PTinfo

PTinfo

Ezen a párizsi fotón minden nagyon új

2014. június 19. - mestska

Még januárban jelent meg a Mai Manó Ház remek blogján az alábbi, Maurice-Louis Branger által 1908-ban készített fotó. Bár a kép címe a Szajna, az egyik központi elem a kép közepén átfutó metróvonal, ami 1908-ban mindössze pár éves múltra tekintett vissza, ahogy lényegében az összes fontosabb elem a képen. A kép lényegében elkészíthetetlen lett volna 20 évvel korábban, a metrón kívül sem az 1889-ben átadott Eiffel-torony, sem a ma Bir-Hakeim hídnak nevezett, és a különböző filmekben meglehetősen népszerű átkelő nem volt meg, lényegében egy világváros fejlődését láthatjuk egy képbe sűrítve. Fantasztikus.

parizs_birhakeim1908.jpg

Akkor.... (fotó: maimanohaz.blog.hu)

A párizsi metró első szakasza - a mai, a Diadalívet, a Louvre-t, a Bastille-t érintő 1-es vonal - 1900-ban nyílt meg, de folyamatosan bővült. A képen látható, hídon átvezetett szakasz már 1903-tól üzemelt, lényegében az új híd építésével együtt valósult meg. Kezdetben a 2-es vonal déli szakaszaként üzemelt, egészen 1907-ig, majd a párizsi metró folyamatos fejlődésének köszönhetően az 5-ös, de az is csak 1942-ig, hogy aztán némi átszervezés után kialakuljon a ma is működő rendszer és járjon erre a 6-os vonal mind a mai napig.

(Ezekre az átszervezésekre azért volt lehetőség, mert számos vonal épült egymással párhuzamosan és az egyes vonalak között vágánykapcsolatok is létrejöttek, így egy-egy szakasz átadásával vagy az utasigények változásával lehetett az egyes szakaszokat ide-oda pakolgatni a rendkívül sűrű hálózaton).

És hogy ma hogy néz ki ez a rész? Így.

 parizs_birhakeim_ma.jpg

.. és most (fotó: Wikipedia)

Nektek tetszik?

Ha kíváncsi vagy a legfrissebb tömegközlekedési hírekre, érdekességekre, ha érdekel, mi van a hazai és külföldi villamosokkal, trolikkal, metrókkal, vonatokkal és sok más eszközzel, milyen irányba halad a technológiai fejlődés vagy épp a járműdizájn, akkor kövesd a PTinfo rendszeresen frissülő Facebook oldalát, ahol folyamatos információt kaphatsz a közlekedéshez kapcsolódó újdonságokról, furcsaságokról, érdekességekről.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cities.blog.hu/api/trackback/id/tr586371259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mestska · http://cities.blog.hu 2014.06.20. 11:49:41

@retek: azonos állásponton vagyunk :)

a jelzett szakaszt egyébként a 6-os vonal kapcsolódó viaduktjával együtt idén nyáron felújítják, így még szebb lesz.

Manfi 2014.06.20. 20:40:04

Nem sokat fejlodott:) Na jo, valtozott...

nemeza 2014.06.21. 09:15:18

Érdekes lenne egy kép (fotó / rajz / festmény) a torony, híd stb nélkül innen :)
süti beállítások módosítása