PTinfo

PTinfo

Egér és pelikán a buszokon

2011. február 11. - mestska

Vélhetően előfordult már, hogy egy véletlenül odatévedt bogár vagy egér rémisztgette az ijedősebb utasokat a tömegközlekedési járműveken, San Franciscoban azonban nagyon is tudatosan helyezték a buszokra az állatkákat. Mielőtt valaki az utasokat fehér egerekkel rémisztgető kalauzokat képzel el, szögezzük le: csak egy művészeti projektről van szó :) (lásd még az Alicantéről szóló hasonló témájú korábbi bejegyzést)

A projektet Todd Gilens indította el, aki a helyi közlekedési társaságokkal és alapítványokkal együttműködve pénzt szerzett, hogy az idei év első négy hónapjában reklám helyett négy helyi, San Francisco környékén előforduló veszélyeztett faj képe kerüljön figyelemfelhívásként négy buszra.

 

A barna pelikánt, valamint egy helyi lazac, egér és pillangófajt (bocsánat, hogy nem írom ide a magyar neveket, sajna nem tudom őket, aki akarja, a linkek mögötti latin névről be tudja azonosítani pontosan) ábrázoló buszok ötlete állítólag akkor fogalmazódott meg benne, amikor a helyi üzemeltető összefoglalójában csak férőhelykilométerekről, rendelkezésre állásról, utasszámról olvasott, az esztétikáról, vagy a járművek környezetre gyakorolt hatásáról pedig egy szót sem. Holott a mindennapi élet szerves részei, minden egyes nap látjuk őket, ahogy azt a szerző írja saját oldalán

“We use buses without thinking, like using a paper towel, but what if we used images to transform the bus, to give an emotive quality to buses?”

Az eredmény végül négy busz lett, négy különböző egyedi festéssel, a járműfotósok legnagyobb örömére. A buszok helyzetét az interneten nyomon lehet követni, ami nem is árthat, mert 10 dollár értékű utazásra jogosító Clipper kártyákat érhet egy twittelés, vagy egy Flickr-fotó.

Jöhet a fekete gólya a hetes buszra? 

 

Valamennyi fotót Todd Gilens készítette.

A bejegyzés trackback címe:

https://cities.blog.hu/api/trackback/id/tr232645698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sanche · http://elakadasjelzo.blog.hu/ 2011.02.11. 22:29:29

Hát lehetne jópofa is. De nálunk(meg sok helyen) szvsz nagy mocskolódásba fulladna, hogy mi legyen a buszon. (Bár speciel nekem csak az egeres tetszik ezek közt, de az is zöld fűvel jobb lenne :) )

De a gólya már jó ötlet! esetleg lehetne egy a magyar Csőrike helikopter mintájára :D
static.nol.hu/media/picture/51/67/44/000446751-3130-400.jpg

BPO654 2011.02.14. 11:54:00

@sanche: Az álszent mocsok amerika küldi a legtöbb károsanyagot a levegőbe, aztán összeragasztgatnak néhány buszt delfinnel, meg lepkével, h t.i. Ők mennyire aggódnak a környezetért... . A többi gondolatom sok argo kifejezést tartalmaz ezért nem folytatom... .
süti beállítások módosítása