PTinfo

PTinfo

Kifestő Rotterdamban

2009. augusztus 03. - mestska

Rotterdamban ma két metróvonalat talál az ember, a kék színnel jelölt észak-déli irányú Erasmuslijnt, és a piros színnel jelölt, kelet-nyugati irányú Calandlijnt. A vonalvezetés természetesen nem ilyen egyszerű az 1968 óta létező hálózaton. A két vonal a déli szakaszon közösen halad hat megálló hosszon, a piros vonal keleti végén pedig több elágazást is találunk. Ott van ezenfelül a másik Erasmusline is, mely jelenleg az elsőtől függetlenül, attól pár száz méterre ér véget. A vonalat 2006-ban nyitották meg, és a RandstadRail projekt keretében az ezen a vonalon közlekedő, Bombardier gyártmányú metrószerelvények egy régi vasútvonal felhasználásával érik el Hága főpályaudvarát. (térkép itt)

A két vonal névazonossága természetesen nem véletlen. Már épül, 2010-ben pedig megnyílik az a három kilométeres alagút, mely a két vonalat összeköti egymással. Az átadás után természetesen megváltoznak a viszonylatok Rotterdamban is: a ma szeparált vonalon közlekedő szerelvények az Erasmuslijnen folytatják útjukat, azaz egy valódi városközi metróvonal alakul ki. (közbevetőleg érdemes megjegyezni, hogy a szerelvényeknek egyszerre képesek harmadik sínről, és felsővezetékről is áramot nyerni)

Az üzemeltető az átadáshoz kapcsolódóan azonban az utastájékoztatásban is reformokra készül. Először is megváltoztatja a vonalak elnevezését. A jelenlegi, Rotterdam két neves szülöttjéről elnevezések használata helyett a vonalak a jövőben betűjelet fognak viselni, külön betűjelet kapnak a Calandlijn egyes keleti szárnyvonalai is. Az egyes betűjelek mellé a vonalak új színeket is kapnak: a kék Erasmuslijnből D és E vonal, világoskék, és sötétkék színnel jelölve, míg a vörös Calandlijn A, B, C vonal válik, zöld, sárga, piros színekkel illusztrálva. (térkép tervezett fejlesztésekkel itt)

A rotterdami metró rövid élete folyamán ezzel már másodjára változtatja meg a vonalak nevét. Az eredetileg csak kelet-nyugati, észak-déli vonalnak nevezett viszonylatoknak az üzemeltető mindössze 1997-ben adta a ma is használt elnevezéseket, némileg szembemenve a trenddel. A metróvonalak névvel történő jelölése ugyanis nehézkesebbé teszi az egyes vonalak beazonosítását az idegenek számára, de megnehezíti az utastájékoztatást is, különösen a kapcsolódó felszíni járatokon. (gondoljunk bele, ha mondjuk a 47-es villamos megállkat felsoroló tábláján a Deák tér mellett nem az állna, hogy M1, M2, M3, hanem hogy mondjuk Milleniumi Vonal, Vas és Acél Vonal, és Nem tudtuk befejezni Vonal. Kicsit nehézkesebb lenne, ugye...)

Persze vannak országok, ahol ennek ellenére lelkesen használják az elnevezéseket a metróvonalra, már csak hagyománytiszteletből is. Ha hagyomány, akkor rögtön ott van London, ahol ma is élvezhetjük a Circle Line-t, vagy a Hammersmith & City-t. De találunk ilyet máshol is: Szingapúrban, Bagkokban, vagy Hongkongban egyaránt nevükön szólítják a vonalakat. Szintén nevesítettek Észak-Korea fővárosának, Phenjannak a metróvonalai is. Persze Circle, és más hasonló elnevezések helyett olyat találunk, mint Megújítás, erősítve a poltikai szellemet. Más városokban (New York, Tokió, stb.) a név mellett a vonalaknak betű, vagy szám jelölése is, egyéb helyeken pedig a név a vonal szinéből adódik (Stockholm, Los Angeles). A variációk száma tehát meglehetősen sok, de tény, hogy kevés város van, ahol az egyes vonalak csak nevet (és persze színt) viselnek.

Rotterdam jövő évben már nem lesz benne ebben a klubban, de lesznek más változások is az ottani utastájékoztatásban. Egységesedik az elágazó vonalak végállomásának kiírása: a jelenlegi gyakorlattal szemben a kiírás az adott metróvonal utolsó állomását fogja jelezni. Jelenleg ugyanis ehelyett az adott metróállomásnak helyt adó település volt kiírva. Ez körülbelül olyan, mintha a mi kettes metrónkon az lenne kiírva, hogy Zugló felé, illetve Krisztinaváros felé, úgy hogy közben az állomások továbbra is az Örs vezér tere, illetve Déli pályaudvar nevet viselnék.

Az első fotót cklx, a másodikat Leo Torsy készítette

A bejegyzés trackback címe:

https://cities.blog.hu/api/trackback/id/tr31287127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fricy · http://epitos.blog.hu 2009.08.04. 08:49:49

"Milleniumi Vonal, Vas és Acél Vonal, és Nem tudtuk befejezni Vonal"
Ez nagyon beteg. :)

Ez az Erasmuslijn és a RandstadRail projekt igazán látványos és nálunk a lehetetlen kategóriába tartozó fejlesztések.

Luxusmoszkvicsslusszkulcs 2009.08.04. 09:10:07

@Fricy:
Vesd össze mindegyikünk kedvencével, a budapesti "Nem lehet összekötni, mert az egyik alulról a másik felülről kapja az áramot", ismertebb nevén "2-es" vonallal. :) Hülye hollandok nem tudják, hogy ilyen nincs? :)

Comandante en Jefe · http://local.blog.hu/ 2009.08.04. 09:52:55

Persze nekem is M2+HÉV jutott eszembe, de ez hülye példa, mert Bp-n mások a fizikai állandók.

----

New York-ban szerintem nincs nevük a vonalaknak. Illetve olyanok vannak, hogy
"8th Avenue local", vagy "Queens Boulevard line", amik jellemzően bizonyos vonalak, illetve a rajtuk futó (de sokszor különböző jelzésű) vonatok félhivatalos megnevezései. Tehát kb mint amikor mi a fehérvári úti villamosvonalról beszélünk.

mestska · http://cities.blog.hu 2009.08.04. 10:49:20

@Comandante en Jefe:

Igen, ott inkább a vonalcsoportoknak van neve, de igyekeztem ismert példát beírni :)

Az M2+GHÉV példát szándékosan nem írtam be, reméltem, hogy valaki észreveszi az analógiát. Arról ne is beszéljünk, hogy aztán a vonalon a metrók mellett villamosok is mennek....

Radio Free Aberrania · http://radiofa.blog.hu/ 2009.08.04. 16:36:29

arról nem is beszélve, hogy a szegény 47-es egész tábláját elfoglalná a Kálvin téri "itt épül a soha el nem készülő Vonal, de ha mégis elkészül 2035 tájékán, akkor sem lesz jobb tőle igazán senkinek" átszállási kapcsolat(-lehetőség??)
:)

spag · http://railzone.nl 2009.09.03. 07:03:29

Nehéz lepleznem az érdeklődésemet a téma iránt :)

Lisszabonban is a színe a neve a vonalnak, de van egy logója is az analfabéták számára, igaz a logót nem mondják be..

Nem csak az Erasmuslijn RR-nek vannak áramszedői, hanem a Calandislijnnek is kezdetektől, mert a három keleti csápból kettő light rail szintbeli átjárókkal, felsővezetékkel.

A térképről elsőre a Centraal alatti alagúton kívül csak a Calandislijn nyugati (tehát a hajózóúttól északra) szakasza tűnik fejlesztésnek, a többi az csak nevezgetés, afféle brüsszeli módon. Persze ha tudják fixálni a visszafogásokat akkor miért is ne legyen egyszerűbb az utastájékoztatás, így talán nem kell jelezni egy vonalra több lehetséges végállomást.

Kicsit kiábrándító, hogy az Erasmuslijn nem fog a délnyugati végállomástól Hágáig folytonosan közlekedni, de ha bebizonyosodott, hogy ilyen hosszú szakaszon csak a vasútbarátok utaznak és a mostani elrendezés üzembiztosabb, hát legyen.

Visszatérve az utastájékoztatásra, a végállomás mint helység feltüntetése tényleg zavaró, ezt pl. az amszterdami villamosok alapján is meg tudom erősíteni. Ha a cél az, hogy az utas akkor is tudja, merre megy, ha nem ismeri az adott megállót, talán a legjobb mód a londoni, ahol "northbound", "southbound" stb. égtájak is ki vannak írva, ahol peront kell választani.

spag · http://railzone.nl 2009.09.03. 07:10:38

Nem túl szép fotók sajnos: a Rotterdam Centraal metrómegállóban furkálják az alagutat. Mivel az építkezés alatt fenntartják a metróforgalmat, ezért jópárszor ide-oda fogják helyezni a működő peront.
www.flickr.com/photos/spag85/3859207034/
www.flickr.com/photos/spag85/3859207000/

spag · http://railzone.nl 2009.09.03. 09:07:16

Még még mégvalami: a legenda szerint a RR Erasmuslijnon, a Hofplein-Hága szakaszon volt először a világon ütemes menetrend, 1908-ban!
itf.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=49:integralt-uetemes-menetrend-i&catid=36:itf&Itemid=41

spag · http://railzone.nl 2009.09.03. 17:41:34

Ígérem, lassan leállítom magam :)

rotterdami metró képek:
http://www.flickr.com/search/?w=83811886@N00&q=metro+AND+rotterdam&m=tags
ezen belül különösen érdekes a harmadik sínesről felsővezetékesre átkapcsolós szakasz:
www.flickr.com/photos/spag85/tags/metropantograph

OFF: most látom csak a logófelhőt a privát üzemeltetők menüpontban, milyen "trendi" lett, tetszik :)

mestska · http://cities.blog.hu 2009.09.09. 23:45:04

@spag:

nem tudom, engem ez a northbound, southbound mindig elgondolkodtatott :)

mestska · http://cities.blog.hu 2009.09.09. 23:45:43

@spag:

És most már nem csak a privát üzemeltetőknél. Megújultunk! :)
süti beállítások módosítása