PTinfo

PTinfo

Nashville víz alatt

2010. május 14. - mestska

A magyar médiában szerintem minimális hírverést kapott, hogy május első napjaiban Tennessee, Kentucky, és Missouri államokban meglehetősen nagy zuhé volt. Két nap alatt 49 centi eső esett, számtalan problémát, árvizet, és harminc halálos áldozatot hagyva maga után. Május 4-én előbb Nashvillet, majd később újabb 30 megyét nyílvánítottak katasztrófa sújtotta területté, az okozott károk összegénél milliárd dolláros összegről beszélnek már.

A legrosszabbul talán Tennessee székhelye, Nashville járt. A 600 ezres város a Cumberland folyó partján fekszik, melynek vízszintje az esőzések hatására több, mint 3 méterrel haladta meg az árvízszintet. A víz lényegében elöntötte Nashville belvárosát, elárasztva számos épületet, köztük a focistadiont, és a Schermerhorn Symphony Centert is,a városban megszűnt az áramellátás, és egy víztározó elmosása következtében az ivóvízfogyasztást is korlátok közé szorították. Az eseményről fotók itt és itt láthatóak, egy Nashvilleben lakó magyar pedig így emlékszik meg a blogján az eseményről.

Az árvíz természetesen a tömegközlekedést is érintette, a hálózat lényegében összeomlott. Az árvíz következtében valamennyi szolgáltatás szünetelt május 6-ig, és ez történt a Nashvillet a szomszédos Lebanonnal összekötő Music City Star elnevezésű elővárosi vonattal is. Az újraindulást nehezítette, hogy az üzemeltető központi telephelye is víz alá került, károkat okozva a járműparkban, és a kiszolgáló létesítményekben is. Lebanonban a vasúti pályát elmosta a víz, és a nevéből következően a nashvillei végállomás, a Riverfront Station is víz alá került. 

Jelenleg a járművek hétköznap is vasárnapi menetrend szerint közlekednek, a szokásos 147 busz helyett mindössze hatvan van kinn, ugyanakkor az utasok ezekezet a járatokat ingyen vehetik igénybe. Az üzemeltető számos buszt kért és kapott kölcsön a környező városok kisebb-nagyobb szolgáltatóitól, a legtöbb, szám szerint 25 busz Cincinnatiból érkezett. A tömegközlekedési szektor veszteségei egyelőre nem ismertek, de valószínű, hogy itt is milliós károkról beszélhetünk. 

Az árvíz tömegközlekedési létesítményekre kifejtett hatásairól a Nashville MTA oldalán lehet találni további fotókat.

Az első négy fotó a Nashville MTA oldaláról, az ötödik a boston.com-ról származik.

A bejegyzés trackback címe:

https://cities.blog.hu/api/trackback/id/tr742002764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ruba 2010.05.15. 08:46:27

Megnéztem a wikipedia cikket erről a Music City Star nevű elővárosi vasútról. Napi utasszám: 900fő (2008-as adat). Hát ezért aztán megéri emeletes vonatokat üzemeltetni, ezt a mennyiséget egy óránként járó csuklós-busz is simán elvinné. Már persze az is sokat mondó, hogy a 600ezres városban 147 busz üzemel. Nálunk Debrecenben van kb ennyi busz, ha jól tudom, de ott még van troli meg villamos is.
Persze ettől függetlenül durvák a képek:).

Radio Free Aberrania · http://radiofa.blog.hu/ 2010.05.15. 13:21:01

ja, a 147 (gondolom, nem csuklós) busz télleg ütős egy 600ezres városban. és micsoda zsúfoltság lehet rajtuk :)
süti beállítások módosítása