PTinfo

PTinfo

Zöld egy másodpercig

2012. október 27. - mestska

Ez most egy kicsit szokatlan, mondhatni lájtosabb bejegyzés lesz, de hát néha ilyen is kell :)

A Youtube-on találtam ezt a videót, amit okvetlenül meg szerettem volna osztani veletek, annyira szokatlan és érdekes. Az elmúlt időszakban itthon is elterjedtek azok a jelzőlámpák, amik mutatják a zöldből, illetve pirosból hátralévő időt. Sokak szerint jó ez a megoldás, hiszen látni, hogy mennyit kell várakozni a pirosnál, mennyire kell sietni a zöldnél. Mások szerint nem jó, mert ezt csak azt a nálunk igencsak elterjedt színtévesztési szokást erősíti fel, hogy a sárga az még zöld, a piros eleje pedig narancssárga, amin keresztül természetesen még át lehet haladni. (Pár éve a budapesti belvárosban majdnem kettő volt minden periódusban azoknak az autóknak a száma átlagosan irányonként, amelyek már a pirosban mentek át)

A következő videóról döntse el mindenki maga, hogy érdemes-e számolnia a lámpának vagy sem. Az egyik irány ugyanis összesen egy másodpercig ad zöldet összesen. A lámpa ezt becsülettel kijelzi, kérdés, hogy mennyi autó tud ennyi idő alatt ténylegesen átjutni...

Állítólag Kínában készült valahol a videó. Ha valaki pontosabbat tud, az ne habozzon jelezni a kommentek között.

Magyarországon melyik lámpa adja vajon a legkevesebb zöldet, mit gondoltok? Biztos találni itthon is egy másodperces fázist valahol.

Ha kíváncsi vagy a legfrissebb tömegközledési hírekre, érdekességekre, akkor kövesd a PTinfo rendszeresen frissülő Facebook oldalát, ahol folyamatos információt kaphatsz a közlekedéshez kapcsolódó újdonságokról, furcsaságokról, érdekességekről.

A bejegyzés trackback címe:

https://cities.blog.hu/api/trackback/id/tr484873754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacsla 2012.10.27. 22:31:37

Budapest XI., Tétényi útról Bártfai utcába balra kanyarodó sávnak kb. 4 másodperc.

ajatrollah 2012.10.27. 22:58:40

bah csomó, hegyalja útról balra az alkotásra, a déli felé, szintén 3-4 mp.

salamander 2012.10.27. 23:59:25

Van sok - nem ennyire rövid, de hasonló.
Ezeknél azt figyeltem meg, hogy valójában mindenki leszarja, mert bemegy a kereszteződésbe így az akkor indulók már nyilván nem túrják fel...

Kérdés, persze mi van a buszokkal kamionokkal... mert azok indulási ideje legalább 5-8 mp. Az életbe nem megy át csak "aki bújt, - aki nem" alapon.

Ja és neeem balesetveszélyes, kicsit sem.

(Azért ha egy ilyen kereszteződésben meghal egy ember, akkor azért elkérném a munkalapot, hogy melyik köcsög állította be a szemafort utoljára és elítélném foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetésért.
(Btk. 171§, ami ha halált 1-5 évig, ha tömegszerencsétlenséget okoz 2-8 évig terjedő szab.vesztést kaphat - oszt csók)

***

Kovacsla 2012.10.28. 02:11:40

@salamander: A buszok és a teherautók vezetői azért általában gyakorlott vezetők, időben felkészülnek, és ha elérkezik az ideje, elindulnak. A legtöbb kereszteződés alapterülete kisebb a BAH-csomópontnál, így néhány másodperc alatt túl vannak rajta. Szerintem azok a vezetők sokkal többet tesznek az áthaladó kapacitás csökkentéséért, akik a zöld fény megjelenésekor kezdik fellapozni az új vagy újszerű személyautójuk használati útmutatóját, hogy valamikor a nem túl távoli jövőben elinduljanak.

szbszig 2012.10.28. 02:53:53

V. kerület, Királyi Pál mellékutcából kikanyarodni a Vámház körútra szintén van kb. 4 másodperc, aztán utána legalább 1 perc piros. Ráadásul ami még pikánsabbá teszi, hogy a Vámház körúton haladók leszarják az oldalról érkezőket. Nem érdekes, hogy nekik már piros, azért továbbaraszol, amennyit még tud. Általában a zebráig, mert a gyalogosoknak is zöld van addigra, úgyhogy szépen beáll a kereszteződés közepére. Oldalról pedig senki sem tud kikanyarodni miatta. Úgyhogy zöldenként átlagosan kimegy egy kocsi, ami előre tud gurulni kicsit a mellékutcai zebrára, aztán a középen tehénkedő után kifordul nagy nehezen, amikor az végre megindul, de addigra oldalt már ezer éve piros van természetesen, úgyhogy másik kocsi nem tudja követni. A mellékutca nem lenne amúgy különösebben forgalmas, de emiatt tucatnyi kocsi simán összegyűlik bármikor. És akkor az onnantól fogva 10 perces program, mire azt a pár métert megteszed, és kijutsz a körútra...

Pierr Kardán 2012.10.28. 06:46:42

Az egyik legrövidebb zöldidőt adó lámpa a XV. kerületben a Szerencs utca - Eötvös utca kereszteződésében van. Itt sem több a zöldidő 3-4 másodpercnél, de a vicc az, hogy ezt "egyenes" irányban adja, szóval az autósok padlógázzal mennek, ha zöldet látnak. Így a lámpa nem éppen a biztonságot javítja...

Pompiere 2012.10.28. 07:33:07

Hódmezővásárhelyen az Ady Endre utca vége és a 47-es út csomópontja is ilyen. Kb. 3-4 másodperc a zöld jelzés hossza a balra kanyarodóknak. És ez ráadásul kétszer egymásután kb. 15-20 méteres különbséggel. A helyzetet az bonyolítja meg, hogy itt van egy vasúti átjáró. Ezért a lámpák duplázva vannak. Tehát van egy közlekedési lámpa "sor" a vasúti átjáró előtt, majd a vasúti fényjelzők, majd a balra - a laktanya felé kanyarodóknak - újból egy közlekedési lámpa. Ez azért van így megoldva, hogy "közúti" tilos jelzés esetén a járművek ne ragadhassanak bent a vasúti átjáróban.
Ezt még tetézi az is, hogy ez a hely a vasúti töltés miatt egy emelkedő tetején van és a gépjárművezető-oktatók előszeretettel hozzák ide a tanulóikat, hogy tanulják az emelkedőről történő elindulást. Ami természetesen nem mindig sikerül és az az eredménye, hogy a tanulóvezető még éppen átmegy az első lámpán, de a másodiknál már beragad, nem tud balra kanyarodni.
Egyszer szemtanúja voltam annak, hogy egy kamion nem tudott kihaladni a vasúti átjáró és a második lámpa közötti térközből, - az előtte haladó tanulókocsi miatt - ezért a vége már belógott a fénysorompó alá.
Az volt a szerencse, hogy nem jött a vonat.

nbcee 2012.10.28. 08:37:56

Elvileg Chongqing (Csungking) városa.

mestska · http://cities.blog.hu 2012.10.28. 08:49:04

@nbcee: Köszi. Kínában minden előfordulhat :)

nbcee 2012.10.28. 08:59:26

@mestska: És mindennek az ellenkezője is :)

magyar bucó 2012.10.28. 09:55:13

"A következő videóról döntse el mindenki maga, hogy érdemes-e számolnia a lámpának vagy sem. Az egyik irány ugyanis összesen egy másodpercig ad zöldet összesen. "

Nem értem a kérdést. Ha nem mutatja, akkor hosszabb lesz a zöld?
(Így legalább látszik, hogy "Húzzá bele, mingyá piros lesz!")

ZBR 2012.10.28. 10:38:08

Az, hogy a pirosból hátralevő időt számolja csak az elindulás gyorsaságát segíti, attól nem mennek át többen vagy kevesebben a piroson!

A zöld időt nem kell jelezni, ez a megfejtés. Ja és ki lehetne tartani a sárgát egy másodperccel tovább, így nem lehetne a "hirtelen váltott" kifogás a piroson átszáguldozáshoz.

@magyar bucó:
Pont ezt nem mutatja, hogy mennyire kell belehúzni. Mire észleled és felfogod a zöld egyest, már világos, hogy meg kell állni, mert piros van.

ruba 2012.10.30. 13:52:37

Én Teheránban olyan visszaszámolós lámpákat láttam, amik 190 másodperctől kezdték visszaszámolni a pirosból hátralévő időt. Nem csoda, hogy mindenki magasról tett a lámpára, és össze-vissza átmentek a piroson. Ez mondjuk viszonylag extrém volt, de ott teljesen általános az, hogy 150-170mp-ből kezd el visszaszámlálni a lámpa. Mondjuk sok helyen nincs közlekedési lámpa, mert valószínűleg úgy vannak vele, hogy felesleges, mert úgyse tartják be az emberek a jelzéseket.

spag · http://railzone.nl 2012.11.05. 16:23:12

Vannak lámpák, amik szándékosan csak egy autót engednek át, pl. a ramp metering esetén, amikor egy autópálya felhajtóján lámpa akadályozza meg, hogy a felhajtó autók spillback dugót okozzanak. Ez jó esetben kb. 2 másodperc.
Pl. www.youtube.com/watch?v=Lv3CHhsPN-Y

bioLarzen 2013.05.03. 10:29:54

A középiskola előtt, ahová jártam (II. kerület, a Lajos út legeleje a Zsigmond térnél, a Komjádi "fölött" egy megállóval), volt egy zebra, ahol a gyalogosoknak szóló lámpa 4 másodpercig volt zöld (majd újabb kb. 3 másodpercig villogó zöld). 2x2 sávos út, én, egészséges ifjoncként nem értem át rajta normál gyalogtempóban... szerintem a helyi idősek alapból el is kerülték. Egy nehezebben mozgó nyugdíjas szerintem a felezővonalig nem jutott el.

bio

Benbe · http://www.benbe.hu 2013.05.20. 14:18:42

@bioLarzen: De csókolom, a zöld azt jelzi, meddig kell lelépni az úttestre, utána tetszőlegesen sok időt tölthetsz az átéréssel! Aki emiatt elkerül egy zebrát, azt mit csinál ott, ahol lámpa sincs?

bioLarzen 2013.05.20. 20:47:41

@Benbe: Szia,

"a zöld azt jelzi, meddig kell lelépni az úttestre, utána tetszőlegesen sok időt tölthetsz az átéréssel!"

Vagyis, ha méz zöldnél fellépek a járdára, majd ott megállok, és akkor sem indulok tovább, amikor az autóknak már rég zöld a lámpa, akkor nem vagyok szabálytalan?

"Aki emiatt elkerül egy zebrát, azt mit csinál ott, ahol lámpa sincs?"

Szív. Kérdezz meg a környezetedben nehezen mozgó mozgássérülteket vagy időseket - valószínűleg fogsz hallani szép történeteket a forgalmasabb helyeken történő átkelésről...

bio
süti beállítások módosítása