PTinfo

PTinfo

Buy America, Bye bye CAF

2010. december 22. - mestska

Az amerikaiak (értve ezelatt most az Egyesült Államokat) szeretik, ha amerikai terméket fogyaszthatnak, ha amerikai autóval közlekedhetnek és igen, azt is, ha amerikai villamoson utazhatnak. A kormányzat ráadásul el is várja ezt, ha állami pénzek is bekerülnek a rendszerbe, akkor pedig különösen ajánlott amerikai - de legalábbis az Egyesült Államokban gyártott - terméket vásárolni. Ha megnézzük például a magyar NABI-t, ő is csak ezeknek a feltételeknek megfelelve tud-tudott az amerikai piacon érvényesülni.

Ilyen lett volna a CAF kocsi. (fotó: transportationnation.org)

A villamosgyártást nem véletlenül említettem azonban, a CAF és Houston ugyanis bajba került a vonatkozó, "Buy America" névre hallgató, a beszerzések módját, és az Egyesült Államokhoz való kapcsolódását szigorúan szabályozó törvények miatt és ez a spanyol cég rendelésébe került.

Houston intenzív hálózatfejlesztést tervez az elkövetkező években a jelenleg 12 kilométeres light rail hálózatán. A meglévő vonal hosszabbításán túl négy új viszonylat is születne, valamennyi megvalósulásával ötszörösére bővülne a hálózat. Houston előre próbált gondolkodni, és a járműtendert úgy írta ki, hogy az opciókkal valamennyi későbbi vonal kocsiigénye kiszolgálható legyen. Az összesen 121 kocsis beszerzést végül a CAF nyerte el a Siemens előtt, utóbbi szállította a jelenleg üzemelő vonal kocsijait is. A hatalmas beszerzésből 29 darab kocsi a piros vonal jelenleg is épülő vonalhosszabbításra, illetve az első új vonalra került volna, azokra a vonalakra, amelyek építését az FTA, a Federal Transit Administration 900 millió dollárral támogatná. 

A nagy pénz nagy elvárásokat szül, a NABI-hoz hasonlóan a kocsik végszerelését a CAF-nak is az Egyesült Államok területén kellett volna elvégeznie, ahogy a kocsi alkatrészeinek 60%-át is amerikai beszállítóktól kellett volna jönnie. Ezt a CAF vállalta is, a kocsik többsége a CAF New York állambeli gyárában készült volna el. Volt azonban két kocsi, az első két darab, amelyet odahaza Baszkföldön gyártottak volna le a szerződés alapján. A két, deklaráltan tesztcélokat szolgáló kocsi elsősorban az otthoni tesztpálya és a különböző dizájnelemek miatt készült volna Európában, az FTA szerint azonban ez a két kocsi is a szerződés része, ezekre is vonatkoznak a "Buy America" szabályok, és emiatt elúszhat az állami támogatás.

A hosszas jogi viták után pár napja végül szerződést bontott a CAF és Houston. Ennek értelmében a Houston által eddig a baszkok részére kifizetett 41 millió dollárból 14-et kell visszafizetnie a CAF-nak, a fennmaradó hányadot a profit elvesztése, valamint az eddig megvalósult munkák ellenértékeként megtarthatja a járműgyártó. A megállapodás tartalmazza egyben, hogy a CAF nem léphet fel további kérelmekkel.

Itt tartunk jelenleg, Houston reménykedik, hogy megkapja a létfontosságú 900 millió dollárt, a CAF pedig bizakodik, hogy a várhatóan jövő év elején ismét lebonyolódó járműbeszerzést ismét ő nyeri.

Mit gondoltok, megfelelő mértékű piacvédés ez? Különös tekintettel, hogy itthon is szóba került a magyar villamos ügye nemrég.

A bejegyzés trackback címe:

https://cities.blog.hu/api/trackback/id/tr982533442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Radio Free Aberrania · http://radiofa.blog.hu/ 2010.12.22. 23:23:20

balfasz a caf jogi csapata, ha ezen buknak el. a két tesztkocsit el kellett volna adni madridba, vagy kuala lumpurba, oszt nem lenne a szerződés része.

ez a mértékű piacvédés amúgy kinyírja az amerikai gyökerű ipart, mert nem kényszeríti őket versenyre. nem véletlen, hogy az autógyáraik döglődnek, mindenki (az usában gyártott, de) külföldi (tehát a profitot is külföldre termelő) termékeket vesz odaát.

Lenry 2010.12.22. 23:44:39

megfelelő mértékű, egy USA méretű országban. nálunk kivitelezhetetlen lenne.

a mi 0 méretű tendereinkhez senki nem fog gyárat felhúzni, míg amerikában könnyebben találnak egy villamos-összeszerelő üzemet, ahol ezt meg tudják oldani..

mestska · http://cities.blog.hu 2010.12.23. 00:05:35

@Radio Free Aberrania:

nyilván megoldották volna, ha tudják. Biztos benne volt a hosszútávú gondolkodás is, hogy nem jó elásni magukat az USA-ban.

mestska · http://cities.blog.hu 2010.12.23. 00:06:08

@Lenry:

lényegében valamennyi nagy gyártó rendelkezik összeszerelő üzemmel az usában emiatt.

Comandante en Jefe · http://local.blog.hu/ 2010.12.23. 00:53:21

Szvsz. a piacvédés _mértéke_ alapvetően megfelelő, mert nem teszi lehetetlenné a (lássuk be, fejlettebb) külföldi technika bejövetelét, de magas a helyi hozzáadott érték.

Az nem megfelelő, ha ezt betonagyúan csinálják, pl. a CAF jármű el3.14csázása ilyennek hangzik...

Comandante en Jefe · http://local.blog.hu/ 2010.12.23. 00:57:02

@Lenry:
Pl. a Stadler pont felhúzott egy összeszerelő-karbantartó bázist, ahol aztán elvileg exportra is gyártanak. Vagyis amíg Európában viszonylag olcsók vagyunk, egy komolyabb megrendelés is elég ehhez. (A baj esetleg ott lehet, ha nincs időről-időre hazai megrendelés, és van nálunk is sokkal olcsóbb, akkor előbb-utóbb lelécelhetnek. De ezek már talán lehetnek kisebb volumenű utánrendelések.)

mestska · http://cities.blog.hu 2010.12.23. 08:28:31

@Radio Free Aberrania:

AZ FTA szépen kijelentette már tavasszal:

the two pilot LRVs are integral to CAF’s proposal on which it certified compliance with the Buy America requirements and won the competition for METRO’s procurement of LRVs. Thus, for purposes of Buy America, the pilot LRVs cannot be separated from METRO’s contract with CAF for production and assembly of LRVs for use on the North and Southeast corridors

www.fta.dot.gov/laws/leg_reg_11607.html#_ftnref7

stepboy 2010.12.23. 09:29:54

Hát, ha megnyeri a következő tendert is a CAF, akkor mindenképpen jól járnak - megvan 27 millió dollár már most, azt sok hasznos dologra tudják fordítani. És minden esélyük meg is van szvsz, ugyanis ennyivel biztosan olcsóbb ajánlatot tudnak adni, az elindult fejlesztés miatt pedig korábban és kiforrottabb technikát tudnak szállítani, mint a konkurencia. Én mondjuk a CAF helyében szétszedtem volna a gépeket és az USA-ban újra összerakattam volna. :-)

Kérdéshez: sztem ez nem feltétlenül piacvédés, sokkal inkább a hazai ipar életben tartása. Persze, az is fontos, h kezdetben meglegyen a felvevő kapacitás is. Valószínű, h hosszútávon mindenképpen kifizetődő egy ilyen megoldás.

Luxusmoszkvicsslusszkulcs 2010.12.23. 14:18:40

A mérték megfelelő, illik az ország méretéhez. Buy America, nem Buy Michigan. Tehát magunkra vonatkoztatva Buy Europe. Azért nem trappista sajtról beszélünk, hanem villamosról ahhoz azért kicsit a magyar piac szerintem.

BPO654 2010.12.29. 11:59:12

@Luxusmoszkvicsslusszkulcs: Sztem ez Buy American, buy european, helyesen. Menetelünk a protekcionizmus felé......!!!!!!

mestska · http://cities.blog.hu 2010.12.29. 12:29:14

@BPO654:

nem ugyanaz a Buy American és a Buy America szabályozás. A posztban az utóbbi, a Buy America van említve.

Lásd itt:

www.canadainternational.gc.ca/sell2usgov-vendreaugouvusa/procurement-marches/buyamerica.aspx?lang=eng

premium salmon 2011.01.06. 17:24:51

@stepboy:
Igazad van, a CAF – ahogy mestska fent jelezte és a RG ma megerősítette : www.railwaygazette.com/news/urban-rail/single-view/view/caf-wins-urbos-tram-contracts.html - megegyezett a houstoni BKV-val: ők visszavonták a 29 járműre szóló megrendelést, a baszkok meg 41-ből 14 millát visszafizettek, majd a texasiak 103 járműre(?) új tendert írnak ki. Ügyes.

Hiába a sikerhez nemcsak jó tujákat gyártani, de szerződni és jogászkodni is tudni kell :-)

mestska · http://cities.blog.hu 2011.01.07. 11:26:07

@premium salmon:

Szerintem a CAF jobban örült volna, ha szépen elkészíti azt a 121 kocsit, amire szerződése volt. :)
süti beállítások módosítása