PTinfo

PTinfo

A világ legrövidebb mozgólépcsője

2013. július 04. - mestska

Azt, hogy a világon hány mozgólépcső van, vélhetően senki nem tudja megmondani, követhetetlen mennyiségben épülnek épületekben, metrókban, sőt sok esetben a szabadban is (Budapesten az első teljesen szabadtéri, aluljáróhoz nem kapcsolódó mozgólépcső úgy tűnik, hogy a Széll Kálmán téren lesz), ezek sokszor szerves részeit képezik a város közlekedésének, Hongkongban például a Central Mid Levels Escalator mozgólépcső-rendszer összesített hossza közel 800 méter.

hongkong_mozgolepcso.jpg

Mozgólépcsők sorozata Hongkongban (fotó: Wikipedia)

A világ leghosszabb mozgólépcsőit természetesen a volt Szovjetunió területén találjuk, a hidegháború alatt épült metróvonalak Péterváron és Moszkvában is nagyon mélyen futnak, előbbi esetében több állomáson is előfordul 132 méter hosszú mozgólépcső, ez közel 800 lépcsőfokot jelent, valamint közel 3 perces utazást.

Persze hosszúságban lehet további rekordereket építeni, rövidségi korlát azonban létezik, senki nem fog mondjuk egy lépcsőfokra mozgólépcsőt építeni. A világ legrövidebb mozgólépcsője azért igencsak feszegeti a határokat, mindössze 5 lépcsőfok megmászását váltja ki. A kétes dicsőséget a Kawasakiban található Okadaya More's bevásárlóközpont egyik mozgólépcsője szerezte meg, az itt található mozgólépcső emelőmagassága mindössze 83 centiméter. 

kawasaki_mozgolepcso.jpg

Bal felül a világ legrövidebb mozgólépcsője (fotó: www.tokyo-esca.com)

A rossz nyelvek szerint a kivitelező valamilyen maradék elemekből rakhatta össze ezt a kis lépcsőt, amely feltételezést az is megerősíti, hogy közvetlenül a mozgólépcső folytatásaként a további szinteket már hagyományos lépcsőkön kell megtenni....

Ha kíváncsi vagy a legfrissebb tömegközledési hírekre, érdekességekre, akkor kövesd a PTinfo rendszeresen frissülő Facebook oldalát, ahol folyamatos információt kaphatsz a közlekedéshez kapcsolódó újdonságokról, furcsaságokról, érdekességekről.

A bejegyzés trackback címe:

https://cities.blog.hu/api/trackback/id/tr835390468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

halaloszto 2013.07.04. 11:21:10

Es lefele megy a mozgolepcso, felfele meg taposni kell?????

Vajk

mestska · http://cities.blog.hu 2013.07.04. 11:49:16

@halaloszto: ezt nem írtam bele, mert nem tudom, hogy mi a jellemző mozgásirány, de nekem is feltűnt :D

Comandante en Jefe · http://local.blog.hu/ 2013.07.04. 12:25:00

"(Budapesten az első teljesen szabadtéri, aluljáróhoz nem kapcsolódó mozgólépcső úgy tűnik, hogy a Széll Kálmán téren lesz)"

Leszámítva a néhai hűvösvölgyit.

Comandante en Jefe · http://local.blog.hu/ 2013.07.04. 12:27:56

Amúgy szerintem hosszúsági korlát is létezik, persze pillanatnyi tech. feltételek függvénye, de a kijevi Zoloti Vorota állomáson, úgy tudom, azért van megszakítva a lépcső, mert egy darabban már nem bírná el a saját súlyát.

Comandante en Jefe · http://local.blog.hu/ 2013.07.04. 12:30:34

@mestska:
gyanús, főleg, hogy arrafele balra tarts van érvényben - láthatóan a többi mozgólépcsőn is.

TH 2013.07.04. 13:27:13

@Comandante en Jefe: Pont tegnap néztem a Károly téri metróállomáson, hogy mi a francnak van megszakítva a mozgólépcső, de akkor így már kezdem érteni. :)

Ülő Birka nagyfőnök 2013.07.04. 16:36:26

Van ott valami határ az épületben, a másik oldalon világosan látszik a falban, és a padlón egy fémcsík!
Talán változik a tulajdonos is, és csak az egyiknek futotta mozgólépcsőre!

kbalazs · http://www.chinabiz.hu 2013.07.04. 16:47:45

Mivel több kommentelő szóba hozta: a hongkongi Mid Levels Escalator ahogy a képen is látszik, egyszerre egy irányba megy, de az irány a szerint változik, hogy felfelé vagy lefelé mennek többen. Ha jól emlékszem, délután kettőig lefelé viszi az ott lakókat, utána pedig felfelé.

Nem csak, hogy ingyenes, de van mellette egy olyan pont, ahol ha lehúzod az Octopus kártyád, akkor kapsz 2 HKD kedvezményt. A város amúgy tele van olyan pontokkal, ahol különféle kedvezményeket kap az utazó, van rá külön mobil app is, ami segít ezeket megtalálni, a neve MTR faresaver.

Brekkerzolt 2013.07.08. 14:19:33

Én már azt hittem, hogy a Deák Ferenc téren van egy, a két aluljáró szint között, amikor a villamostól jön az ember és a metróhoz tart. Tényleg: az meg, mi a fenének van? Valahogy tök fölösleges az egész, csak a helyet foglalja. Miért nem lehet ott, sima lépcső? Az is, csak pár fok az egész.

Pályaelhagyó autóversenyző 2013.07.08. 15:15:30

a vilag egyik leghosszabb halozata amugy itt van egy kopesre, del-olaszorszagban, potenzaban. (scale mobili)

lovet 2014.02.04. 10:20:28

Csak hogy tisztázzuk: Budapest első szabadtéri mozgólépcsője a '60-as években működött, Hűvösvölgyben....

mestska · http://cities.blog.hu 2014.02.04. 21:18:34

@lovet: így van, de az már nincs meg. És a leírtakkal ellentétben úgy tűnik a Várbazár hamarabb valósul meg a Széll Kálmán térnél.
süti beállítások módosítása