PTinfo

PTinfo

Eladó egy sikló 100 ezer euróért

2013. augusztus 27. - mestska

Az előző, hosszú, sok kínai furcsa névvel terhelt, a 2012-es év legnagyobb metróépítőit bemutató poszt után jöjjön valami könnyedebb. Zambiában eladó egy sikló. Na nem egy kígyó, hanem egy 2005-ben a turisták számára épült hegyipálya.

A Viktória-vízesés közelében, a zambiai oldalon kiépült szerkezet ötletadója egy ír, Zambiában élő mérnök, név szerint Ross Ferguson volt, aki a Zambezi folyón történő raftingolás után kissé elfáradt a Bakota George 220 méterrel fentebb lévő tetejére történő felmászás során, és rájött, hogy a fáradt turistákat kényelmesebben is ki lehetne szolgálni.

livingstone_ecolift1.jpg

Cabrio sikló (fotó: www.ecoliftzambia.com)

2000-ben megtörtént a terep felmérése, 2003-4-ben pedig megépült a ma is működő, Ecoliftként ismert, meglehetősen egyszerűnek ható, ám valamennyi szükséges engedéllyel rendelkező sikló, hogy aztán a megfelelő törzsi áldások mellett 2005-ben a turisták számára is megnyíljon.

Az 1067 mm nyomtávon, egy vágányon, egy, 25 férőhelyes kocsival működő vonalat azóta számosan használták, 2006-ban az USAid a legjobb közösség-alapú turizmushoz kapcsolódó projektnek nevezte a siklót, 2007-ben pedig a Mosi Lager, Zambia legnépszerűbb sörmárkája szponzorálta a siklót, aminek még a neve is megváltozott ekkor.

livingstone_ecolift2.jpg

Sikló a pusztában (fotó: www.ecoliftzambia.com)

És hogy mennyibe kerül mindez? Százezer euróba. Százezer euróért egy 350 méter hosszú, maximum 36 fokos emelkedésű hegyipálya pedig simán megéri egy népszerű turistahelyen, Afrikában pedig ritkaságszámba mennek az utasokat is szállító siklók. Tudom, nem olyan látványos, mint a durbani focistadion tetején végigfutó vonal, de szóval mégis, kinek kell? :) Érdeklődni a fotók alatti hivatkozáson lehet. :)

Az egész engem egyébként a Pakisztánban pár éve nyílt lóvasútra emlékeztet, közösségi összefogásként létrejött, egyszerű, de hatásos közlekedési eszköz egy szegény vidéken.

Ha kíváncsi vagy a legfrissebb tömegközlekedési hírekre, érdekességekre, akkor kövesd a PTinfo rendszeresen frissülő Facebook oldalát, ahol folyamatos információt kaphatsz a közlekedéshez kapcsolódó újdonságokról, furcsaságokról, érdekességekről.

A bejegyzés trackback címe:

https://cities.blog.hu/api/trackback/id/tr495480912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása