PTinfo

PTinfo

Meglepő részeredmény Helsinkiben

2009. augusztus 07. - mestska

Helsinkiben Európa egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó villamostendere folyik jelenleg. A finn főváros 40 darab új alacsonypadlós járművet szeretne vásárolni, további 90 opcionális szállításával. Az új járgányok a 70-es években, a finn Valmet cég által gyártott villamosokat hivatotak pótolni, lecserélve részben a rengeteg problémával járó Variotram állományt is.

A tender két lépcsőben zajlik, a végső eredmény idén évvégén dől el. Az első forduló - aminek értékelése június végén zajlott le - meglepően magas számú pályázót hozott magával. Összesen kilenc gyártó jelentkezett, az Alstom, a Bombardier, a CAF, a Koncar, az ON'S Industry, a Siemens, a Skoda, a Trantech, és a Vossloh. Az Alstom később visszavonta az ajánlatát, így nyolcra csökkent a pályázók száma, melyből azok elemzése után öten jutottak a második körbe.

A listában két olyan cégnév is szerepel, mely kevéssé lehet ismerős a villamosokat ismerők körében is. Az ON's Industry egy belorusz hátterű, a Belkommunmas által gyártott villamosokat eladni próbáló cég, érdekeltségébe tartozik többek között az MTZ traktorgyár is, a Transtech pedig egy finn vasúti járműgyártó, mely a jelenlegi villamosok gyártója, a Valmet cég jogutódja egyben. (a linkekre kattintva meg lehet találni a két cég villamos elképzelését)

A második fordulóa bejutottak végül a következők lettek, számomra némi meglepődést okozva: Bombardier, CAF, Skoda, Transtech, Vossloh. Akár meglepetésre is sor kerülhet tehát, hisz a Bombardier (akinek igazán nem nagy a presztizse Helsinkiben a Variotram problémák miatt) mellett kisebb, regionális szintű, vagy tényleg kicsi cégek is nyerhetnek.

Némi meglepetésre nem jutott be az öt legjobb ajánlat közé a Koncar, pedig még tesztkocsit is küldött Helsinkibe - igaz azzal az utasok kevéssé voltak megelégedve.

A bejegyzés trackback címe:

https://cities.blog.hu/api/trackback/id/tr581294634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fricy · http://epitos.blog.hu 2009.08.07. 18:31:06

Van arról információd, hogy mi volt a helsinki utasok problémája a Koncar villamosával?

mestska · http://cities.blog.hu 2009.08.07. 18:37:29

Az üléselrendezést kritizálták főleg, ahogy az előző posztban is írtam, lábméret hosszát, az ülések számát. Plusz hangosnak gondolták a villamost.
süti beállítások módosítása