PTinfo

PTinfo

Mindig jó egy üres alagút

2009. március 30. - mestska

Néha meglepődik az ember, hogy a nyugatiak is mennyire mániákusan szeretik/szerették a megalomán fejlesztéseket. Antwerpen esetében pl. ott volt a premetró, egy villamosalagutakból álló hálózat a belváros alatt. Nem feltétlen lett volna talán rá szükség, de szép projektnek nézett ki, és hát mások is így csinálták akkoriban.

A város kétvonalas hálózatot tervezett, az első vonal nyugatról északkeletre, és a városközponton át délre vezetett volna, míg a második délnyugatról keletre haladt volna, két ponton keresztezve az első vonalat. Az építéssel nagy léptekben haladtak: 1975-ben átadták az első vonal 1,3 kilométeres szakaszát, majd 1980-ban a következő 1,5 kilométeres szakaszát. A vonal nyugati folytatása 1990-ben készült el, alulról keresztezve a Schelde folyót.

Időközben elkezdték építeni a második vonalat is,melyből 1986-ig jó 8 kilométernyi készült el összesen,a vonal építési munkálatai szinte teljesen kész voltak. 1988-ban a belga régiók még nagyobb szabadsághoz jutottak, és immár az ilyen nagyszabású programok is a nyakukba szakadtak cserébe. A flamand kormány pedig gyorsan döntött: 1989-ben leállítatta az építkezést. Végleg. Azóta az alagút csendesen áll magában, szinte elfeledve, valahogy úgy, mint nálunk a földalatti víztározó az Ybl téren...

Azóta kicsit helyrerázódott egyébként a flamand gazdaság és legalább az első vonalat sikerült befejezni: 1996-ban újabb 3,2 kilométerrel bővült a vonal.

2004-ben aztán elindították a Pegazus tervet, aminek részeként - részben a 80-as évekbeli alagútszakaszok felhasználásával - új, a keleti városrészbe vezető premetrót terveznek a bölcs városatyák, első ütemének befejezése 2011-re várható.

Az alagút egy része egyébként egy 2 kilométeres séta keretében ingyen látogatható lesz április első hétvégéjén, aki tud, menjen el, nem mindennapi élményben lesz része. A részletek, és egyben további fotók itt láthatóak.

A bejegyzés trackback címe:

https://cities.blog.hu/api/trackback/id/tr981032256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fricy · http://epitos.blog.hu 2009.03.30. 09:15:11

Nem rossz. Jó lenne megnézni.
A premetróban egyébként részben alacsonypadlós villamosok közlekednek, melyek a külső városrészben a felszínre jönnek. Néhány képem van róla itt:
friedlf.fw.hu/antw02.html

mestska · http://cities.blog.hu 2009.03.30. 18:00:56

P. Stephenson kartács linkje Charleroi-ról, ahol némileg hasonló helyzet van:
diggelfjoer.swalker.nl/aband/abandcharl/

Balga belgák....
süti beállítások módosítása