PTinfo

PTinfo

A fekete villamos

2010. január 06. - mestska

Európában ismer valaki fekete színű villamosokat valahol? Mármint olyat, ahol a villamosok színe az üzemeltető preferenciájának megfelelően fekete, és nem valami reklám kapcsán. Én nem ismerek ilyet, ami persze nem zárja ki, hogy nincs. Abban, hogy a fekete ennyire nincs elterjedve, annak vélhetően a fekete színhez kapcsolt vagy gondolt dolgok is közrejátszanak.

Japánban a fekete egész mást jelent: míg nálunk a gyász, és a halál színe (meg még egy csomó más), addig Japánban a tapasztalatot, és a kort jelképezi a fekete (lásd még a fekete öves különféle harcművészeket). A fekete divatosabb szín is arrafelé, és ott most már biztos, hogy van fekete villamos is. 

Igaz csak egy darab van belőle, de vannak hűséges társai is, az ezüst villamos, és a fehér villamos. A három, különböző színű villamos Tojama új, december 23-án megnyitott villamosvonalán, a Centramon közlekednek, mely a város harmadik (illetve negyedik, mint arról lentebb szó lesz) villamosviszonylata. (térkép itt) Az új vonal a meglévő vonalak összekötésével, bezárásával alakult ki. Az így kialakult egyirányú hurok vált a harmadik viszonylattá, melyen a fekete, ezüst, és fehér villamos közlekedik 10 percenként, reggel 9, és este fél 7 között, a 3,4 kilométeres viszonylaton a menetidő 18 perc. A hurok új szakasza 940 méter hosszú az építési költség mintegy 3 milliárd jen volt.  

Az új kocsikat a Niigata Transys gyártotta. A kétcsuklós kocsik egyenként 18,4 méter hosszúak, és 2,4 méter szélesek, az ülőhelyek száma 28, nyomtávuk 1067 mm. Az ötvenes években gyártott, ma is futó kocsikhoz képest a padlómagasság jó 30 centivel alacsonyabb. A viteldíj 200 jen.

A 3 milliárd jenes építési költséggel kialakított vonal az első villamosüzem Japánban, ahol privát az üzemeltető. Míg a járművekért és a pályáért Tojama önkormányzata fele, a mindennapi üzemeltetést a Tojamai Regionális Vasút a felelős.

  

S hogy miért említettem, hogy igazából négy viszonylat van a városban? Mert hálózatilag függetlenül létezik egy negyedik vonal is, más üzemeltetővel, mely Portram névre hallgat, és nevéhez méltóan a kikötőbe vezet az egykori kikötői vasutat felhasználva. A két hálózat közötti távolság igen csekély, s tervbe is van véve az átjárhatóság megteremtése. Valószínű, hogy a nevet (Portram - Centram), és a villamosok egyedi színezését is e vonal alapján teremtették meg. A Portramon közlekedő villamosok ugyanis típusukban megegyeznek a most beszerzettekkel (bár egy leendő tram-train üzemeltetés miatt kétáramneműek), és szinezésük is egyedi minden egyes jármű esetén: a fehér villamosokat minden jármű más színű csíkok szakítják meg, a szivárvány szineiben

Akinek meg tetszik az összes, és szeret ragasztgatni, az akár papírmodellt is hajtogathat a fekete-ezüst-fehér, és a szivárványkocsikból is. :)

Az első három fotó hnd_ken, a negyedik advc373 blogjáról származik. 

A bejegyzés trackback címe:

https://cities.blog.hu/api/trackback/id/tr961646869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lenry 2010.01.06. 10:12:09

tehát akkor csak 3 darab jármű közlekedik az egész vonalon?

retek. · http://csakaszepre.blog.hu 2010.01.06. 23:57:53

A fekete elegáns szín, pláne egy járművön, ezért furcsa is, hogy nem használatos a tömegközlekedésben. A pesti sárga villamos viszont maradjon csak sárga! :-)

EZ1 2010.01.08. 16:37:51

Valóban jó kérdés, hogy ha Csajkában, Mercedesben vagy Bentleyben elegáns a fekete, akkor miért nem szokásos a városi tömegközlekedésben? Hiszen a fekete limuzinokat Európában sem nézik feltétlenül halotttaskocsiknak... Hiszen a vonat is lehet fekete...

Én mindenesetre emlékszem, hogy Antwerpenben találkoztam fekete és fehér villamosokkal, de jobban utána nézve Mestskának igaza van: a fekete az nem a közlekedési társaság, - a De Lijn - arculatához tartozik, hanem inkább a hirdetőéhez.

www.railfaneurope.net/pix/be/trams/Antwerp/PCC/pix.html

Gentben a De Lijn inkább fehér, kevés feketével..

www.railfaneurope.net/pix/be/trams/Ghent/PCC/pix.html
süti beállítások módosítása