PTinfo

PTinfo

Pesa a Balti-tengernél is

2009. július 25. - mestska

Lengyelországban jónéhány villamostender zajlik jelenleg is, és zárult le a közeljövőben. Az elkövetkező hónapokban összesen 78 villamos rendeléséről döntenek a különböző városokban, Poznanban, Krakkóban, a varsói elővárosi "hévnél", a WKD-nél, és legalább még ugyanennyi villamos vásárlásról szóló tender kiírásának előkészületei folynak. 

Persze ez a nagyságrend összességében nem éri már el az idén lezárult tenderek során megrendelt villamosállományt, a varsói 186 darab PESA-t, a wroclawi 28 Skodát, és 16 Protram-et, a szczecini 6 Cegielskit

A lengyelországi villamostenderek megszaporodása a Konstalok folyamatos amortizálódása, az EU források megnyílása, na meg a 2012-es futball Európa-bajnokság miatt történik. Az egyik leendő házigazda, Gdansk is vadonatúj, alacsonypadlós villamossal szeretné bővíteni flottáját 2012-ig. A tendert június 15-én zárták le, de az ajánlatok felbontásánál némi zavar keletkezett, hisz az összes beérkezett ajánlat magasabb volt a régió és a város erre a célra elérhető pénzmennyiségénél...

Összesen öt cég adott be ajánlatot, a következő sorrendben (nettó árak):

  • PESA 250 millió zkotyi
  • Stadler 343 millió zlotyi
  • Bombardier 353 millió zlotyi
  • AnsaldoBreda 362 millió zlotyi
  • CAF 365 millió zlotyi

A városnak ezzel szemben 227 millió zlotyi állt rendelkezésre...

Némi idő elteltével azonban úgy tűnik, a tendert eredményesnek nyílvánítják, és a PESA-t hozzák ki nyertesnek. Ennek oka elsősorban a már említett foci EB, amennyiben eredménytelennek nyilvánítják a tendert vélhető, hogy az új járművek nem érkeznének meg az első meccsek kezdetéig...

Egyelőre tehát úgy tűnik Gdanskban is lejtett a hazai pálya a PESA-nak, de lehet, hogy mások még megtámadják a tender eredményét....

A kocsi egyébként ugyanaz, amival a varsói tenderen is indult a PESA, a 120Na típus, a maga mintegy 33 méteres hosszával. A kocsik a még majd' 200-as darabszámú Konstal 105-ös széria legöregebb darabjait váltja ki, tovább fokozva a Konstal, Alstom-Konstal, Bombardier, illetve a Dortmundból vásárolt Düwag típusokból álló flotta sokszínűségét, valamint a 2011-ig megépülő új vonalat szolgálják ki.(térkép itt)

A képek a közelmútlban elkészült, a leendő új vonal első szakaszát adó chelmi vonalon készültek. Az első a mmtrojmiasto.pl oldalról származik, a másodikat Beata S. készítette.

A bejegyzés trackback címe:

https://cities.blog.hu/api/trackback/id/tr671261713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MHD 2009.07.27. 11:56:17

Kiváncsian várom, hogy milyen villamosok lesznek a mi vidéki városainkban! A PESA nagyon olcsó a többiekhez képest, ha csak az ár számít, akkor nagy esélyük van arra, hogy Magyarorországon is labdába rúgjanak (ha egyáltalán jelentkeztek (jelentkeznek).

spag · http://railzone.nl 2009.08.20. 18:57:54

Gdansk nagyon szép hely, és nem csak villamosok vannak, hanem kedvencem egy szuper helyi érdekű vasútvonal is (SKM) a három egybeépített város (Trójmiasto) között.
pl.wikipedia.org/wiki/Szybka_Kolej_Miejska_w_Tr%C3%B3jmie%C5%9Bcie
en.wikipedia.org/wiki/Szybka_Kolej_Miejska_%28Tricity%29

2004-ben még vmi idegesítő 30 perc alatt lejáró jegy volt, de ha jól emlékszem azóta csináltak rendes tarifaközösséget.

mestska · http://cities.blog.hu 2009.08.21. 23:31:28

@spag:

nem volt az szvsz olyan idegesítő, és volt több időintervallumra szóló jegytípus is. a rendszer szerintem így az utasok szám,ára jóval kifinomultabb volt, mint a budapesti, ahol két megállóra ugyanannyit fizetsz, mint ötvenhatra.

egyébként meg Gdansk tényleg szép hely.

taksony11 2009.09.11. 15:07:26

pesa.pl/php/index_en.php?id_artykul=1458&%20a=1&%20id_sesja=0

On 9 September 2009 at the Old Town Hall, PESA Bydgoszcz SA signed contract with The City Transport in Gdańsk Ltd. (ZKM Gdańsk) for delivery of 35 low-floor city trams.
.....
The value of the contract amounts to almost 305 million PLN brutto.
süti beállítások módosítása