PTinfo

PTinfo

Újabb varsói tender

2009. augusztus 23. - mestska

A megatender lezárultával újabb tender végeredményével ismerkedhetünk meg hamarosan Varsóban. Ezúttal azonban nem a városi villamoshálózat üzemeltetője, az MZK, hanem a WKD, egy kevéssé ismert varsói szolgáltató szeretne 14 új szerelvényt beszerezni.

A WKD ma mindössze egyetlen vonalat üzemeltet, egy hév-szerű, a varsói főpályaudvar mellől induló elővárosi jellegű, 32,8 kilométer hosszú, a Varsótól délnyugatra fekvő településeket kiszolgáló vonalat. Az összesen 28 állomással rendelkező, Lengyelország első villamosított vasútvonalán egy 3 kilométeres elágazást is találni, feladata Milanówek bekapcsolása. A korábban államosított WKD (Warszawska Kolej Dojazdowa) ma a Mazoviai vajdaság, valamint az érintett települések birtokában van.  

A napi mintegy 25.000 utas kiszolgálását ütemes menetrendben közlekedő EN94, és EN95 típusú szerelvények végzik félórás követéssel. A 40 darab, a Pafawag által gyártott EN94 1969 óta vannak szolgálatban, az új járművek ezek egy részét váltják ki. Ezzel szemben a PESA által gyártott EN95-ös egy példánya mindössze 2004-ben állt szolgálatba.

Lehetséges, hogy az új járműveket is a PESA fogja gyártani, ajánlat ugyanis mindössze kettő érkezett: a PESA 341,6 millió zlotyis ajánlatot tett a 14 szerelvényre, a Newag pedig 264,4-est. Az új járművek technikai megoldásai valószínűsíthetően még inkább a vasút felé tolja el a korábban erősen villamos jellegű vonalat. (annak idején Konstalokkal is kisérleteztek a villamoshálózatba történő bevonásra)

Kacper Moscicki képén az EN95 látható, míg a régi képen egy EN80 látható. A típus 1972-ig közlekedett a vonalon.

A bejegyzés trackback címe:

https://cities.blog.hu/api/trackback/id/tr391324556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csengettyuur 2009.08.30. 09:40:21

Ez böszme csúnya...:)
De azért szeressük.

ChGeri 2009.09.02. 11:49:33

Köcsög lengyelek. Nem tartanak a trendhez. Egy párhuzamos kiszolgálású vonalat üzemeltetnek. Ezt Magyarországon már réges-rég felsózták volna, jobb esetben Wolánnal kiváltva.

Nem tudják a lengyelek, mi a frankó és az igazi.
:) :) :S :( ;(
süti beállítások módosítása