PTinfo

PTinfo

Koldusopera

2010. április 30. - mestska

Az az igazság, hogy saját véleményem szerint egy metróállomás berendezéséhez nem tartozik hozzá a beépített koldus, és mégis, Budapesten hihetetlenül mindennapossá vált az, hogy a peronszinten koldulnak egyesek. Vannak akik csak simán állnak, vagy ülnek a fal mellett csendesen, mások viszont magukkal hozzák a gyereket is, meglágyítva a sziveket. Van egy szülő-gyerek páros, ahol a kölyök az alkalomhoz illő dalokat énekel (na jó, kiabál) folyamatosan, megszakítás nélkül, szünetet sem tartva köztük. Ma és tegnap a Ferenciek terén épp anyák napja volt terítéken. 

Megkérdezném a tisztelt illetékeseket, hogy hogy lehetséges az, hogy mindennapos ez a metró területén? Hogy lehetséges az, hogy napi rendszerességgel találkozom velük, vagy más kéregetőkkel a peronszinten? A metróban biztonsági őrség van elvileg, bár nem minden állomáson, és a jelenlétüket sem lehet annyira érzékelni mint más városokban, de megtörtént, hogy láttam már intézkedni őket. És mégis, télen előfordult, hogy az általam használt három-négy állomás mindegyikén koldussal találkoztam. Vajon hol vannak ilyenkor az őrök? 

Vagy beszéljünk inkább az elmúlt években a metróbejárathoz kirendelt ellenőrökről? Ők tehetnének róla, hogy odalent a metrószinten koldusokkal találkozunk? Azok az emberek, akik a munka reményében elszegődtek erre a - valljuk be őszintén - mind fizikailag, minde emberileg rendkívül pocsék melóra? Azok az emberek tehetnek róla, hogy koldusok vannak odalenn, akik azonfelül, hogy odafenn álldogálnak, akadályozzák a szabad utasáramlást, azonfelül semmit nem tesznek? Az ellenőrös (bár a valód, felszínen dolgozó ellenőrök kikérik ezt) rendszer bevezetése után az akkori illetékesek fennen hangoztatták, hogy mennyivel növekedett a bevétel, és hogy sikerült csökkenteni a bliccelést. Abba nem gondoltak bele ugyanezen emberek, hogy a magyar ember van olyan ravasz, és fifikás, hogyha látja, hogy az ellenőröknek elég egy csokipapírt felmutatni, akkor is bejut a metróba, akkor továbbra is felesleges jegyet venni. Márpedig ma ez történik, egy-egy kivételtől eltekintve lényegében mindegy mit mutat föl az ember a mozgólépcső tetején, így is, úgy is bejut, lényeg, hogy valami legyen a kezében.

Ha minden igaz, ezek az emberek meglehetősen fárasztó időbeosztásban dolgoznak odafenn, így azt hiszem, senki nem várhatja el tőlük, hogy 6-8 óra múlva is kibogarásszák, vajon áprilisi, vagy novemberi bérletet mutatnak nekik. De miért nem változtat ezen a BKV? Kinek az érdeke az, hogy napi 100 ember bérét fizessük feleslegesen? Milyen szerződés az, ahol egy ilyen esetben nincsenek előírt minőségi követelmények? Nincs az ügynek felelőse? (ja tudom, előzetesben...)

Valamelyik külföldi fórumon olvastam, hogy hihetetlen olcsó lehet Magyarországon a munkaerő, ha a metrónál beléptetőkapuk helyett inkább humán erőforrást alkalmazunk. Hát nem, nem annyira olcsó, nettó 840 ft/óra.  Biztos vagyok benne, hogy az elmúlt években a mozgólépcső-alabárdosokra kiszórt pénzből meglehetősen sok beléptetőkaput lehetett volna telepíteni. 

Persze úgy is lehet nézni a dolgot, hogy inkább örülni kell, hogy a metróállomásokon nincsenek olyan állapotok, mint a kapcsolódó aluljárókban..... Persze  ahol egyesek azt mantrázzák télen, hogy engedjük be a hajléktalanokat a várókba, vagy a tömegközlekedési járművekre, a fizető utasok közé, ott nincs mit csodálkozni. Ennyit jelent a közösségi közlekedés 2010-ben itt Budapesten.

Változtatni kellene a rendszeren, nem?

A bejegyzés trackback címe:

https://cities.blog.hu/api/trackback/id/tr231964420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.04.30. 15:38:57

Gyönyörűen jellemzed a helyzetet és ami igazán szimpatikus a cikkben, hogy érezni a szolidaritást az ellenőrző személyzet iránt. Mert abban, hogy a munkájuk minősége ilyen pocsék, elsősorban nem ők a hibásak és alapvetően helyes a kérdés, hogy ennyi munkabér jellegű költségből milyen beléptetőrendszert lehetett volna kiépíteni... Annak ellenére, hogy az érintett (bejárati) ellenőrök munkája fabatkát sem ér, elismerésem az oda beosztottaknak, hogy képesek a huzatban 12-14 órákat lehúzni és tűrni, hogy az egyik oldalon a munkáltató, a másik oldalon az utas majmot csinál belőlük. Ez ma a munkavállalási helyzet, ma ilyen munkát is elvállal az ember fia.
Nagyon jó lenne, ha a problémát végre rendbe szednék és az ide ölt pénz hatékonyan kerülne kihasználásra / befektetésre...

Fricy · http://epitos.blog.hu 2010.04.30. 18:22:26

Tegnap a Batyin is láttam ezt a jelenetet. Ráadásul úgy ültek le az a földre, hogy majdnem felbukott bennük több ember is, mert nem számítottak arra, hogy koldusok vannak ott.

LoviGabi 2010.04.30. 21:00:00

A legjobb amikor a tolószékkel közlekedő koldus is le tud jutni a peronszintig valahogyan... aztán csak azt látni hogy ki-be vándorol állomásonként a kocsikba (amíg végre oda nem érnek az őrök és kiszedik...)

ruba 2010.04.30. 22:56:26

Kicsit BKV-figyelős lett ez a bejegyzés:)
Amúgy egyet értek, engem is idegesítenek a koldusok, főleg az, amelyik a gyerekét "énekelteti".

kispista 2010.05.01. 14:18:18

Kiskorúval koldulni ráadásul bűncselekmény is.

lüke 2010.05.02. 08:59:49

BP város vezetösége, ki más?

gizi82 2010.05.02. 14:39:16

Sajnos az a baj ezekkel a koldusokkal, hogy iszonyatosan erőszakosak! Én is a metrónál dolgozom és higgyétek el, hogy amint észre vesszük Őket azonnal intézkedünk, de hiába, mert fogja magát az elküldött személy és átmegy egy szomszéd állomásra, majd ott koldul, vagy árul egy kicsit aztán visszajön... Pl: a terítőárus asszony nagyon kiborító! Annak, ha szólunk eltűnik pár percre nagy nehezen, de aztán eltelik egy negyed-fél óra és visszajön. Ja! És hozzáteszem közben az anyukámat iszonyat hangosan szidja minden alkalommal! És ez egy 12 órás műszakba legalább 10-15-ször előfordul az adott állomáson! Az "énekelő" gyerekes asszonyhoz már rendőrt is hívtunk, de látjátok, semmi eredménye...
A tolószékes koldus az úgy közlekedik a mozgólépcsőn, mint bárki más! Ezek már nagyon profik! A fekete fejkendős asszonnyal is nap, mint nap összeveszünk, de semmi eredménye.
Ezek az Arany János utca és Klinika közötti állomásokon érzik jól magukat leginkább.
A bejáratosak előtt pedig tényleg le a kalappal, hiszen reggel fél 6-tól este fél 11-ig kint állni, miközben hideg van, huzat van, de ami a legrosszabb, hogy az utasok egy része leköpködi Őket, pedig csak az egyáltalán nem hálás munkájukat végzik, hogy valamiből jobb híján meg tudjanak élni!

cbc 2010.05.02. 20:29:06

Bocsánat, de a kisgyerekes nőhöz nem a rendőröket kell hívni, hanem a gyerekvédelmet, két perc alatt elkapják tőle a pujáját, aztán majd meggondolja.

LoviGabi 2010.05.03. 14:15:25

@cbc: feltéve ha az övé az a pulya...
süti beállítások módosítása