PTinfo

PTinfo

Airport Express Classic

2009. április 01. - mestska

Bukarest két reptere közül a nagyobbik Henri Coandă Nemzetközi Repülőtér (korábban Otopeni) március 4-e óta vasúttal is megközelíthető. A szerelvények Gara de Nord és a P.O. Aeroport nevet viselő megállóhely között járnak óránkénti járatsűrűséggel 5.15 és 22.15 között. A Desirokkal kiszolgált vonal Henri Coandă Express néven futnak. Coandă egyéként az első sugárhajtóműves gép megépítője volt. a szerelvények a 20 kilométeres utat 36 perc alatt teszik meg.

Mindez szépen hangzik, azonban van egy pár bibi vele.

  • Először is, a vonatok nem futnak el a repülőtérig, attól mintegy 3 kilométerre állnak meg, onnan transzferbusz viszi az utasokat.
  • A peron és a vonat kapcsolata nem épp baráti, különösen nagy csomagokkal - állítólag valamelyik vonat űrszelvénye miatt épült így
  • A buszra szállva az utasok aszfaltozatlan zártkerti utcákon jutnak el a repülőtérig.
  • Bár a vonat megállás nélkül teszi meg a távot két végállomása között hivatalosan, az egyvágányú pálya miatti félreállítás rendszeres

Mindezek ellenére a vonat talán így is be fogja tölteni a szerepét. A menetjegy ára egy irányban 6 RON (kb. 450 ft), ebben a transzferbusz használata is benne van. Az expressz használatával az utas a Gara de Nordról a reptérig mintegy egy óra alatt jut el. Ugyanezt az RATB (a helyi BKV) reptéri buszai a folyamatos torlódások miatt előre nem becsülhető idő alatt teszik meg - igaz az egyirányú jegy ára csak 3,5 RON.

A vonatokat egyébként a CFR üzemelteti, és hozzánk hasonlóan felmerült egy, a repteret közvetlenül bekapcsoló szárnyvonal építése is. Ez utóbbinak a megépítéséről a múlt hónapban döntöttek, átadásának, építésének kezdete, időpontja egyelőre azonban nem ismert.

A bejegyzés trackback címe:

https://cities.blog.hu/api/trackback/id/tr661038564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZBR 2009.04.07. 18:46:23

"Ez utóbbinak a megépítéséről a múlt hónapban döntöttek, átadásának, építésének kezdete, időpontja egyelőre azonban nem ismert."

Dehogynem! Megfejtés: pár évvel (évtizeddel?) a budapesti előtt :)

Fricy · http://epitos.blog.hu 2009.04.07. 20:52:22

Pfu, én meg azt hittem, hogy a Ferihegyi megálló gagyi. Mindenesetre, legalább próbálnak valami újat tenni ők is. Ez mondjuk egész Romániára igaz lehet, ha hatékonyan fel tudják használni az EU-s forrásokat.
süti beállítások módosítása