PTinfo

PTinfo

Átadás előtt kirúgva

2009. december 12. - mestska

Újabb kedves, és meglehetősen haszontalannak tűnő amerikai kötöttpályás üzemet ismerhetünk meg a portlandi és minneapolisi példák után. Talán ki lehet jelenteni, hogy a korábbi példák után az austini Capital Metrorail (Austin Texas székhelye, innen ered a Capital név) is szemlélteti az amerikai gondolkodás távolságát az európaitól. Igaz mindegyik példa picit más. Kezdjük mindjárt ott, hogy a Capital Metrorail átadása folyamatosan késik. Ilyen azért felénk is van szépen, de a leendő üzemeltető kiszállása a projektből már ritkább. 

A korábbi példákkal szemben tehát az austini, 51,5 kilométeres, Austintól Leanderig futó vonal (térkép) még meg sem nyitott, holott eredetileg 2008 novemberére, majd idén márciusra tervezték az átadást. A jelenleg érvényes dátum jövő év tavasza. Ha azonban meg is nyílik a vonal, akkor ott már nem fogunk találkozni a Veolia nevével, akivel 2007 tavaszán eredetileg hat évnyi üzemeltetésre kötöttek szerződést. 

A Veolia a leendő Metrorail mellett a vonal teherforgalmának lebonyoíltásáért is felelős volt. Úgy tűnik azonban nem volt minden teljesen rendben, ugyanis szerződésmódosításokat szeretett volna elérni, amiben a városvezetés lehetséges költségnövekedést, és megnövekedett rizikót látott, így szerződést bontott velük.. A továbbiakban a Herzog Transit Services lesz a felelős a leendő személyforgalomért, és az eddig a Veolia alvállalkozójaként közreműködő Watco a teherforgalomért.

A késések egyik legfőbb oka, a vonatbefolyásoló rendszer működésének és működtetésének kérdése volt, mert ugyan bár egy új személyszállító vonalat szeretnének avatni, Minneapolishoz hasonlóan egy tehervágányt szemeltek ki a vonatok közlekedésére. (kezdi az ember átlátni az amerikai mentalitást: Joe, ehol egy sín, közlekedtessünk rajta személyvonatot, az divatos, és felkapott ma, és jót teszünk mindenkivel. A körülmények pedig nem fontosak)

Az egyvágányú vonalon a teherforgalom, és a személyforgalom mindössze állomási keresztek segítségével tudja egymást kikerülni. "Szerencsére" ez csak korlátozott időszakban igaz, ismét csak Minneapolishoz hasonlóan. Ahogy ott is, itt is mindössze reggeli és délutáni csúcsidőben közlekednek a szerelvények, összesen napi 19 járat, 35 perces követési időközzel irányonként. A menetrendnek, és a vonalvezetésnek köszönhetően a napi várható utasszám mindössze 2000 fő. De ők legalább nem költöttek rá vagyonokat, mint Minneapolisban, sőt épp a pénzszűke az egyik oka, hogy ilyen módon valósul meg a vonal. 

A vonalon a forgalmat amúgy a Stadler GTW dízelmotorkocsik fogják kiszolgálni, összesen hat darab. 

A bejegyzés trackback címe:

https://cities.blog.hu/api/trackback/id/tr641591390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2009.12.12. 09:58:30

Legalább biztos lesz ülőhely...

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2009.12.12. 11:43:40

"Capital Metrorail átadása folyamatosan késik. Ilyen azért felénk is van szépen"

Gondolom ez arrafelé is azt jelenti, hogy 40 év alatt képtelen eljutni a tervezéstől az átadásig egy metróvonal :))

Fricy · http://epitos.blog.hu 2009.12.12. 14:16:26

De itt legalább nem baszom nagy mozdonnyal vontatnak emeletes vagonokat.

mestska · http://cities.blog.hu 2009.12.12. 14:21:41

@Fricy:

igen, ez sok szempontból jobb :) Költséghatékonyak akartak lenni :)

retek. · http://csakaszepre.blog.hu 2009.12.12. 22:03:16

@Fricy: Szerintem is jóval elegánsabb egy ilyen szerelvény.

Comandante en Jefe · http://local.blog.hu/ 2009.12.13. 12:44:33

@mestska:
Én ezt az egészet nem értem, mert az amcsik iszonyat hatékonyan szerveznek mindent (vagyis inkább a korábbi példákat). Az lehet talán a dolog mögött, hogy a szövetségi kormány ad most egy csomó zsét a kötöttpályára, és megéri azt akár faxságokra is felvenni és elnyomni?

mestska · http://cities.blog.hu 2009.12.13. 15:54:35

@Comandante en Jefe:

én is gondoltam erre, de úgy tűnik nem így van. A kormány korábbi pénzosztásáról már itt is volt poszt, most van egy újabb tömegközlekedésfejlesztési program, de korlátozva van az igénybevehető fejenkénti pénzösszeg, 30-50, akármennyi millió dollárban.
Pl. minneapolis kapcsán olvastam, hogy terveztek egy másik elővárosi vonalat is az átadotthoz kapcsolódva, sok száz millió dollárért szintén, aztán a tervezett költsségek is milliárd (!) dollár fölé kúsztak, napi 10 ezer utasért, így végül elvetetteék. Nem az utasszám, hanem a költségek miatt.
Szerintem sok pénz áll rendelkezésre, és nem tudják hatékonyan elkölteni, nem látják az elmúlt évtizedek kizárólagos autóhasználata miatt, mi tud hasznos lenni.
Kivételek szerencsére vannak: Phoenixben magasabb az utaslétszám az előrebecsültnél, Seattleben is siker az új vonal, Portlandnek, Dallasnak is megy. De valószíbű,hogy átgondoltabb a nyomvonalvezetés. Itt simán rádobták a személyvonatot a gndolom mindent elkerülő tehervágányra.

Comandante en Jefe · http://local.blog.hu/ 2009.12.14. 00:19:19

Kicsit utánaolvastam, és most már nekem nem tűnik olyan elvetemült ötletnek ez a vonal.
- A vonal valóban egy tehervágányon jön a belváros közelébe, de onnan saját pályán _közúti vasútként_ éri el a belváros szívét, a végállomása
- egy rendszeresen duguló autópályával párhuzamos irányban fut ki a városból, sűrűn lakott elővárosokba, a végén P+R. (Austin+aggló lakossága 1,5 millió fölött van!)
- a célterület busszal is el van látva ugyanazon közlekedési szövetség által, úgyhogy a vonat üzemideje tehát nem azt jelenti, hogy az utasnak ahhoz alkalmazkodnia kell.
- a kiépítés meglehetősen teszkógazdaságos, de ez a költséghatékonyság területén előny; az üzemeltetés pedig egy amúgy is használatban lévő vonalon történik majd.
- ez a vonal egy későbbi hálózat első lépcsőfoka lenne.

Szóval bár a 2000 utas/nap tényleg kevés, a fentiek figyelembevételével szerintem van esély arra, hogy ha egyszer beindul, majd folyamatos fejlesztés mellett ennek a sokszorosát érjék el.

mestska · http://cities.blog.hu 2009.12.14. 10:19:11

ha ráfordított költségeket nézzük, akkor a vonal sokkal hatékonyabbb, mint a minneapléoisi. Ugyanakkor továbbra is a véleményem, hiogy 1,5 milliós városban lehetett volna találni észszerűbb nyomvonalat is, olyat, amelyen van is utas. Ok, arra pénzt kellett volna fordítani, de ha megnézed a dallasi, vagy houstoni példát, ott azért vannak olyan vonalak, ahol ennél sokkal magasabb a napi utasszám.
Ez a kép elég jól ábrázolja szerintem, hogy igazából milyen kicsit markol ez a vasútvonal:

allsystemsgo.capmetro.org/images/MetroRapid_large.jpg

Ha meg megnézzük a tervezett új vonalakat, akkor azt látjuk, hogy kiépítésben azok is hasonlóak lesznek.

Amúgy lesz az elkövetkező héten több _sikeres_ amerikai példáról is szó még.
süti beállítások módosítása