PTinfo

PTinfo

Darabos monorail

2010. március 01. - mestska

Boston: Január közepén eldőlt, hogy 2013-ig az MBCR, a Massachusetts Bay Commuter Railroad Co üzemeltetheti a Boston környéki elővárosi vonatokat. AZ MBTA-val, a bostoni küzemeltetővel, és közlekedéskoordinátorral kötött szerződés értelmében a Veolia (60%), Bombardier (20%), és Alternate Concepts (20%) tulajdonában lévő cég felelős a napi 147 ezer utazást lebonyolító hálózatért. (térkép)

Az üzemeltetési szerződést eredetileg 2003-ban kötötték öt évre, lehetősé volt azonban egy további plusz három, illetve még plusz kettő évre szóló hosszabbításra. A szerződés a most aláírt második opció kihasználásával 2013-ig tart ki.

A cég több fejlesztést is megígért a szerződéshosszabbítás kapcsán, többek között dinamikus utastájékoztató berendezések felszerelését minden vonalon. 

Mexikóváros:  Január 14-én a mexikói miniszterelnök átadta annak a kilenc CAF szerelvénynek az első példányát a forgalom számára, amelyet a mexikóiak még 2007-ben rendeltek meg 100 millió euróért. A kocsik az A vonalon állnak forgalomba, mely sokkal inkább elővárosi vasút, mint a gumikerekű kocsikkal üzemeltetett metróhálózat valódi része. Az új szerelvények érkeztével az eddigi hatkocsis szerelvényeket kilenckocsissá alakítják át.

Szintén a CAF szállíthatja a következőnek átadandó, 12-es számú mexikóvárosi metróvonal vonatait is. A 30 milliárd pesos szereződés keretén belül a CAF 30 darab, hétkocsis szerelvény szállítását vállalta, valamint mindezek 15 évnyi karbantartását. A vonal első szakaszát jövőre adják át. (infok az új vonalról)

Mumbai: Január 26-án megtörtént a mumbai monorail első 108 méter hosszú próbafutása, bár az esemény sokkal inkább volt nevezhető egy gyenge piár-műsornak. A malajziai Scomi által gyártott kocsik közül ugyanis mindössze egy haladt végig a fenn említett távolságon, az is meglehetősen lassan. Ilyen jellegű szerelvényt valós fogalomban nem fogunk látni, az egyes vonatok ugyanis négy kocsiból állnak össze. A monorail vonal teljes, 19,5 kilométeres hosszában várhatóan jövő nyáron nyílik meg, első 9 kilométeres szakaszát azonban még idén évvégén át szeretnék adni.

Nantes: Továbbra is a részben Transdev tulajdonú Semitan üzemeltetheti a Nantes-i busz és villamoshálózatot. Az új szerződés értelmében a cég 2016-ig felel az üzemeltetésért. Az új szerződés a bevételek 40%-os emelését irányozza elő, melyet többek között új, BRT rendszerű buszútvonalakkal tervezek elérni.

Puszan: Eldőlt, hogy az egyik szöuli üzemeltető, a Seoul Metro fogja működtetni a 2011-ben megnyíló Puszan-Kimhae könnyűmetró vonalat is. A Rotem szerelvényekkel kiszolgált vonal 23,9 kilométer hosszú lesz. A Seoul Metro szeretné nemzetközi mérnöki céggé áttranszformálni magát, erre utalnak a metróépítéssel, kocsiszállítással kapcsolatos megegyezései több délkelet-ázsiai városban, és tervei egy könnyűmetró vonal építésére a Gimho repülőtér és Szöul között.

Fotók: wikipedia, portalautomotriz.com

A bejegyzés trackback címe:

https://cities.blog.hu/api/trackback/id/tr581782087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fricy · http://epitos.blog.hu 2010.03.01. 21:11:04

Ez a mumbai monorail bemutató egy vicc...
Egyébként ma olvastam, hogy ezentül tilos lesz a vonatok tetején utazni.
Iszonyat éles ellentétek vannak Indiában.

MHD 2010.03.03. 12:27:47

Rövidhír: állítólag a CAF nyert Debrecenben.
süti beállítások módosítása