PTinfo

PTinfo

Villamossal a Centralhoz

2011. április 08. - mestska

Előre elnézést kérek mindenkitől, de ez a bejegyzés most elsősorban látványtervekről fog szólni.

Brüsszelben a Central/Centraal vasútállomás mellett nincs közvetlenül villamosvonal, bár a belga fővárosban elég kiterjedt villamoshálózatot találunk. Az állomás forgalmát a kelet-nyugati metró hazai viszonyokat megszégyenítő aluljárón keresztül megközelíthető állomása, valamint autóbuszok szolgálják ki. 

Esti fények (forrás: Le Bruxellois/skyscrapercity)

A legújabb villamosfejlesztési tervekben ez azonban változik, úgy tűnik. Az állomástól légvonalban jelenleg mintegy 250-300 méterre futó, észak-déli irányú 92-es és 94-es villamosok ugyanis mintegy kilométernyi új pályán betérnének a pályaudvarhoz a jövőben.


 Az új vonal térképe (ide kattintva nagyobb lesz) (forrás: Le Bruxellois/skyscrapercity)

A beruházást 2014-ben már át is szeretnék adni. A négy új megálló kiépítésével járó fejlesztés becsült költsége 17 millió euró, azaz 4,7 milliárd forint. Ha bejönnek a számítások, megduplázódik a villamosok utasszáma: ez több tízezer főt jelent naponta. 

Látványos lesz az új villamosok vonalvezetése is egyébként, az állomás ugyanis sokkal lentebb van, mint a mostani nyomvonaluk. Itt is villamos fog menni például:


 

Az Old England alulról (fotó: Tarun Chandok)

Az Old England felülről, háttérben a Városháza tornya (forrás: Le Bruxellois/skyscrapercity)

 Mindezt a pár fotót egyébként nem is a fejlesztés fontossága (bár Brüsszel nagyon sokat invesztál tömegközlekedésbe mostanában), hanem a magas színvonalú látványtervek miatt raktam be. Szerintem nagyon pöpecek.

És még egy érdekesség: a térképen és a második látványterven a Centraltól vajon hová megy a belváros (a kép teteje) felé behúzott villamosvonal?

A bejegyzés trackback címe:

https://cities.blog.hu/api/trackback/id/tr652810132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

airdace · http://metamorfozisok.blogspot.com 2011.04.08. 20:03:32

Az első kép a Magyar Intézet ablakából néz az utcára :)

Amúgy tényleg elég nagy szintkülönbségeket kell leküzdeni ebben a hurokban. De a terv jó, tényleg kicsit életet vinne abba a részbe.
süti beállítások módosítása