PTinfo

PTinfo

Csiricsáré

2011. július 03. - mestska

A dél-francia Montpellier-ben az a szokás, hogy minden villamosvonal egyedi, a többivel össze nem keverhető festésű kocsik közlekednek. Hogy ki találta ki ezt, nem tudom, de a helyi villamosspottereknek nagy örömet okozhat, ha egy-egy kocsit más viszonylatra osztanak ki. Montpellier vezető szerepet tölt be a villamosdivat alakításában, mondhatni :)


 

Az első kocsi egyelőre fotózhatatlanul  (Fotó: www.midilibre.fr)

Az egyes vonal kék-sárga madaras kocsijai után a kettes vonalra sárga-zöld-piros virágmintás járművek érkeztek, a most épülő hármas vonal első, most bemutatott (videó) kocsija pedig még cirádásabb lett. A megszámlálhatatlan színű villamos megjelenését Christian Lacroix, a haute couture egyik jeles képviselője tervezte. A kagylókkal és halakkal díszített külső Montpellier tengerhez való kapcsolatát szimbolizálná. Madarak, virágok és halak után kíváncsi leszek, mi lesz majd a négyes vonalon.

Egy korábbi látványterv (forrás: Lacroix)

A jármű külső megjelenése láthatóan gondosan meg lett tervezve, a belsőről első pillantásra már nem tudom ezt elmondani. A lila-zöld színekben tobzódó ülések, piros kapaszkodók, bugyikék falak és sötétkék mennyezet számomra nem állnak össze egy egésszé, ráadásul nem tűnik átláthatónak és tágasnak a kocsi, bár ez inkább már a gyártó Alstom, mint a divattervező hibája.

Csiricsáré (fotó: PR118/Lineoz)

Érdekességképpen iderakom, az egyes vonal kocsijai hogy néznek ki belülről. Hát nem jobb?

Letisztultabb? (fotó: duff/Lineoz)

A most megérkezett 42 méteres Alstom kocsiból még 2009-ben rendelt 24 darabot a város, ebből azonban csak 19 kerül a jövőre megnyíló, közel 20 kilométeres, 23 megálló hosszú, tengerhez kivezető hármas vonalra, (térkép) a többit a növekedő utasszám (190 ezer utas van már naponta) miatt a meglévő két vonalra irányítják.

A bejegyzés trackback címe:

https://cities.blog.hu/api/trackback/id/tr883034398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ubk 2011.07.03. 13:18:11

Nekem az új kocsi belseje jobban tetszik, de a másik is jó. De ez izlés kérdése....:-)

mestska · http://cities.blog.hu 2011.07.03. 13:59:49

@ubk:

így van, izlések és pofonok :D

Rkka 2011.07.03. 14:01:26

Nem ízlésbeli kérdés viszont, hogy a "cirádás" szót rossz kontextusban használod, szerintem valami mást akartál helyette írni!

gerywood 2011.07.03. 14:47:07

Nekem tetszettek a villamosaik. Mindegyik nagyon halk, gyors, és szép is. Sokkal jobb virágos, tarka,... villamosok között mint ha mindegyik zöld lenne (vagy sárga). Egyébként a színeket is szeretem, nekem pont a régi vonalak belseje volt kicsit unalmas a külsőhöz képest. Nem vagyunk egyformák.

blackflowerblossom 2011.07.03. 15:22:01

a szereinted csiricsáré, sztem gyönyörűűű

krisz-nagy 2011.07.03. 16:09:10

csiricsáré vagy sem (nekem nem), én szívesen utaznék benne... pláne a hazai unalomigsárga villanyosok után

mestska · http://cities.blog.hu 2011.07.03. 16:40:56

csak semmi személyeskedés vagy politika....

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2011.07.03. 16:49:35

valahol jó, hogy nem a bkv kapja ezeket a villamosokat. el tudom képzelni, ahogy egy kis horpadás/törés javítása után egy durván elütő egyszínű festékkel fújják a foltot az ezerszín közepébe.

a kocsikülsők szépek, de a belsőket szerintem se találják el. ezek az újak rengeteg tónust használnak, ezért nem áll össze harmóniává a belső. persze ez nem is biztos, hogy cél volt. a letisztultabb régi meg egyszerűen steril és unalmas. akkor már inkább a combinoink belseje jobb, pedig nálunk a dizájn kb az utolsó szempont volt.

pengnui 2011.07.03. 17:06:47

kicsit vadítóak a színek :)

no mail, no problem 2011.07.03. 17:29:22

@mestska: gondolom azért, mert nyelvművel a kapitány. szerintem érthető amit leírtál, érteni is vélem, hogy miért pont ezt a szót használtad. (az, hogy én más szót használtam volna, az csak annyit jelent, hogy én más stílusban, más szóhasználattal írnám le ugyanazt.)

@Rozi Croft Kapitány: a szavaknak lehet más jelentésük is, mint amire te elsőként gondolsz, sőt ez a jelentés az idő múltával még változhat is. nem biztos, hogy a nyelvet beszélő emberek ma ugyanolyan értelemben használnak egy szót, mint ahogy azt te valaha, valahol tanultad.

mestska · http://cities.blog.hu 2011.07.03. 17:33:29

@no mail, no problem:

csak hogy tisztázzuk :) Számotokra mit jelent az, hogy cirádás? :D

Számomra a szövegben pont ugyanezt:

http://idegen-szavak.hu/cirádás

borsodó 2011.07.03. 17:58:17

Szerintem jól néz ki az új villamos, ráadásul egészen a tengerig megy, belefér hogy csiricsáré legyen :D
Az is tetszik, hogy nem egyformák, az emberek nem is a vonal száma szerint hívják őket, hanem "kék" és "virágos" villamosnak. Kiváncsi vagyok ennek mi lesz a neve

no mail, no problem 2011.07.04. 01:43:55

@mestska: a cirádás nekem egy vonalakból álló, egymásba fonódó, tekervényes, mesterkélt, és kissé túldszített minta. ha azt mondom erre a villamosra, hogy mesterkélt és túldíszített, akkor lehet cirádás, abban az értelemeben, ahogy egy előadó beszéde is lehet cirádás. (a google images egész jókat hoz fel ez első helyeken a "cirádás" keresésre.)

nem tudom, h egyértelmű voltam az első kommentemben, de biztos, ami biztos, leszögezem: az, hogy nekem mit jelent egy szó, az érdektelen ahhoz képest, ahogy te, vagy a nyelv használóinak egy része (ez kisebbséget is jelenthet, nemcsak tobbséget) használja. én nem fogok számon kérni se rajtad, se másokon semmit. ha valakik egy szót másképp használnak, mint ahogy én szoktam, azt tudomásul veszem, mert a nyelv és használói - velem együtt - ilyenek. korántsem mellesleg, amig értjük egymást, addig a nyelvhasználatunkon az égvilágon semmi kritizálni való nincs.

felucca 2011.07.04. 10:04:46

Én nem értem. Villamos az az a jármű, aminek egy fényszórója van elöl-középen és a kocsiszekrény az elején és a végén elegánsan elkeskenyedik.

Ezek odafent nemtommicsodák, de hogy nem villamosok, az biztos.

mestska · http://cities.blog.hu 2011.07.04. 13:06:33

@felucca:

fura meghatározás ez egy villamosnak :D

mestska · http://cities.blog.hu 2011.07.04. 13:07:41

@no mail, no problem:

a cirádás nálam is ezt jelenti, bár az én értelmezésemben kevésbé hangsúlyos a mesterkélt jelző. A szövegben akkor odaillőnek találtam a szót és kész :D
süti beállítások módosítása