PTinfo

PTinfo

Tovább tarol a Siemens Amerikában

2011. május 26. - mestska

Miközben az európai villamospiacról szinte eltűnt a Siemens, az USA-ban megállíthatatlannak tűnik Avanto típusával. A témának korábban is szentelt már bejegyzést a PTinfo, most újabb két rendelést húzott be a német gyártó az óceán túlpartján.

Atlantai látványterv (fotó: www.railwaygazette.com)

Az első tender nem valami nagy méretű, mindössze négy járműről szól. Az Atlantába kerülő kocsik a város várhatóan 2013-ban megnyíló új, 4,3 kilométer hosszú vonalán (térkép, látványtervek) fognak futni. A 12 megállós vonal az Amerikában mostanában divatos - innen Európából sokszor értelmetlennek tűnő -  belvárosi villamoshurkok egyike. Ebből következően a Siemens is új utakra lép az amúgy 70%-ban alacsonypadlós Avantojával, eddig jobbára ugyanis elővárosi jellegű vonalak kiszolgálásában vett részt.

Persze az atlantai villamos kapcsán úgyis mindenkinek az Atlantában doktorizó Pesti Péter látványterve fog tetszeni:)

 Madách tér, végállomás (fotó: Pesti Péter)

Miután mindenki feldolgozta a nagyvárosi UV-t, nézzük, mi volt a Siemens másik rendelése.

A másik rendelés Houstonból származik, amelyet előzményei miatt a hazai villamostenderekhez hasonlóan a jog kaparintott karmaiba. Pár hónappal ezelőtt már szó volt róla: Houston szerződést kellett, hogy bontson a CAF-fal, mert az nem megfelelően teljesítette az állami pénzeket felhasználó projektek esetén előírásnak számító, a hazai gyártást támogató "Buy America" regulát. Bár a CAF anyagilag nem feltétlenül járt rosszul, mindenképp presztizsveszteséget szenvedett, hiszen nem kis tételről, összesen 121 kocsi leszállításáról volt szó.

Houston felbontotta tehát a szerződést a támogató állam kérésének megfelelően, ott állt azonban új kocsik nélkül. A megoldást végül Salt Lake City jelentette számára, akik még 2008-ban összesen opcióval együtt 180 darab kocsit vettek a Siemenstől, a Buy America regulának megfelelő eljárás keretében. Ennek lehívására végül az eredetileg tervezettel szemben nem került sor finanszírozási okok miatt, Utahba csak 77 kocsi érkezett meg. Az opciókból 57-et már korábban továbbpasszoltak San Diegonak, most pedig Houston tartott igényt 19 darab kocsira, melyet végül 83 millió dollárért meg is kapott. Madridhoz hasonlóan Salt Lake City is elpasszolgatja a túlrendelését. 

 

 Próbázó Avantók Salt Lake Cityben (fotó: James Belmont)

A kocsikat Salt Lake City eredetileg 3,8 millió dollárért vette darabonként, Houston azonban már 4,36 millióért kapja meg őket. A különbözet oka, hogy Houston számára nem megfelelő a Salt Lake City által rendelt 25 méteres kocsi, az utasforgalom miatt 29 méteres kocsik közlekedtetésére van szükség. A magasabb árért a plusz gyártási költségeket fizeti meg, 2012 végére viszont villamosa lesz.

Hogy hogy sikerült ezt a cserét nyélbeütni mindenféle közbeszerzés, lepapírozás nélkül, azt nem tudom, annyi biztos, hogy arrafelé egész mások lehetnek ezek a szabályok.

A történetnek ezzel azonban még nincs vége, az eredetileg ugyanis a Siemenst legyőző CAF panasszal élt, hogy a villamosok ára így jóval magasabb lett....

A bejegyzés trackback címe:

https://cities.blog.hu/api/trackback/id/tr82930310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mcfigyelo 2011.05.26. 11:25:29

A fiatal és láthatóan ambiciózus Phd hallgatónak mi köze a posztodhoz? :-)

mestska · http://cities.blog.hu 2011.05.26. 15:39:09

@mcfigyelo:

pl. hogy ő csinálta a montázst :)

ZBR 2011.05.27. 00:49:03

Oké-oké, Siemens ámerikában, raj, de hol a madzag az UV fölül? :D

toto92 2011.05.27. 15:51:37

@ZBR: Gondolom alsószedőzik vagy akkuról megy, mert nem akarták a Barackfa utcát vezetékkel elcsúfítani.

ruba 2011.05.27. 22:25:11

Az még egy dolog, hogy nincs felső-vezeték, de hogy még sín sincs, az már durva...

mestska · http://cities.blog.hu 2011.05.29. 10:23:34

@ruba:

Ez Amerika, a korlátlan lehetőségek hazája. ;)
süti beállítások módosítása