PTinfo

PTinfo

Na de ki hozza a kocsikat?

2009. október 03. - mestska

Sydney-ben jelenleg előkészítés alatt áll Ausztrália első igazi metróvonala, a CBD Metro. Az első ütemben kilenc kilométeres, hat megállós vonal Rozelle-től a Central Railway Stationig fog futni, a későbbiekben West Metro néven innen épül majd tovább. (térkép itt)

A valószínűleg automata, vezető nélküli szerelvényekkel működtetett vonal összeköttetést teremt a Sydney Harbor öble alatt az egyes városrészek között, átszállási kapcsolatot biztosítva a várost behálózó elővárosi-városi, Cityrail névre hallgató vasútvonalakra, az 1997-ben megnyílt, a központi vasútállomástól szintén Rozelle felé közlekedő, Variotramekkel üzemelő villamosra, illetve a városközponti monorail vonalra is.

A metróvonal építését számosan támadják, elsősorban a költségei (4,8 milliárd AUD, 760 milliárd forint), és a leendő utasforgalma miatt. A várhatóan 2015-ben megnyíló vonalon az átadás után 4000-5500 utast prognosztizálnak a csúcsórában. Mindezek ellenére úgy tűnik, a vonal építése sínen van, pár napja szűkítették kettőre a vonal megépítéséra, üzemeltetésére, járművel való ellátására pályázó konzorciumok számát. 

A két végső pályázó (eredetileg heten voltak) konzorcium összetétele a következő:

  • Bovis Lend Lease, Downer EDI, Keolis, McConnell Dowell, Thales, Plenary Group;
  • Serco, Bombardier Transportation, Laing O’Rourke, Hastings Management
     

Legutóbb San Francisco, illetve Dublin kapcsán írtam, hogy az egyes konzorciumok összetétele milyen szépen mutatja a feladat sokszínűségét. Van aki a kiviteléssel foglalkozik majd, van, aki a kocsikat szállítja, van aki pénzeli az egészet, van aki a járműveket szállítja. Na de itt az első konzorciumban melyik cég szállítja a járműveket?

Update: a Downer EDI-nek van járműgyártó részlege is, ahogy stepboy kommenjéből kiderül

A bejegyzés trackback címe:

https://cities.blog.hu/api/trackback/id/tr711424965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stepboy 2009.10.03. 23:43:15

Tippelhetek?
"Downer EDI Rail has been producing passenger vehicles for use throughout Australia since the mid-1800's."

www.downeredi.com/Default.aspx?aCateId=939

mestska · http://cities.blog.hu 2009.10.04. 09:02:44

@stepboy:

köszi, én a downer edi-t simán elkönyveltem valamilyen építőmérnöki munkára, nem tudtam, hogy van járműgyártó részlegük. Köszi a korrigálást!
süti beállítások módosítása