PTinfo

PTinfo

Harmadik megálló: lángosos

2009. május 14. - mestska

Az Aranypart névről nem mindenkinek Siófok jut eszébe. Az ausztráloknak például biztos nem, ők inkább országuk hatodik legnagyobb, Gold Coast névre hallgató városára gondolnak vélhetően. A ma közel 600.000 lakossal rendelkező város az ország egyik leggyorsabban fejlődő települése. A város fejlődése a harmincas években kezdődött el, az üdülőturizmus megjelenésével, de a lakosság dinamikus fejlődése az utóbbi években is szembeszökő, 10 évvel ezelőtt még mindössze 400.000 lakosa volt a városnak. Az állandó lakosszám mellett a turizmus is jelentős, évi 10 millió turista érkezik, túlnyomó többségük belföldi.

A gyors fejlődés szinte kikényszerítette, hogy a városvezetés valamilyen kötöttpályás városi közlekedésben kezdje el gondolkodni (végül is Ausztráliában találunk pár villamosvonalat, tudják, miről van szó). Az előzetes vizsgálatok már a kilencvenes években elkezdődtek, az ezredfordulóra bizonyossá vált, hogy egy villamosvonal lehet az optimális megoldás.

A megvalósíthatósági tanulmány 2004-ben készült el, pár nappal ezelőtt pedig bejelentésre került, hogy mind Queensland állam, mind a város pénzt biztosít a villamos megépítésére. Előbbi 365, utóbbi 15 millió ausztrál dolláral járult hozzá a jelenleg 850 millió dolláros beruházás költségeihez egyelőre.

Az első, Griffith University és Broadbeach közti, 17 kilométer hosszú, 15 megállós vonal építése jövőre kezdődhet el, az átadás 2013-ban várható. A vonal térképe itt érhető el: a légifotóra helyezett séma jól érzékelteti, mitől is lett Gold Coast Gold Coast. Nem mellesleg a villamos kilométereken keresztül a parttal párhuzamosan - de nem közvetlenül a parton -  halad, kiszolgálva a turistaforgalmat. (videó erről itt)

A jelenlegi elképzelések alapján a vonalon 24 órás üzem lesz, 7-8 percenként közlekedő szerelvényekkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://cities.blog.hu/api/trackback/id/tr961122288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása