PTinfo

PTinfo

Feltörekvő arab világ

2009. április 10. - mestska

Az arabokról a tömegközlekedés kapcsán nem sokat lehetett hallani a közelmúltig, aztán egyszer csak sorra jelentették be a vasút-, metró-, villamosépítési terveiket. Az első ilyen jellegű vonalat, a dubaji metrót már az idén átadják, a többi, térségbeli ország azonban nem áll ilyen jól, lényegében még  amunkálatok sem kezdődtek el.

Az egyik ilyen példa Katar, és a fővárosa Doha, ahol szintén nagyszabású tervek születtek egy 85 kilométeres metróhálózat megvalósításáról, teher-, és személyszállító vonalak létesítéséről, és egy nagysebességű vasút építéséről. A tervek a tömegközlekedés részarányának növelésén, és az autóhasználat csökkentésén túl Doha ambiciózus sportdiplomáciai törekvéseinek is szóltak. A város megpályázta a 2016-os olimpia rendezési jogát is, s bár az értékelés alapján be kellett volna kerülnie a legjobb négy ország közé, ez végül mégsem történt meg, némi sértődöttséget is hozva magával.

Most úgy tűnik a vasúti fejlesztések első elemeként egy light rail vonal valósul meg, mely Dohát, és Katar legújabb városát, Lusailt kötné össze. Lusail az ország legújabb, mesterséges városa, 15 kilométerre Dohától északra, egy 200.000 embernek otthont adó, szórakoztató, pihenő központ. 

A villamos a tervek szerint 24,6 kilométer hosszú lenne, ebből 6,6 kilométer a felszín alatt haladna. A vonalon 22 felszíni megálló mellett hét földalatti is lenne, melyeket összesen 30 szerelvény szolgálna ki.

Bár a hír idei, elképzelhető, hogy a gazdasági válság ezt a beruházést is magával rántja, részben vagy egészben. A Perzsa-öböl mentén kicsit északabbra máris ez történt: a nagyszabás kuvaiti metróhálózat terveit minimum másfél évre jegelték.

(menő ez a katari photoshop technika :)

A bejegyzés trackback címe:

https://cities.blog.hu/api/trackback/id/tr181058440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

felucca 2009.08.24. 17:51:00

Nem menő ez a photoshop-technika, ez olyan, mintha én csináltam volna 5 évvel ezelőtt.:)))
süti beállítások módosítása