PTinfo

PTinfo

Gyémántfejű villamosok Dubajban

2013. december 21. - mestska

Lehet, hogy vannak, akik még meglepődnek rajta, de Dubai az elmúlt öt évben sokat tett azért, hogy a tömegközlekedéséről is ismert legyen. A 2009-ben megnyílt látványos metróról mindenki hallott már, ahogy a légkondicionált buszmegállókról is. Az egyik nagy mesterséges tengeri "zátony", a Palm Jumeira saját monorail összeköttetést kapott (lásd a blog korábbi összefoglalóját - Monorail a tenger felett) a szárazfölddel és akkor az abrákat, a klasszikus átkelőhajókat még nem is említettük. 

dubai_alsufouh_map.jpg

A vonal térképe és a jármű elrendezése (forrás: gulfnews.com)

2014-től új eleme lesz a dubai tömegközlekedésnek, a város saját villamosvonalat is kap. Az Al-Sufouh Tramway névre hallgató vonal az Al-Sufouh, tengerparttal párhuzamos út mentén halad, összekötve a Dubai Marina területét (ahol a vonal egy kört ír le) a Palm Jumeira szárazföld felőli végével, valamint a későbbiekben a Mall of Emiratessel. 

Az első ütem 8,5 kilométer hosszú lesz, melyet egy 2,5 kilométeres üzemi kapcsolat köt be a Mall of Emirates közelében fekvő depóhoz. Utóbbi később  a második ütem kiépülésekor forgalmi szerepet is betölt, de így is pazarlásnak tűnik innen messziről, hogy a járműveknek ilyen nagy az utasok nélküli futása. A vonal egyébként a világon elsőként teljesen felsővezeték-mentes lesz, a kocsik az Alstom APS technológiájának köszönhetően egy harmadik sínről fogják kapni az áramot. 

dubai_tram_belso.jpg

A kocsi belseje (fotó: www.railwaygazette.com)

A vonalra az Alstomtól rendeltek 11 darab 44 méter hosszú Citadis villamost. A kocsik a mostanában megszokott, elsősorban a kerek formákat előnyben részesítő járműdizájn divattal ellentétben meglehetősen szögletes, robosztus. Nekem elsőre a csiszolt gyémánt jutott eszembe róla és úgy tűnik, jól tippeltem, a homlokfal ugyanis a dubaji nemesfém-kereskedelemre utalna. A kocsi belül is egyedi lesz az európai villamosokhoz képest, azon ugyanis három osztály lesz, Gold, Silver és egy külön rész a nőknek és a gyerekeknek. 

dubai_alsufouh_fej2.jpgdubai_alsufouh_fej.jpg

A csiszolt gyémánt homlokfal (fotók: Flickr/Alstom, illetve www.railwaygazette.com)

Az első kocsik pár napja érkeztek meg a dubaji kikötőbe, a 7 járművet még november 21-én hajózták be Franciaországban (sajnos nem olyan látványosan, mint az történt az Ausztráliába menő villamosok esetén), a tesztek hamarosan elindulnak a depón belül.

dubai_tram_behajozas.jpg

Még Franciaországban behajózás előtt (fotó: www.railwaygazette.com)

A vonalra a 2014-es átadás után 27 ezer utast várnak naponta, ennél több nagyobb forgalmú villamosvonal van Budapesten is.

Nektek tetszik a dubaji villamos szögletessége, tényleg hasonlít egy gyémántra?

Ha kíváncsi vagy a legfrissebb tömegközlekedési hírekre, érdekességekre, ha érdekel, mi van a hazai és külföldi villamosokkal, trolikkal, metrókkal, vonatokkal és sok más eszközzel, milyen irányba halad a technológiai fejlődés vagy épp a járműdizájn, akkor kövesd a PTinfo rendszeresen frissülő Facebook oldalát, ahol folyamatos információt kaphatsz a közlekedéshez kapcsolódó újdonságokról, furcsaságokról, érdekességekről.

A bejegyzés trackback címe:

https://cities.blog.hu/api/trackback/id/tr255703306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Comandante en Jefe · http://local.blog.hu/ 2013.12.21. 13:56:53

Jól látom a képeken, hogy az osztályok egy légtérben vannak, csak az ülés színe más?

ps. távol álljon tőlem a kötözködés szándékának puszta gondolata is, de a gyémánt nem igazán nemesfém ;)

mestska · http://cities.blog.hu 2013.12.21. 14:07:21

@Comandante en Jefe:

én is néztem igen, hogy nincs elválasztás.

A gyémánt nem nemesfém, de ezt a kérdést a dubajiaknak kell feltenned :D

The tram vehicles’ diamond shape have been designed to reflect the image of Dubai that is known for its trade in gold and precious metal, says Al Hassan.

micsoda? 2013.12.22. 11:31:18

Szeretném közelről megnézni, hogy tényleg hasonlit-e a gyémántra:-)Jól néz ki, de láttam már szebbet is.

boszorkányság 2013.12.22. 16:11:29

Tudják a megrendelők, hogy nemsokára a kereke is szögletes lesz?
süti beállítások módosítása