PTinfo

PTinfo

CAF-áttörés a franciáknál

2010. szeptember 03. - mestska

Hoppá, ez meglepetésként ért, gondolom nem leszek ezzel egyedül. Az Alstom, ami lényegében letarolja a hazai piacot, elvesztett egy villamostendert Franciaországban, ritka eset az ilyen.  Az ellenfél a Pireneusokon keresztül lopakodott be az országba - természetesen a CAF-ról van szó - , az elfoglalt város pedig Besançon, ahol az egyik legújabb francia villamosüzem előkészületei folynak.

 A rakodópart alsó kövén (forrás: France3.fr galéria)

A tenderen a CAF, és az Alstom mellett a Stadler, a Lohr és az AnsaldoBreda indult. Valamennyi ajánlati árat nem sikerült megtudnom, annyi bizonyos, hogy a CAF 34,8 millió eurós nyertes ajánlata nem a legolcsóbb volt: ezt a címet az AnsaldoBreda szerezte meg 33 millióval. Ezért az összegért a baszkok 19 darab, egyenként 23 méter hosszú, 2,4 méter széles, 132 férőhelyes villamost szállítanak a 115 ezres városba, azaz a villamosok darabja 512 millió forintba került. 

Besançon a villamosok beszerzésénél is hangsúlyozza, hogy a vonal kiépítésénél a minél alacsonyabb költségre törekszik: számításaik szerint az övék lesz a legalacsonyabb költséggel épülő villamosvonal az eddigiek közül, "mindössze" 16 millió euróba (4,48 milliárd forintba) kerül kilométere az összesen 14,5 kilométer hosszú vonalnak. (a vonal térképe itt látható).

Piactér (forrás: France3.fr galéria)

A most beszerzett járműveket 2014-ig kell leszállítani, az üzem megnyitása 2015-ben várható.

A bejegyzés trackback címe:

https://cities.blog.hu/api/trackback/id/tr482265474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

premium salmon 2010.09.03. 16:38:07

Nincs véletlen emberünk - egy thom-au-hauc - Besanconban? Tán többet tudhatunk meg az árról és a bírálati követelményekről.

Vajon ott is fajlagos árral (szembe) meg tömeggel számolnak? Az energiát ott is utasok fogyasztják, másképp kit érdekelne, mennyi jut egyre?

Ja és hányadik kiírás? Kiket zártak ki? Meg hányan támadják meg a döntést a FKDB-nél? :-) Szóval hogy megy ez Európában?

mestska · http://cities.blog.hu 2010.09.08. 20:15:20

@premium salmon:

hát sajna mindenhol nem lehet emberünk, én már annak is örülök, hogy a többi induló nevét megtudtam, nem minden francia esetben van ez így. :)
Tudtommal egyébként első kiírás, legalábbis korábban nem találkoztam vele. A döntés ellen tiltakozott a helyi ellenzéki képviselők egy része, illetve valahol olvastam olyat, hogy akkor most Besancon keresztfinanszírozza Baszkföldet. (Gondolom az nem volt baj, amikor Madrid keresztfinanszírozta Valenciennest, vagy egy másik francia várost, ahol Alstom gyár van)
süti beállítások módosítása