PTinfo

PTinfo

A legújabb függőséget okozó játék: Mini Metro

2014. március 25. - mestska

Elgondolkodtál már azon, hogy merre kellene szerinted metrót építeni? Vagy buszt indítani? Vagy azon, hogy miért pont a te buszod van tele? Akkor ez a te játékod.

Minden hónapban kijön egy játék, amire emberek milliói kattannak rá és játsszák azt szó szerint úton-útfélen. Az elmúlt időszakban a Flappy Bird meg a 2048 volt az, ami különféle mutációkban ilyen lett, de mutatok egy sokkal jobbat, ami gondolkodtató, ráadásul tömegközlekedéses!

A program neve Mini Metro, a Dinosaur Polo Club fejlesztette (nem vicc! :), a feladat kiépíteni a saját metróhálózatodat. A program egyelőre csak béta verzióban elérhető, de bevallom, hogy így is izzasztó egy bizonyos szint felett. 

Biztos mindenki elgondolkodott már, hogy miért van ennyire tele ez a busz, meg miért csak idáig megy, miért kell itt átszállni. Nos, ez a játék igazán nekik való, megmutathatják affinitásukat miniben a városi közlekedésszervezés területén. A feladat leegyszerűsítve nem más, mint eljuttatni az utasaidat A pontból B pontba, de nem csak úgy szimplán, hanem a saját igényeik szerint.

Ahogy a valós életben, itt is különböző igények jelentkeznek. Van aki dolgozni akar menni a metróval, van aki iskolába, van aki vásárolni. Aztán vannak az extra igények: az ügyintézés, a szórakozás, a sport és ki tudja mi még. A Mini Metro (itt játszhattok) mindezt leegyszerűsítve jeleníti meg, nincs munka, meg iskola, van helyette négyzet és háromszög. Az utasok tehát a négyzetbe és a háromszögbe akarnak eljutni,a feladat pedig nem más, mint úgy felépíteni a metróhálózatodat, hogy akár átszállással, akár átszállás nélkül, de ezt meg tudják tenni.

Természetesen ahogy a valós életben, itt is van pár nehezítés:

- az utasok a város mindenféle részéből áramlanak, ráadásul egy kiindulóponttal többfélét akarnak, egy részük munkába a háromszögbe, más részük a négyzetbe vagy a csillagba akar menni.

- az egyes megállók utasainak száma eltérő

- ha az utasoknak át kell szállni, akkor bizony ez meg is jelenik az átszállóponton, ahogy a valóságban is, az állomásoknak pedig kapacitása van. Ha túlléped ezt a kapacitást, azaz többen akarnak egy állomáson várakozni, mint ahányan ott elférnek, akkor bizony vége a játéknak, rossz közlekedésszervező vagy :)

- az állomások mellett a vonalaknak is kapacitása van, egy kocsiba négy utas fér, alapban pedig egy vonalon egy kocsi közlekedik

minimetrogame.jpg

És hogy mi a nagy könnyebbség a valósághoz képest? Hogy nem számít a pénz! Annyiszor építed át a metróhálózatod az utasigényeknek megfelelően, ahányszor csak akarod. Persze korlátok itt is vannak:

- a vonalak csak állomáson keresztezhetik egymást

- egy vonal kétszer nem érintheti ugyanazt az állomást

- a folyó alatt legfeljebb háromszor lehet átmenni, igaz ez később a bónuszokkal növelhető

Közlekedésszervezők, menetrendírók, most megmutathatjátok, hogyan építenétek ti a városotokat! Egyelőre csak London alatt vaktérképe alatt működik a rendszer, de később biztos lesz más is! Hajrá, lehet beszámolni ki mennyi utasig jutott!

Mini Metro

Ha kíváncsi vagy a legfrissebb tömegközlekedési hírekre, érdekességekre, ha érdekel, mi van a hazai és külföldi villamosokkal, trolikkal, metrókkal, vonatokkal és sok más eszközzel, milyen irányba halad a technológiai fejlődés vagy épp a járműdizájn, akkor kövesd a PTinfo rendszeresen frissülő Facebook oldalát, ahol folyamatos információt kaphatsz a közlekedéshez kapcsolódó újdonságokról, furcsaságokról, érdekességekről. 

A bejegyzés trackback címe:

https://cities.blog.hu/api/trackback/id/tr395878947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

toto92 2014.03.25. 20:38:36

Apró javítás: egy kocsiba nem négy, hanem nyolc utas fér és korlátlan számban lehet átkelni a folyó alatt, cserébe ott lassabbak a szerelvények. :)

toto92 2014.03.25. 20:39:13

Amúgy meg egy szemét, addiktív cucc :)

mestska · http://cities.blog.hu 2014.03.25. 23:14:46

@toto92: nálam ez továbbra sincs így. Milyen linken nézed?

toto92 2014.03.25. 23:18:15

@mestska: Hmm, a link stimmel. Nem tudom, én úgy két hete játszottam vele, és akkor nem volt korlátozás az alagutak számában (sőt, külön említették pár nappal korábban egy facebookos csoportban, hogy ez a korlátozás megszűnt). Lehet azóta visszakerült, akkor tárgytalan.

mestska · http://cities.blog.hu 2014.03.25. 23:29:22

@toto92: nézem, frissült azóta a progi. Így már több, kisebb kocsi van a vonalakon.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2014.03.26. 18:05:22

Frissült? Hol? nekem még csak 1-1 metró jár, 4 utas fér bele. Picit gyors a játék, nemigen lehet tervezni, gondolkodni...

humorpalanta 2014.03.26. 19:36:38

A 7-es és a 8-as verzióval is játszottam. Egyikben így, a másikban úgy van. Viszont tényleg rettentően rá lehet szokni. 700 fölé egyszerűen képtelen vagyok jutni.

nyelv-ész 2014.03.27. 07:59:48

@mestska: Van erről a játékról valami használati útmutató? Nekem az egész kínai. Csak piros felkiáltójelek ugrálnak, és aztán kiírja, hogy game over...

Pl. hogyan lehet zoomolni, hogy lássam az egészet? Meg ezt az utasosdit sem értem, amit írtál. Hol látszanak ezek az utasok, és hol látszik, hogy ki akar munkába menni?
Köszi!

Daniel M. 2014.03.29. 17:34:16

Saját megfigyelések

alpha 7 változat:

- a játékban telik az idő, hetente lehet kapni új dolgot,
- három újdonság van
1. szerelvény gyorsítása
2. állomás kapacitásának növelése
3. új vonal, vagy új kocsi
- a folyó korlátlan számban keresztezhető, de a folyó alatt a szerelvények lassabban közlekednek
- maximum 5 vonal építhető
- a kocsik kapacitása 8 utas

alpha 8:

- a játékban nem az idő telik, és hetente kap a játékos fejlesztési lehetőséget, hanem meg van adva egy elszállított utasszám, és akkor lehet fejlesztést kérni
- a folyó csak korlátozott számban keresztezhető
- a folyó alatt a szerelvények nem lassulnak le
- a fejlesztések ennek megfelelően megváltoztak, a szerelvények gyorsítása helyett a folyó keresztezésének számának növelését lehet igényelni
- egy kocsi maximum 4 utas szállíthat
- maximálisan 7 vonal építhető

Ami nem változott, csak állomáson keresztezheti egymást a vonalak

Daniel M. 2014.03.29. 17:34:59

Az utasok nem munkába akarnak menni, hanem a különböző alakzatú állomásokra. Egy alakzat egy utast jelent.

Liping 2014.03.30. 06:00:12

@nyelv-ész: zoom nincs. Az a lényeg, hogy a megfelelő piktogramokkal jelzett utasokat eljuttasd egy a jelnek megfelelő állomásra. Időben.
Ha túl sok ember vár az állomáson, akkor elkezd visszaszámolni (megjelenik egy kör alakú csík az állomás körül és kezd elfogyni). Ha nem viszi el a metró időben őket, akkor game over.

Miután a játék szempontjából csak az számít, hogy a megfelelő geometriai alakzattal jelzett utasok eljussanak az ugyanolyan jelű állomások valamelyikére, így el kell felejteni minden értelmes vonaltervezést, ami a valóságban működne.
Tapasztalataim alapján a legmagasabb pontszámok a hurokvonalakkal érhetőek el, személyes rekordom 900 körüli.
Nálam bejövő tippek:

*Lehetőség szerint ne hozzunk létre nagy csomópontokat, mert előbb-utóbb tele lesz az állomás, ha átszállás is zajlik.
*Ugyancsak kerülendőek a túl hosszú vonalak
*Fejlesztésnél érdemes a kocsit választani
*Csak az állomások fajtái számítanak, amit összeköt a vonal, de egyéb esztétikai vagy józan paraszti észre építő megfontolásokat nem szabad figyelembe venni.
*Érdemes az utolsó vonalat tartalékolni. Ha valahol nagyon felgyűlnek az utasok, azokat így el lehet tüntetni, majd a vonalat azonnal törölni.
süti beállítások módosítása