PTinfo

PTinfo

Ilyen egy igazi vasúti étterem

2014. december 06. - mestska

A vasúti éttermekről nekünk a Restik és a fóliába csomagolt fonnyadt szendvicsek jutnak eszünkbe, pedig egykor a pályaudvari éttermek nagyon jó hírnek örvendtek, nem csak külföldön, itthon is. A pályaudvari éttermek egyik legjelesebb képviselője, a Le Train Bleu, azaz a Kék Vonat, a közelmúltban újult meg. 

parizs_trainbleu_etterem4.jpg

Az éttermet 1901-ben nyitották meg Párizs Gare de Lyon pályaudvarán (innen indulnak ma a Lyon-Marseille felé haladó TGV-k többek között), eredetileg a Buffet de la Gare de Lyon névre halgatott, 1963-ban vette fel a mai nevét a névadó vonat után.

parizs_trainbleu_etterem1.jpg

A Kék Vonatok már 1886-tól léteztek Calais-Méditerrannée Express néven, elsődleges feladatuk az angol úri közönség Riviéra történő szállítása volt, hosszú-hosszú évtizedeken keresztül tették. A vonatot az a Compagnie Internationale des Wagons-Lits indította útjára, aki pár évvel korábban az Orient-expresszt is megvalósította. A Riviéra - így az odatartó éjszakai vonatok is - akkoriban meglehetősen népszerű volt az angolok körében, így nem csoda, hogy a vonatról számos történet fennmaradt. A sötétkék hálókocsijai után közkeletű nevén Kék Vonatnak nevezett vonatok utasai között volt a welszi herceg (a későbbi VIII. Edvárd), Charlie Chaplin, Coco Chanel, Churchill vagy Somerset Maugham is. A vonat népszerűségét Agatha Christie is meglovagolta A titokzatos kék vonat című munkájában, de balett is készült Kék vonat címmel, többek között Coco Chanel kosztümjeivel és Picasso függönyeivel, később pedig tévésorozat is ment azonos címmel a francia tévében.

parizs_trainbleu.jpg

Még versenyek is voltak egy időben a vonat és Bentley-k között (forrás: www.bentleyspotting.com)

A vonatok 1949-ben kapták meg hivatalosan is a Kék vonat nevet, az utazóközönség azonban ekkor már változóban volt, a háború után beindított Párizs-Nizza repülőjáratok elszívták a jómódú utasokat, helyükre a francia középosztály érkezett. A vonatnak végül végleg a TGV-k beindítása tett be, a korábbi húsz órás menetidő öt órásra csökkent Párizs-Nizza között, így az éjszakai vonatnak egyre kisebb szerepe volt, így a Kék vonat ezen a néven 2003-ban futott utoljára.

parizs_trainbleu_etterem5.jpg

parizs_trainbleu_etterem3.jpg

A vonatokról elnevezett étterem azonban töretlenül népszerű volt az évtizedek alatt, olyan vendégekkel, mint Brigitte Bardot, Jean Cocteau, Salvador Dalí vagy épp Francois Mitterand. Olyan filmekben is bukkant fel a hely, mint Luc Besson Nikitája, Catherine Deneuve Place Vendome-ja vagy épp a Mr. Bean nyaral :)

parizs_trainbleu_etterem6.jpg

parizs_trainbleu_etterem7.jpg

Az étterem szerves része a pályaudvarnak (fotók: www.vialibre-ffe.com)

A hely népszerűsége visszavezethető eleganciájára is, az étterem falát a vonat által érintett városokat bemutató festmények borítják, a világításról csillárok gondoskodnak. Az egész New York legendás elveszett metróállomására, a City Hallra emlékeztet.

parizs_trainbleu_etterem2.jpg

 És hogy mi jutott erről még eszembe? Az alábbi kép. Ilyen étterem volt a Nyugatinál a mai Meki helyén 1935-ben:

budapest_nyugati_etterem.jpg

 

Legalább olyan elegáns (forrás: Facebook, Budapest régi képeken)

A külön nem jelölt képek az étterem oldaláról származnak.

Ha kíváncsi vagy a legfrissebb tömegközlekedési hírekre, érdekességekre, ha érdekel, mi van a hazai és külföldi villamosokkal, trolikkal, metrókkal, vonatokkal és sok más eszközzel, milyen irányba halad a technológiai fejlődés vagy épp a járműdizájn, akkor kövesd a PTinfo rendszeresen frissülő Facebook oldalát, ahol folyamatos információt kaphatsz a közlekedéshez kapcsolódó újdonságokról, furcsaságokról, érdekességekről.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cities.blog.hu/api/trackback/id/tr316962151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Toymao 2014.12.10. 21:51:42

@mestska: Mindig élvezettel olvasom a cikkeidet, meg a blogot, szóval előre is elnézést az apró szőrszálhasogatásért: az angol király, magyar átírás szerint Eduárd, tehát vagy VIII. Eduárd, vagy VIII. Edward, de inkább az előbbi. Az Edvárd, azt hiszem, csak Aranynál van. :)

mestska · http://cities.blog.hu 2014.12.15. 21:34:01

@Toymao: szándékos volt, ha már velszi herceg ;)
süti beállítások módosítása