PTinfo

PTinfo

Google Transit

2010. május 30. - mestska

Erminavet saját blogján már külön posztot szentelt a Google Maps tömegközlekedési fóliájának, jelezve, hogy a Google ismét új utakon halad. Akkor mindössze arról a szolgáltatásról volt szó, mely lehetővé teszi, hogy a - jellemzően a gyorsvasúti - hálózatot mérerarányosan megtekinthessük. A szolgáltatás azonban nem csak ennyi, a Google Transit - amely ma már teljes mértékben integrálódott a Google Mapsbe - lehetővé teszi, hogy a projektbe bekapcsolódott városok esetén útvonaltervezőt használjunk a tömegközlekedés esetén is. Korábban már megszokhattuk, hogy a Google Maps autós útvonaltervezésre is használható, most már lehetőség van akár ugyanazon felületen összehasonlítani a közösségi közlekedéssel is.

A projekt 2005-ben indult, Avichal Garg és Chris Harrelson ötlete nyomán. Az első város, ahol lehetővé vált az útvonaltervezés a közösségi közlekedési hálózaton is, Portland volt, a tömegközlekedését leginkább fejlesztő amerikai városok egyike. Azóta számos kisebb-nagyobb város csatlakozott a programhoz, Los Angelestől Szingapúrig lekérdezhetőek a tömegközlekedési elérhetőségek. A résztvevők teljes listája itt érhető el.

Európában egyelőre kevés város veszt részt a teljes programban, hozzánk legközelebb Brnót, vagy a lengyel Zielona Górát találjuk meg. Érdekes a kelet-közép európai városok nagy aránya, vélhetően ez annak tudható be, hogy így nem kell saját útvonaltervezőt fejleszteniük. (jóval több olyan város akad azonban Párizstól Moszkváig, amely az útvonaltervező szolgáltatást nem, az erminavet által részletezett tömegközlekedési réteget használja) Magyarországon egyelőre nincs olyan város, aki a program akármelyik szeletében részt venne.

A poszt aktualitása, hogy május 25-étől Dánia is csatlakozott a rendszerhez, az ország összes vonat, és autóbuszjárata lekérdezhető immár a Google Maps-en keresztül is, ideértve természetesen a koppenhágai metrót is. A rejseplanen.dk oldalon eddig is elérhető rendszer importálásával mintegy 22 ezer új tömegközlekedési megálló került a Google rendszerébe, összesen mintegy másfél millió indulási idővel.

Szerintetek szükség van erre, vagy ezt bízzuk inkább a helyi szolgáltatókra, mint például az útvonal lekérdezéssel eddig is foglalkozó BKV vagy a Jászkun Volán Szolnokon és Jász-Nagykun-Szolnok megyében? Utóbbi egyébként szintén Google Maps alapú, ugyanakkor útvonal lekérdezésre nem alkalmas.

Én annak is örülnék, ha létezne nálunk egy, a dán megoldáshoz hasonló dolog, ahol a helyi, é távolsági közlekedést egyaránt kezelni képes, buszokat, vonatokat, metrókat egyaránt tartalmazó rendszer. Így ha megyek valahová, akkor láthatom, hogy vonattal, vagy autóbusszal érdemes-e elindulni, és hogy a helyi buszomnak milyen a csatlakozás a távolsági járatokhoz. Vagy merész feltételezni egy ilyet nálunk?

Az első képen egy brüsszeli lekérdezés, a másodikon Bécs metrós rétege látható a Google Maps-en.

A bejegyzés trackback címe:

https://cities.blog.hu/api/trackback/id/tr342042026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

____..___ 2010.05.30. 15:39:23

Nekem tetszik, jó lenne Budapesten is. A különböző városok különböző közlekedési társaságainak útvonaltervezői nem egységes szinvonalúak, ugyanakkor a google többnyire megbízható. Ráadásul kiküszöböli a nyelvi nehézségeket is.

Comandante en Jefe · http://local.blog.hu/ 2010.05.30. 19:12:48

A válaszom egyértelmű IGEN.
Tekintve, hogy a BKV útvonaltervezője évek óta csont szar, érdemi szándék a javításra nem tudom, mikor lesz;
Valamint hogy más esélyt nem látok, hogy egyszer az életben integrált utazástervező jöjjön létre az országban, vagy akár csak a BKSz területén...

nemeza 2010.05.30. 20:40:41

@Comandante en Jefe: Szerintem az új teszthonlapon elég jó a térkép, és az utazástervező is fényévekkel jobb, mint a mostani. Ráadásul egyenlőre a HÉV pótló útvonalak, és az éjszakai Szolgálati járatok is benne vannak.. :)

stepboy 2010.05.31. 19:45:58

persze hogy kell. szerintem elsősorban nem azért lenne jó, mert minden elérhető lenne egy helyen, hanem mert világszerte hozzáférhető és megérthető (nem kellene sok-sok nyelvre lefordítani, mert a Google azt megoldja). ha jól tudom a VEKÉsek már rajta vannak a témán, abban nem vagyok biztos, h az most éppen a Maps vagy a Transit

Comandante en Jefe · http://local.blog.hu/ 2010.06.03. 18:42:34

@nemeza:
A teszthonlapon az algoritmus már tűrhetően működik, éppen csak nem lehet BKV megállót beadni neki, csak címet. Azt is csak úgy, hogy utcát igen, de házszámot már nem. Aztán bejelöli valahol középtájt, ami lehet, hogy 2 km-re van a kívánt helyszíntől...

petyag 2010.06.30. 13:11:16

Van olyan útvonaltervező, ami kezelni tudja a helyi és a távolsági közlekedést is.

utvonalterv.hu/
-tömegközlekedés fül

Sajnos hiányos a dolog, de egy tetszőleges budapesti címről (Fehérvári úti piac) egy tetszőleges Pécsi helyre (16 órai indulással, térképre bökéssel) szépen leírta az itinert. (41-es villamos, 173E, Tubes IC, 36-os busz.)

Ugyanakkor Salgótarjánban az állomástól gyalogoltat, sőt, Mátraházára is gyalog kell menni: 14 km-t Gyöngyösről :)
Tehát a volánok hiányoznak belőle :-/
süti beállítások módosítása