PTinfo

PTinfo

Stadionmászás

2010. július 08. - mestska

A futball-világbajnokság kapcsán Dél-Afrika elég sok nagy, látványos, és csilivili dolgot épített, a stadionokon és az infrastruktúrafejlesztést kiemelt ügyként kezelve. A legklasszabb dolog azonban meglehetősen aprócska a többi beruházáshoz képest. A stadionok között talán leglátványosabbnak számító durbani Moses Mabhida stadiont átivelő nagy acélív rejtett büszkesége egy sikló, ami november 30-a óta hordozza az utasokat fel és alá a stadion lábától a tetejéig. 

Valószínűsíthető, hogy világvizonylatban ritka az olyan sikló, ami egy stadion tetejére mászna fel, a dolog igencsak egyedinek számít tehát. Szerintem nagyon klassz ötlet, és bár a költségeit nem ismerem, az azért biztosnak tűnik, hogy a stadion 450 millió dolláros számlájához képest a sikló elenyésző összeget emésztett fel.

A sikló elhelyezését az acélív kialakítása tette lehetővé: a pálya felett átíveló, 106 méter magasra felkúszó ív északi oldala Y-t formáz, aminek az egyik ágát a sikló vehette igénybe. Az Y másik ágán, valamint a déli oldalon lefutó ívszakaszon gyalogos lépcsőt alakítottak ki, ahol 550 fok megmászása után érhető el a csúcspont. A kialakításból adódóan mindössze egy, a Garaventa által gyártott kocsi közlekedik, befogadóképessége 25 fő. 

Sajnos a megnyitó óta több incidens is akadt a hivatalosan Sky Carnak nevezett eszközzel, hosszabb-rövidebb leállások borzolták az utasok és a szervezők idegeit. Sajnos az egyik - két órán keresztül tartó - leállás közben az utasok lépcsőn keresztül történő "evakuálása" (sétálj le a már említett 550 lépcsőn) alatt egy idősebb hölgy összeesett, aminek meglehetősen nagy sajtóvisszhangja volt. Az eset után leállították a rendszert, és felülvizsgálták a biztonsági elemeket.

A sikló most, a vébé ideje alatt sincs nyitva, legközelebb július 14-én fogad látogatókat. Érdekesség számomra, hogy ha siklóval akarsz felmenni az építmény tetejére, az jó harmadával olcsóbb, mintha ugyanezt oda-vissza gyalog teszed meg :) Egy kör ára a siklóval mintegy 3000 forintba kerül átszámolva, de sokan kíváncsiak rá, több tízezren próbálták ki az átadó óta.

És hogy mit látsz, ha felmész a tetőre? Durbant, és az Indiai-óceánt. Ha pedig kellően bátor vagy, akár le is ugorhatsz.....

Az első fotót Ally264 készítette, a másodikat Ihsaan Adams, a harmadikat Francischo, a negyediket Daniel Loumeau. A videót Arthur Charles Van Wyk követte el.

A bejegyzés trackback címe:

https://cities.blog.hu/api/trackback/id/tr452099110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mestska · http://cities.blog.hu 2010.07.08. 12:43:42

A montreali stadion tornyába is sikló visz fel.

eml 2010.07.08. 15:10:07

legközelebb július 14-én fogad látogatókat.

Elképzelhető, hogy terrorveszély miatt. Egy döntőre például valószínűleg megtelik mind a spanyol, mind a holland állami vezetéssel, királyi családokkal a VIP-tribün.

panic_button 2013.08.28. 16:02:36

a fradi stadionon lesz ilyen?
süti beállítások módosítása