PTinfo

PTinfo

Megeszi Kína a világot

2014. október 24. - mestska

A kínaiak egyre nagyobb játékosok a világpiacon a vasúti jármű eladásban is, többnyire kínai bankok által megfinanszírozva adják el termékeiket szerte a világon Argentínától Etiópián át Törökországig. A nagyvasúti járművek mellett metrók, sőt újabban villamosok is kikerülnek a két nagy gyártó, a CNR és a CSR valamelyik gyáregységéből. Vannak azonban olyan piacok, amiket eddig nem sikerült bevenni, ami a városi közlekedési kötöttpályás területet illeti, ide tartozik Európa, az Egyesült Államok vagy épp a japán/dél-koreai fejlett piacok.

boston_orangeline_s01200.jpg

Egy 01200-as sorozatú Hawker Siddeley kocsi. (fotó: www.nycsubway.org)

Pár napja ennek is vége lett, az USA-t bevették a kínaiak, Boston volt az első - de vélhetően nem utolsó -  város az országban, amelyik új metrószerelvényeit kínai gyártótól, mégpedig egy állami tulajdonú kínai gyártótól vásárolja. Hogy a kínaiak hogyan fognak megfelelni a Buy America szabálynak, ami elég jelentős kötelezettségeket ír elő az amerikai gyártásról és beszállításról, azt még nem tudni, korábban beszámoltunk róla, hogy a CAF-nak pl. Houstonban volt ezzel kapcsolatosan korábban vitája.

A kínaiaknak ez az első rendelésük az országból, összesen 284 metrókocsit gyárthatnak, a szerződés ellenértéke 566,6 millió dollár. Az első kocsik 2018-ban állhatnak csak forgalomba, hátravan még ugyanis egy kínai gyártósor építése is. A 60 milliós beruházást várhatóan Springfield-ben, a Westinghouse Electric volt telephelyén fogják megvalósítani.

A kínaiakat sokan természetesen nem látják örömmel, nem csak a konkurens cégek adtak be panaszt a szerintük lehetetlenül alacsony árra hivatkozva, hanem a helyi lakosok is tiltakoztak a Kínában tapasztalható emberi jogi problémák kapcsán. A helyzet odáig fajult, hogy egy helyi lakos, aki korábban részt vett a Tienanmen téri tiltakozásokban, kérte a megrendelőt, hogy ne álljon a történelem rossz oldalára.( ‘‘Please do not stand on the wrong side of history,’’)

Az új kínai kocsik az Orange és Red Line-ra kerülnek, leváltva az ott közlekedő, hetvenes-nyolcvanas években gyártott Pullman-Standard és Hawker Siddeley kocsikat. Érdemes megjegyezni, hogy egyik cég sincs már meg. A Pullmant a Trinity vette meg, míg a Hawker Siddeley kanadai gyára Thunder Bay-ben ma a Bombardier egyik központi telephelye.

Ha kíváncsi vagy a legfrissebb tömegközlekedési hírekre, érdekességekre, ha érdekel, mi van a hazai és külföldi villamosokkal, trolikkal, metrókkal, vonatokkal és sok más eszközzel, milyen irányba halad a technológiai fejlődés vagy épp a járműdizájn, akkor kövesd a PTinfo rendszeresen frissülő Facebook oldalát, ahol folyamatos információt kaphatsz a közlekedéshez kapcsolódó újdonságokról, furcsaságokról, érdekességekről.

A bejegyzés trackback címe:

https://cities.blog.hu/api/trackback/id/tr326829495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sir Galahad 2014.10.25. 10:03:57

Ha Amerika kereskedik a Kelettel, az rendben van, ha Magyarország, az nincs. Az, hogy Kínában kényszermunkatáborok és kivégzések vannak, nem zavarja az Egyesült Államokat, az viszont igen, hogy Magyarországon néhány balliberális kötődésű civil szervezet kénytelen elszámolni a közpénzek osztásával. További kérdés?

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.25. 10:07:33

Kína megy fel, s lassan a romlott nyugatot legyőző egyik állam lesz.

bkkzol 2014.10.25. 10:34:31

szerintem nincs nagy moralis problema. amerikanak soha nem volt ilyen. vicces azt is hallani, hogy emberi jogi problemak miatt huzzak a szajukat. Na, eloszor nezzenek korul Guantanamon, azutan az osszes europai szovetsegesekhez kikuldott kemekkel beszeljenek... ha sokat duhajkodnak akkor ki veszi meg az allampapirjaikat?

Krisz11 2014.10.25. 10:40:23

"A kínaiaknak ez az első rendelésük ... a szerződés ellenértéke 566,6 millió dollár"
"egy helyi lakos, aki korábban részt vett a Tienanmen téri tiltakozásokban"

Ennyit a híres alapértékekről.
Kíváncsi lennék hány kínai tisztviselőt tiltottak már ki az USA-ból? :D :D

Egyallampolgar 2014.10.25. 10:47:23

@Sir Galahad:
Kína NATO-tag? EU-tag? A miniszerelnök 7 éve még a kelettől és Oroszországtól akarta védeni az országát?
"További kérdés?"
Akkor megint hülye voltál?
Nem is kérdés.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2014.10.25. 11:16:27

Marhaság morális kérdést csinálni az üzletből.
Inkább arra lennék kíváncsi, hogy milyen minőségben gyártják, mert amit a buszok terén műveltek, az botrányos.

@Sir Galahad:
Magyarország nem a "Kelettel" kereskedik, hanem a részleges embargó alatt álló Oroszországgal. Kínával is kereskedik, de azért senki nem szól egy rossz szót se.

@Krisz11:
Kérdés, hogy hány kínai tisztviselő próbált meg amerikai vállalatokat zsarolni?

mikka 2014.10.25. 12:13:42

@Lord_Valdez: Ki a faszt érdekel az amerikaiak embargója???? Szóval te inkább fizetsz az olajért 450 Ft boldogan mert a zamerikaiaknak problémájuk van Iránnal???? Mi a fasz közünk nekünk Iránhoz és Izraelhez? Kinek jó az oroszok elleni embargó Európában? Mire jó? Hogy amerikai érdeket szolgáljon? Mert neked olyan fontos hogy amerikai dominancia legyen az egész világon? HA meg valaki ellentmond akkor az náci, antiszemita, antidemokrata?? Nem barátom, nem vagyok náci, antidemokrata, antiszemita sőt fidesz ember sem, csak másképp gondolom a világot és a politikát mint te vagy az amerikaiak. De ezt is pontosítani kell, mert az amerikai polgárok jó részének tele a töke a jelenlegi USA vezetéssel és a világcsendőri szereppel..

zobod 2014.10.25. 13:24:46

@Lord_Valdez: Kína több száz milliárd dollár értékű, több évtizedre szóló, stratégiainak bátran nevezhető egyezményt kötött a hetekben Oroszországról, földgáz vásárlásra.

Úgy tűnik, leszarják az USA/NATO - Oroszország viszályt, és nem nagyon bíznak abban, hogy majd az amerikai - vagy akármilyen eredetű - palagáz a világpiacon érdemi volumenben megjelenik. Az egész palabiszbasz inkább csak az árak befolyásolására jó, a kínálat szerkezetének érdemi átrendezésére egyáltalán nem. A fő CH források továbbra is azok maradnak mint eddig, az új kínálat a meglévő helyébe nem tud belépni, azt kiváltani nem tudja.

fehérfarkas 2014.10.25. 13:46:58

@Sir Galahad: "Ha Amerika kereskedik a Kelettel, az rendben van, ha Magyarország, az nincs. "

Magyarország is kereskedhet a Kelettel. Nem ezzel van a baj, hanem azzal, hogy a jelenlegi korrupt kormányunk a nyugati szövetségeseinket csak lelejmolni akarja (EU-s támogatások + katonai védelem) és közben orbáni kifejezéssel élve "kokikat és sallereket" osztogatunk nekik. Ez viszont jogosan nem tetszik a nyugati szövetségeseinknek.
Ráadásul a keleti nyitást nem Orbán kezdte, hanem Medgyessy, majd Gyurcsány folytatta. Csak ők nem "vagy-vagy"-ban gondolkodtak, hanem "és"-ben: nem "Nyugat vagy Keletben", hanem "Nyugat és Keletben". Ez óriási különbség.
2010 előtt pont Orbán volt, aki emiatt Gyurcsányt és Medgyessyt lekomcsizta, és az EU árulóinak nevezte. Sőt, Medgyessy kínai látogatása idején még a Fidelitas (akkoriban az elnöke Szijjártó Péter, további vezető tagjai: Rogán Antal, Gyürk András) is kivonult ellene tüntetni.

Ráadásul Orbánék esetében már rég nem csupán kereskedésről van szó, hanem politikai szövetségekről és értékrendről. Az EU játékszabályait nem akarják betartani, mert akkor nem lophatnak annyit, nem csinálhat diktatúrát, hanem átlátható, korrupciót visszaszorító, demokratikus rendszert kellene létrehoznia, ahol a miniszterelnök nem teljhatalmi despota, hanem a nép szolgálja, egy magas rangú köztisztviselő, aki leváltható. Na, ez az amit Orbán nem akar, mert neki a hatalom kell.
Egyébként pedig nekünk magyaroknak fontos, hogy demokrácia, kapitalizmus, minimális korrupció legyen.
Orbán egyetlen érdeme, hogy vér nélkül építi ki a diktatúráját, úgy, hogy ezért a magyar lakosság még hálakönnyeket ejtve tapsol és örömtáncot jár. Más országokban a diktátoroknak ez csak fegyverrel és katonai elnyomással sikerült (sőt, korábban nálunk is: pl. Rákosi csak katonai terrorral tudta megcsinálni). De a mai magyarok jelentős része örül, hogy újra diktatúrában élhet, és örömkönnyekkel tapsolja meg a demokrácia leépítését.

mikka 2014.10.25. 13:54:25

@fehérfarkas: Meséld már el hogy mi köze Obamának az EU és Magyarország közti bármilyen vitához.

mikka 2014.10.25. 13:56:53

Azt is elmesélheted hogy Snowden miért nem kapott menedéket a nagyon liberális és társadalmi igazságot kereső Hollandiában, Németországban, Franciaországban etc etc.. Mert kb annyira demokraták mint Barack Obama..semennyire

fehérfarkas 2014.10.25. 14:05:13

@mikka: Nem kell egyetérteni az USA külpolitikájával, joggal lehet azt bírálni. Én számos fórumon és blog posztjában folyamatosan ezt teszem.
De ettől még nem képzelem azt, hogy Magyarország fingja a passzát szelet.
Tudod, Magyarország kisebb lakosságú mint New York, Chicagó vagy Los Angeles. De kisebb Moszkvánál, Shanghajnál, Kairónál, Tokiónál is.
A katonai erőnkről pedig annyit, hogy a fele ekkora Szlovákia hadserege is fél nap alatt legyőzne minket.
Ezek után nem árt ránézni a térképre, hogy földrajzilag hol is helyezkedünk el.
Nem lesz Ororszország nekünk az Orosz Anyácska, csak azért mert Orbán elárulja a szövetségeseit (EU, NATO), hogy diktatúrját kiépíthesse. Ezzel csak azt éri el, hogy a Nyugat ellenségnek és árulónak fog minket tartani, a Kelet pedig szintán árulónak és csicskának. Az árulókat senki nem szereti - és csupán kihasználják és csicskának, beáldozható katonának tarják. Ugyanis az árulókban azok sem bíznak meg, akik felé elárultuk a korábbi szövetségeseinket (mert jogosan gondolják azt hogy ha megváltozik a szélirány, akkor majd őket is eláruljuk).
A nemzetközi politikában a legrosszabb a senki földjén lenni egyedül szövetségesek nélkül.
Kína számára is csak EU tagországként vagyunk fontosak, hogy az EU közös piaca előttünk nyitva van, és így nálunk építsék ki az EU-s bástyájukat. Az EU-ból kilépve, egyből átteszik a bástyájukat Romániába vagy Lengyelországba.

fehérfarkas 2014.10.25. 14:16:57

@mikka: "Meséld már el hogy mi köze Obamának az EU és Magyarország közti bármilyen vitához."

Csupán annyi, hogy az USA a politikai és katonai nagyhatalom és nem az EU. Az EU függ a globálpolitikában az USÁ-tól és nem fordítva.
Ráadásul az EU tagországok többsége egyben NATO tag is.
Másrészt, habár az USA számos diktatúrát támogat Dél-Amerikban, Afrikában és Ázsiában, de a saját közvetlen szövetségesei közé a demokráciákat veszi be. Az EU szintén demokráciákat vesz be tagállamainak - és annak idején még a csatlakozási tárgyalásoknál pont Orbán volt az, aki a legtöbb fejezetet megtárgyalta az EU-val. Nem volt kötelező sem a NATO-ban, sem az EU-ba belépni. Önként léptünk be, ahogy a KGST-ből is önként léptünk ki.

És mi lesz akkor, ha kilépünk az EU-ból és a NATO-ból? Egyedül maradunk a politikai senki földjén?
Vagy csatlakozunk az Eurázsiai Gazdasági Unióhoz (Eurasian Economic Union)? Vagy a Shanghaji Együtműködési Szervezethez (Shanghai Cooperation Organisation)? Vagy a FÁK tagállamaihoz?
(földrajzilag ezek a szövetségek jönnek szóba, mert az ASEAN-hoz vagy a GCC-hez földrajzilag semmi közünk, a BRIC-hez pedig sem méretbelileg, sem gazdaságilag nem érünk fel)
Vagy semmihez sem csatlakozunk, és egyedül maradunk szövetségesek nélkül? Árulókként, a korábbis zövetségeseinket elárulva?
A globális politikában egyik nagy szövetséghez sem tartozva egyedül lenni árulóként nem túl rózsás jövőt ígér.

kvadrillio 2014.10.25. 15:13:45

Mi lesz most Magyarországgal?
Feledy Botond
2014.10.25.

:O))))))))))))))))))))))))))))))))))
TOVÁBB SZEGÉNYEDÜNK !!! :o)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Muad\\\'Dib 2014.10.25. 16:41:33

Óriási hülyeség lenne emberi jogokra hivatkozva megtiltani a hasonló kereskedelmet, több okból is:
1: Ebben az esetben a büszke öntudatos amerikaiaknak olaj helyett valami más után kéne nézni, lévén ennek többségét nem épp az emberi jogokról híres helyekről importálják.
2 (a legfontosabb): A gazdasági elszigetelés KIZÁRÓLAG árt az emberi jogoknak (lásd Észak-Korea). Kínában az emberi jogok sokat fejlődtek a merev kommunista ideológia óta, és ennek egyik legfontosabb oka pont az, hogy a nyugat az elszigetelés helyett az aktív kereskedelmet választotta, ezzel növelve a kínai jólétet, ami az elnyomás csökkenéséhez vezetett.

Józsi01 2014.10.25. 16:43:38

@fehérfarkas: Azért a nyugat (EU) is baromira jól járt velünk .Úgy csatlakozhattunk hozzájuk, hogy felszámoltuk /felszámoltatták az iparunkat. Mikor már nem tudtunk termelni, akkor idejöttek az áruikkal, mi kénytelenek voltunk megvenni. Majd hozták a gyáraikat. Amikben éhbérért robotol a magyar. Flex gyár 60 km távolság 2 gyáregység között. Csak az egyik itt a másik ausztriában. De a bérek között 8X különbség. Mielőtt jössz a faszsággal, hogy termelékenyebbek, jobbak, szebbek. ' magyar dolgozó több és jobb minőségű terméket állított elő mint egy osztrák. Akkor hogy is van ez????

Orbán is Kelet és Nyugatot akar. Csak a nyugatnak nem tetszik ha kiszorul 1 pár üzletből. grippen, Paks, stb.....

Na ezért lettünk antiszemét, náci, nyilas, stb... ország. Olvasd el a hitsorsosok által szerkesztett újságot HEtek. Ott feketén, fehéren le van írva. Csehországban is azért kellett megpuccsolni a kormányt, mert az atomerőmű építését egy cseh-orosz konzorcium kapta. Ugye ez milyen demokratikus, liberál, stb....???

mikka 2014.10.25. 17:04:11

@fehérfarkas: Attól hogy baszott nagy ország vagy még nincs igazad. beleugatott valaki hogy fehér rendőrök lövik a feketéket? Ne haragudj faszság amit írsz. Attól hogy nagy vagy nem leszel jó vagy igazságos vagy demokrata. Az EU miért függene globál-polikailag az USA-tól? ????? Az olyan demokráciákat ami neki tetszik, bocs nekünk másfajta van. És?

Blogger Géza 2014.10.25. 20:29:26

@Lord_Valdez: És kérdés, hogy hány magyar? Már aki ellen bizonyíték is van, nem csak vádaskodás... Mert jogállamban ugye az ártatlanság vélelme mindaddig mindenkit megillet, amíg nincs ellene hitelt érdemlő bizonyíték, ami alapján elítélhető.

fehérfarkas 2014.10.25. 21:03:55

@Józsi01:

A gazdasági dolgokért az ókor óta mennek a háborúk.
Ha egy ország vezetője ezt nem veszi észre, vagy azt hiszi magáról, hogy a törpe miniállama fújja a passzát szelet, és nem nekünk van szükségünk más országokra, hanem azok függnek tőlünk, akkor azzal az egész országot tönkre teszi.

Szerint a nyugati világnak annyira, de annyira szüksége van Magyarorszgra, amelyik az EU-s támogatások nélkül Albánia szintján lenne? Amelyik lakossága kisebb mint New York, vagy Chicago, vagy Los Angeles, vagy London, vagy Nagy-Párizs?
Amelyik ország GDP-je kisebb mint Los Angelesé vagy Münchené vagy Londoné?
Amelyik ország ipari termelése kisebb mint Chicagóé, Londoné vagy Münchené?
Egy Google vagy IBM vagy Volkswagen csoport vagy Microsoft bevételeihez képest a magyar államkincstár elbújhat.
De azért mi fújjuk a passzát szelet, és körülöttünk forog a világ, és mindenki tőlünk függ, és hozzánk kell igazodnia, ugye?
Hányszor is járta meg az ilyen mentalitású magyar politikusok miatt ez az ország? Hányszor mutatta meg a világ az ilyen mentalitású magyar politikusoknak, hogy nem ők fújják a passzát szelet? Csak sajna nemcsak a politikusaink, hanem az egész ország lakossága megitta levét. És nem akarom, hogy Orbánék miatt újra megismétlődj a kellemetlen múlt, amikor az egész ország szívott a hülye vezetői miatt.

Csuti Ördögüző 2014.10.25. 21:13:37

mi nem vehetünk atomot a putyintól, mert kommunisták vagyunk csak az amcsik vonatot a csíkszemüektől

fehérfarkas 2014.10.25. 21:36:16

@mikka:
Nem azért van igaza az USÁ-na mert nagy. Sőt, a geopolitikában egyáltalán nem számít kinek van igaza. A geopolitikában érdekek vannak.
Mi Magyarorszg érdeke? Mi a magyar nép érdeke?
Először ezt kell tisztázni?

Gazdaságilag jó kapsolatokat ápolni a legnagyobb felvevőpiacainkkal? Ez Németország, Hollandia, Ausztria, Franciaország, Olaszország, Anglia, Szlovákia, Románia, USA. Meg ezek mellett - ismétlem mellet és nem helyettük Oroszország.

Diktatúra, és egy velejéig korrupt autoriter rendszer helyett egy átlátható és demokratikus működés? Kinek érdeke, hogy a hatalom ne legyen elszámoltatható, és a közpénzek ne legyenek átláthatóak? Neked, vagy azoknak (a politikusoknak és oligarcháknak) akik téged kirabolnak?

Kapitalizmus vagy unortodoxia? A világ összes gazdaságilag sikeres országa kapitalizmust csinál - vagyis piacgazdaságot. Még az Orbán által mintaként említett Kína is (ez már nem a Mao korszak, hanem Teng Xiaoping és utódainak korszaka), Törökország is, Szingapúr is, Szaúd Arábia is.
Szerinted kinek jó az, hogy a vállalkozások túl vannak adóztatva, ha nem a vállalkozók hozzáértése, hanem az állam dönti el, hogy mely szektorok hogyan működjenek, és sikeres vállalkozások sokaságát tehet tönkre államosítással, törvényjavaslatokkal csak azért, hogy az oligarchái kezére játsza át azokat (dohány mutyi, föld mutyi, szerencsejáték mutyi, tankönyv mutyi, pénztárgép mutyi)?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2014.10.26. 20:04:36

@Blogger Géza:
1. Senkit nem ítéltek el.
2. Pont a jogállamiság miatt nem hozzák nyilvánosságra.
3. Ha én a helyedben lennék, lesülne a bőr a képemről, amikor a jogállamiság szót a számra veszem.

A posztertől elnézést kérek. Együtt érzek vele, mert tudom, milyen, amikor szétoffolnak egy témát.

Blogger Géza 2014.10.26. 23:52:18

@Lord_Valdez: Hát tudod, jogállamban mindaddig ártatlan mindenki, amíg független bíróság tisztességes eljárásban megfelelő bizonyítékok alapján el nem ítéli.

Mindezek miatt a helyedben lesülne a bőr a képemről, ha jogállamiságról prédikálnék.
süti beállítások módosítása