PTinfo

PTinfo

Új viszonylat Oszakában

2009. augusztus 31. - mestska

A Hankai villamos Japán egyik kevéssé ismert villamosüzeme Oszaka, és Szakai között. (Bár ha jobban belegondolunk, a japán villamosüzemek meglehetősen egyediek, nem igazán hasonlíthatóak össze az európaiakkal. Néha olyan érzésem van, mintha megragadtak volna a nosztalgia és a modern üzem között félúton egyfajta vegyessalátaként.) A vonal 14,6 kilométer hosszú, kiegészülve egy 4,6 kilométeres szárnyvonallal, melyet Uemacsi vonalnak neveznek.

A két vonalon a nyárig összesen három viszonylat közlekedett.(térkép itt) A fővonali, és mellékvonali, egymást Szumijosiban keresztező viszonylat mellett mellett létezett egy harmadik, mely a mellékvonalról a fővonal Abikomicsi állomásáig járt.

Júlus 4-e óta ennek, az Abikomicsiig járó viszonylatnak több kocsija kifut a fővonal Hamaderaekimae állomásáig, lényegében egy új viszonylatot létrehozva. (térkép itt)A kialakítás korábban is létezett, 36 évvel ezelőtt szűnt meg. Újonnan való létrehozását a terület fejlődése, illetve a vonalon belüli utasszám-változás indokolta. Az üzem ugyanis nagyon-nagyon messze van egykori fénykorétól, míg a hetvenes évek közepén a fővonalon napi 130 ezren, a mellékvonalon 110 ezren utaztak, addig ma ez a szám a fővonal esetén mindössze 8000, a mellékvonalé 14 ezer. A pályán végighaladva, és a vonal elhelyezkedését nézve, azt hiszem, ez nem is csoda

A fejlesztések várhatóan magával vonják a mellékvonal utasszámának növekedését, így a jobb kiszolgálás érdekében született meg az egyelőre csak reggeli, és délutáni csúcsban járó új járat. (A fővonal végállomásának menetrendjét lásd itt. A piros keretes járatok haladnak tovább a mellékvonal felé. Érdemes megnézni, hogy az utasszám alacsony volta ellenére 12 percenként indulnak a kocsik)

A bejegyzés trackback címe:

https://cities.blog.hu/api/trackback/id/tr251347556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ruba 2009.08.31. 10:25:05

Hát nekem a fenti képen látható villamos nagyon nem tetszik, szerintem kifejezetten ronda.

mestska · http://cities.blog.hu 2009.08.31. 11:00:55

hááát, japán villamost nem nagyon láttam még szépet. tulajdonképpen dizájnnélküli dobozok.

Comandante en Jefe · http://local.blog.hu/ 2009.08.31. 15:40:00

namost én ezt nem értem, az a nagy hír, hogy japppán egy városában megváltozott a paraméterkönyv? :)

mestska · http://cities.blog.hu 2009.08.31. 15:56:03

@Comandante en Jefe:

hát gondoltam, legyen már egy japán hír is a blogon :)

maestro1 2009.09.05. 22:56:16

Hát, nem valami szívderítő a környék... Elég sűrűn vannak a megállók, főleg a széles utas szakaszon.

Carpy · http://japanvasut.blog.hu/ 2013.05.22. 00:09:28

Bízvást állíthatom, hogy ez Japán legunalmasabb villamosvonala. Volt szerencsém végigutazni. Elkezdtem filmezni is, de útközben abbahagytam... Amikor megláttam azt a rém hosszú egyenes szakaszt... ahol állandóan meg kellett állni a lámpák miatt...
A belső végállomása egy ismert és izgalmas helyen van, de amúgy teljesen érdektelen a vonal. Ettől még szerethető :)
süti beállítások módosítása