PTinfo

PTinfo

Megvan a szegedi nyertes!

2009. augusztus 28. - mestska

Budapest után Szeged lesz hazánk második városa, ahol a kor követelményeinek megfelelő, modern, teljes hosszban alacsonypadlós villamosokat találunk, úgy tűnik. Hosszú vajúdás után ugyanis három vidéki villamostenderünk közül sikerült lezárni az elsőt, a Szegeden kiírtat. Bár a tendernek eredetileg tavasszal le kellett volna zárulnia, a forintban kiírt tenderre azonban az akkori euró-forint magas átváltási árfolyam okán az eredetileg becsült beszerzési árnál jóval magasabb ajánlati összegek érkeztek, melyet a város nem tudott vállalni.

 

A második megismételt, immár euróban kiírt tenderen ketten indultak, a lengyel PESA, és a cseh Inekon. A kilenc darab, 100%-ban alacsonypadlós villamos leszállítására az előbbi cég 16, az utóbbi 20,6 millió eurós ajánlatot tett. A műszaki paraméterek, és az ár alapján végül Szeged a PESA-t választotta ki a tender győztesének, így a lengyel cég szállíthatja le a szerződés szerint 32 hónapon belül a kért járműveket. Bravó!

Az új, remek áron beszerzett ötrészes villamosok - melyek közül az elsőt mintegy két év múlva láthatjuk Szeged utcáin - egyenként 30,1 méter hosszúak lesznek, három forgóvázzal, és hat oldalajtóval fognak rendelkezni, kapacitásuk 210 fő.

Érdemes megjegyezni, hogy a korábban írtaknak megfelelően a PESA Szeged esetében rendkívül előnyös árajánlatot adott, vélhetően igyekezve megszerezni az első, Lengyelországon kívüli rendelését. A Bydgoszcz-i székhelyű, az elmúlt időszakban kiírt lengyelországi villamostendereit sorra nyerő cég eddig ugyanis kizárólag az anyaországba szállított villamost, Szeged számukra a nemzetközi áttörést jelenti a villamosgyártás területén. Mindezen túlmenően azonban a cég szállított és felújított metró kocsikat, dízel és elektromos vasúti motorkocsikat, nemcsak lengyel, de olasz közlekedési társaságok számára is.

Szegeden tehát eldőlt a tender, örömmel várhatjuk az új, klassz kocsikat. Egyik szemünk nevet tehát, a másik azonban sír, mert a miskolci, és debreceni járműbeszerzés sorsa nem ismert. A miskolci - szintén újrázott - tender eredményének már jó ideje meg kellett volna jelennie, ez azonban még nem történt meg, így félő, ismét megvan az esélye a tender eredménytelenítésének.... Bárcsak ne lenne igazam.

A rajz a tender kihirdetéséről szóló sajtóközleményből való.

A bejegyzés trackback címe:

https://cities.blog.hu/api/trackback/id/tr81344413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jazzcool 2009.08.28. 16:23:50

Az előzmények ismeretében ez nagy hír, mert a forint megroggyanása után már-már veszni látszottak a fejlesztések. A 16 millió euró pedig tényleg jó ár. Legyünk optimisták: a forint a következő években erősödni fog, és akkor még olcsóbbak lesznek a villamosok:-)

Von Teese 2009.08.28. 17:05:31

Ezt a színtervet te rajzoltad, vagy ez már SZKT-s színterv változat? Vagy köze sincs a leendő valósághoz még?

lokoszt · http://lokoszt.blog.hu 2009.08.28. 18:06:24

Azért nagyon nem lepődtünk meg :) A trolitenderen sem fogunk :)

Dénes Balázs 2009.08.28. 20:02:08

Már várom, mikor mehetek ilyennel az 1-esen.... vagy a 2-esen? :-))

Bevallom, a lengyeleknél utaztam PESA-val - bár a régebbi verzióval - és engem nem igazán fogott meg, de talán az Inekon-nal szemben tény, hogy előnyösebb választás volt.

(Ja, és nem lepődtem meg... vagy 3 éve :-)))

mestska · http://cities.blog.hu 2009.08.28. 22:10:44

@Von Teese:

a sajtóanyag része volt az ábra, szerintem inkább csak illusztrációnak tekinthető, mint színtervnek.

Comandante en Jefe · http://local.blog.hu/ 2009.08.29. 15:07:07

@mestska:
Az illusztráció olyan, mintha egy kék-sárga villamos állna egy fehér előtt :)

@jazzcool:
Hát ha én optimista vagyok, akkor a forint inkább ne erősödjön, és legyenek az itthon készült termékek árban versenyképesek. SzKT trolival a Zunióba! :) . De azért ne is gyengüljön már sokat...

kakukkboy 2009.08.29. 20:58:39

Kissé sajnálom, hogy eltűnik a Kosssuth hullámvasút Szegedről.
:o)

Hamster · http://hamster.blog.hu/ 2009.08.29. 23:06:59

@Comandante en Jefe: "Az illusztráció olyan, mintha egy kék-sárga villamos állna egy fehér előtt"

Nekem is volt egy halvány olyan érzésem, hogy a grafikus elfelejtett láthatóvá tenni egy layert a rajzolóprogramjában, ezért az orr- és hátrész maradt az eredeti rajz színeiben :)

MHD 2009.08.30. 10:05:50

Azért a "vesztesről" se feledkezzünk meg. Két kép az Inekon Szegednek felajánlott villamosáról: indafoto.hu/mhdcz
Nehéz úgy értékelni a kívülállóknak egy tender eredményét, ha csak a nyilvános adatokat ismerik (amelyből a legfontosabb az ár).

mestska · http://cities.blog.hu 2009.08.30. 10:19:30

@MHD:

természetesen, ha kiderül a részletes pontozás eredménye is, akkor azt is ki lehet majd elemzni itt.

És köszönjük a képeket!

szimplán csak valaki 2009.08.30. 15:09:37

Miskolcon tudtommal szeptember 7-én lesz az eredményhírdetés ha jol tudom.

szegedi_kozlekedes 2010.03.11. 11:10:23

Lehet szavazni a szegedi villamos színére, itt a cím:

www.delmagyar.hu/szeged_hirek/dontse_el_milyen_szinu_legyen_az_uj_villamos/2145765/

Nekem a napfényes jön be a legjobban:)
süti beállítások módosítása