PTinfo

PTinfo

Engedély nélkül emel át a bkv-figyelő is

2010. május 12. - mestska

Amióta a blogot elindítottam, többször találkoztam olyan esetekkel, hogy egyesek a posztjaim közül néhányat egy az egyben átemeltek. Volt olyan, ahol a blog.hu segítségét kértem, más esetben magam oldottam meg a problémát. A legutóbbi emlékezetes eset a miskolci képviselőé volt, aki a miskolci trolifejlesztésről szóló posztot emelte át egy az egyben saját pártlapjára, majd még hivatkozta is, mint saját vélemény.

A legújabb eset a BKV figyelőhöz köthető. A blog.hu korábban egyik legnépszerűbb blogja kétes hírnevét azzal érte el, hogy vélt vagy valós problémákat citálva a bkv-ról olvasói levelekkel töltötte fel a blogot, komolyabb saját mondanivaló nélkül. A brand felépítése jól sikerült, ezt el kell ismerni, ugyanakkor számolatlanul nyüzsögtek a trollok, és a gondolkodás nélkül fikázók.

Pár hete hónapja a bkv figyelő saját honlapon érhető el, hogy miért szakított a blog.hu-val azt nem tudom, nem is érdekel, gondolom a látogatottság miatt. Ezzel egy időben megkeresett a szerkesztő, és kérte, hogy a blogomat vigyem át az ő oldalára, és akkor milyen jó lesz nekem, nyüzsögni fognak a látogatók. Közben nem mellesleg jelenlegi látogatottsági szintemet (ami nem kétséges, hogy jóval alacsonyabb mint az övé) szépen leszólta.

Úgy tűnik ennek ellenére, s a projektjében való részvétel visszautasítása ellenére az itt megjelent posztokra fáj a foga, ezt mutatja legalábbis, hogy a legutóbbi, torontói kerékpárszállításról szóló posztomat szó szerint, egy az egyben átemelte. Ugyan odarakta, hogy írta a PtInfo, mindezt azonban hivatkozás, vagy bármi egyéb nélkül tette meg. (update: közben az emilem hatására bekerült a hivatkozás, és vágott verzió lett) A felvetésemre küldött válaszából egyébként az derült ki, hogy ez szerinte teljesen normális, és nincs is beleszólásom. Hát ennyit a BKV figyelőről, és a brandről,... én ugyanis ezt nem teljesen így gondolom.

Szerintem a kulturált megoldás az, hogy beidézi az ember az adott cikk első bekezdését, vagy csinál egy összefoglalót, és ezután behivatkozza az ominózus cikket. Miután ezt nem sikerült a bkv figyelő szerkesztőjének összehoznia, valamint még neki állt feljebb, hogy én számonkértem mindezt rajta, azért remélem, hogy ez többet nem fordul elő. A bkv figyelő eddig se túl magasan álló pozíciója mindenesetre még mélyebbre zuhant nálam.....

A bejegyzés trackback címe:

https://cities.blog.hu/api/trackback/id/tr881997127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gaborbalk 2010.05.12. 18:12:50

Ez tényleg genyó dolog. Azt én se értem, ha az életben bármit számon kérsz, akkor még te vagy leb#szva.
Kitartás!
Én várom az írásaidat!

máccé 2010.05.12. 19:07:04

Cöhh! És ahogy nézem a PTinfo nevet, mint forrást még át is húzta. Gratulálok! Gerinces az ilyen ember...

retek. · http://csakaszepre.blog.hu 2010.05.12. 19:17:51

Én itt olvaslak, nem a figyelőn! :-)

Bahndie 2010.05.12. 20:37:13

Kíváncsi vagyok hány percen belül érkezik meg a kommentek közé az első "ne bántsuk már Misikét mert roppant sokat tett értünk" komment. Pedig igazából ős sem több mint egy tudatlan kamasz. :)

at3sz 2010.05.12. 21:04:46

Megértlek. Lopós oldal lett ez is.
Spec nekem olyasmik jutottak, h a Volánbusz az Eurobusról (és más helyekről, pl index fórumra feltett képekből) állította össze a képgalériáját.

De számtalan helyen ottfigyelnek a képeim.

De akkor már nem csak a találok a neten egy képet s megy a blogomba lett a divat, hanem a post is.

underdog 2010.05.12. 22:32:31

"behivatkozza az ominózus cikket" - na ez az ami rendszeresen elmarad a híroldalakon. Nehogy véletlenül valaki rákattintson a linkre és azt olvassa ami ott van. Szomorú. Úgy látszik aminek BKV van a nevében az már túl jó nem lehet :).

underdog 2010.05.12. 22:37:51

Amúgy most néztem pusztán kíváncsiságból a link ami kint van a BKV figyelőn (érdekes betűtípussal) nem mutat sehova... (vagy csak nem oda kattintottam ahova kellett volna).

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2010.05.12. 22:47:36

Nem akarok ebbe nagyon belemenni, de te mondtad rám, hogy nagyképű vagyok, holott ilyeneket írogatsz: "az itt megjelent posztokra fáj a foga". Nem fáj semmim, főleg nem a fogam a posztokra. Egyetlen ilyen eset volt, mert találtam egy jó témát, amit dupla forrásmegjelöléssel átvettem, a blogod nevét kétszer is kiírtam.

Jelezted, hogy ez neked nem tetszik, leveztünk, majd amikor hazaértem és géphez kerültem (több levelet telefonról írtam, illetve a céges gépről, ahol nem blogolok) módosítottam a posztot (hogy ne a teljes anyag legyen benne), illetve kattinthatóvá tettem a maradék egy nevet. Ez azért volt áthúzva, mert véletlenül nélkül tettem be a linket, így pedig a blogom linkje után tette be a blogod nevét, kicsit összeakadtak a dolgok.

Forrás (mint szerző) duplán meg lettél jelölve, tehát nem volt lopás. Lopás akkor lett volna, ha azt sajátomként állítom be, és nincs oda írva, hogy ki írta, ki az eredeti szerző. Természetesen ahogy jelezted, módosítottam is a posztot amikor tudtam.

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2010.05.12. 22:48:35

@máccé: a rossz, nélküli link miatt lett áthúzott a szöveg, természetesen már nem olyan. Gerinc ide, gerinc oda...

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2010.05.12. 22:55:18

És ha már lopás: nagyobb probléma, hogy a blog.hu "ráült" az itt megjelent 2164 blogbejegyzésemre, ugyanis az export lehetőséget csak az én blogomon tiltották, tehát azokkal nem én rendelkezem, nem tudom őket elvinni és másolni, holott az enyém az összes.

Persze ez nem a te hibád, semmi közöd hozzá, csak ha előjött a lopás szó, gondoltam megemlítek valódi lopásokat is.

mestska · http://cities.blog.hu 2010.05.12. 22:56:56

@BKV figyelő.hu:

módosítottad, miután beidéztem neked a szerzői jogi törvényt, ami elég egyértelműen rögzíti a felhasználhatóság feltételeit. Addig közölted, hogy örüljek, hogy kétszer is kiírtad a blogom nevét.

Bocs, de akár kiírod, akár nem, egy anyag szóról-szóra való átvétele az meglehetősen fura jobb helyeken.

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2010.05.12. 22:59:20

@at3sz: a posztok 90 százaléka emailben jött kép, videó, észrevétel. Ha az utas azt állítja, hogy azt a képet ő lőtte, vagy csak beküldi, de nem jelöli meg a forrást (tehát feltételezhetően az ő műve) akkor nem tudok mit tenni. Te se várhatod el, hogy minden egyes kép publikálása előtt végignézzem a fórumokat, hogy vajon fent van-e a kép.

Volt olyan, hogy valaki sajátjaként adott el egy fórumos képet. A készítő ezt jelezte is, és minden esetben meg lett jelölve a forrás utólag, sosem mondtam azt, hogy nem írom oda. Ha tudok ki készítette, természetesen mindig odaírom.

Nyugodtan jelezd, ha probléma van, írj levelet, hívj fel telefonon, keress meg MSN-en, ami neked egyszerűbb. Néma gyereknek...

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2010.05.12. 23:06:31

@mestska: Nem azután, hogy bemásoltad, hanem azután hogy volt időm. Nem mindegy. Te a törvény csak egy kis szeletét másoltad be amely arról szól, hogyan kell RÉSZLETET átvenni, és erre milyen szabályozások vannak.

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2010.05.12. 23:17:24

@mestska: Mellesleg ha a törvényeknél tartunk jobb ha tudod, hogy Rágalmazás 179. § (1) Aki valakiről, más előtt, a becsület csorbítására alkalmas tényt állít vagy híresztel, vagy ilyen tényre közvetlenül utaló kifejezést használ, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

eml 2010.05.12. 23:36:50

@mestska: @BKV figyelő.hu:
Az internet egy szabad médium, aki itt publikál, eleve ki van téve annak, hogy a publikált termékét eltulajdonítják.

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2010.05.12. 23:41:27

@eml: De eltulajdonításról szó sincs...:) Na mind1, jó éjszakát

Sliders 2010.05.13. 03:09:58

Srácok fogjatok kezet. Nem éri meg hajba kapni. Egyszer volt ilyen, valszeg többet Misi sem fog ilyen hibát elkövetni.

PTinfonak pedig rengeteg sok jó színvonalas cikket kívánok, mert a blog baromi jó és fáj rá a fogam :D

Am ha megkérdezhetem, hogy értve azt hogy ráült a blog.hu az export gombra? Tényleg miért lett a blog.hu-ról elköltözve a bkvfigyelö?

2010.05.13. 07:29:54

Az a baj, hogy a misikék, meg a bkvtól már eltávolított kommunikátorok, és még sokan mások más-más oldalon egymás éltető elemei: a maguk szakavatott békaperspektívájából írják az okosságot és a viszontokosságot, az internetes társadalmat (ami lásuk be nem elit, de mindenképp egyfajta morális vezető) tematizálják, és lényegtelen dolgokra irányítják rá a figyelmet (tudva, vagy nem tudva mit tesznek) ami fontos avval meg nem fogalkozik senki...

SzL

KZsoci 2010.05.13. 08:09:22

@BKV figyelő.hu:

Kedves békvávéfigyelő!

Te vagy az egyik legnagyobb paraszt, akivel az interneten találkoztam, ami a blog.hu felhasználói átlagos színvonalának ismeretében nagy szó. Remélem, nagyon csúnyán pofára fogsz esni ezzel a stílussal hamarosan, bár az igaz, a mai világban az érvényesüléshez ez kell.

A PTinfo blog lábujjáig sem ér föl a te tákolmányod sem akkor, amikor még a blog.hu-n volt, sem azóta, hogy különvonultál, és elképesztően bunkó dolog, hogy még neked áll följebb.

KZsoci 2010.05.13. 08:09:53

@eml: a szerzői jog egyetemes, ezt buktad.

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2010.05.13. 08:18:44

@KZsoci: Majd ~3000 poszt után hasonlítsd össze a két blogot. Mellesleg ha tudod, csináld jobban, senki nem tart vissza. Legegyszerűbb leszólni egy kezdeményezést, ha tenni kellene valamit, akkor már nagy kuss van:)

bikappavuvjsz_vs_spazzatura 2010.05.13. 08:21:53

@mestska: Nem tudom mi a problémád, nincs szó lopásról, ha behivatkozta az oldal nevét, szerzőjét, pláne ha még be is linkelte.
Vagy mit vársz? az a problémád, hogy nem fizetett ezért a nagyszerű tartalomért?
Jössz a szerzői joggal egy blog oldalon..kicsit nevetséges ne haragudj.
Egyébként egyetértek SzL hozzászólásával is, valamint az már legyen az én büntetésem az élettől, hogy szakmai ártalomból ezen oldalak tartalmát is követnem kell...

Bahndie 2010.05.13. 08:39:40

@BKV figyelő.hu:
Ez egy kicsit vicces benyögésed volt. Ennyi erővel mondhatnám, hogy ha már levezettél harmincezer kilométert akkor dumálj, addig kussolj! De nem mondom. Te se tedd.

mestska · http://cities.blog.hu 2010.05.13. 09:13:39

@BKV figyelő.hu:

"hogyan kell RÉSZLETET átvenni"

szerintem fuss neki mégegyszer.

mestska · http://cities.blog.hu 2010.05.13. 09:14:21

@eml:

a szerzői jog az interneten megjelent anyagokra is érvényes, bár ez sokak számára meglepő.

mestska · http://cities.blog.hu 2010.05.13. 09:15:27

@BKV figyelő.hu:

"Majd ~3000 poszt után hasonlítsd össze a két blogot"

nem olvasói levelekből óhajtom összetákolni a blogot, köszönöm.

mestska · http://cities.blog.hu 2010.05.13. 09:16:54

@bikappavuvjsz_vs_spazzatura:

szerintem te is fuss neki a szerzői jogi törvénynek mégegyszer.

mestska · http://cities.blog.hu 2010.05.13. 09:37:56

@bikappavuvjsz_vs_spazzatura:

egyébként te is egy vicces vagy, ironizálsz újra, meg újra, hogy "nagyszerű tartalom", aztán meg azt írod, hogy "követnek kell". Miért? Erőszakkal kényszerítenek?

KZsoci 2010.05.13. 09:47:21

@BKV figyelő.hu:

nyuszimaci, én maradok annál, hogy kevés embernek igényes tartalmat készítek, nem pedig a frusztrált tömegek bkv-ellenességét táplálom mondvacsinált esetekkel, "botrányokkal". 3000 poszt csak mennyiséget jelöl, minőséget nem. egyébként tavaly kb. 40 galériát készítettem, amelynek minden egyes képét én fotóztam, és a szövegét én írtam, nem pedig loptam a netről mások termékét.

emberileg pedig továbbra is egy szarnak tartalak, sok emberre haragszom általában, de keveset gyűlölök igazán: te köztük vagy. :)

mestska · http://cities.blog.hu 2010.05.13. 09:50:05

@KZsoci:

és jók is voltak azok a galériák :)

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2010.05.13. 10:19:42

@KZsoci: Mondom, ha valaminek nem tetszik a minősége, akkor meg lehet mutatni, hogy hogyan kellene csinálni. Persze egyszerűbb csak annyit mondani, hogy sz@r, mert ahhoz nem sokat kell tenni, mozogni:)

Radio Free Aberrania · http://radiofa.blog.hu/ 2010.05.13. 11:00:03

na végre, egy érdekes bejegyzés :)

azért jobban örülnék, ha a flame meg a fikázás helyett visszatérnénk a megszokott mederbe, és a közlekedés (számomra :) újdonságairól lenne szó.

eml 2010.05.13. 11:02:38

@mestska: @KZsoci:

Védesd le mestska néven.

Amúgy ha a kuruc.info ellopja az anyagodat, és meg sem jelöl, mint a BKV-Figyelő tette, akkor mit tudsz tenni ellene.

Ezért mondom, hogy ki vagy ennek téve, mert a harmadik országban üzemelő szerverre feltett anyagodat, mikor viszontlátod, mit tudsz tenni, ővele hiába leveleznél.

Amúgy a téma nálad hozott 24 hozzászólást.
A BKV-Figyelőn lett hozzá 75.

Egyébként az itteni poszt is egy kanadai cikk tartalmának megvitatása. Ezen az elven: Ki lopott előszőr?

mestska · http://cities.blog.hu 2010.05.13. 11:12:57

@eml:

nem kell levédetni semmit, a szerzői jog törvény, valamin a blog.hu adatvédemi szabályzata elég rendesen szabályozza a felhasználhatóság feltételeit.

Hogy a kurucinfo mit csinál, az nem érdekel, ahogy más oldalak esetén, ahol viszontláttam az anyagomat, úgy őket is megkeresném. A legtöbben értenek a kérésből, és átalakítják a dolgot.

Hogy nálam kevesebb hozzászólást kapott a téma, mint a bkv figyelőn az nem érdekel, vélhetően nem egy nagyságrendű a két oldal látogatottsága. Az is valószínű, hogyha a bkv-figyelőn rendesen, hivatkozással jelenik meg a cikk, akkor a kommentek egy része itt jelenik meg. De ez igazából teljesen lényegtelen, a lényeg, hogy ez a poszt nem ctrl+c ctrl+v billentyűparanccsal készült, nekem ez számít.

Az utolsó mondatodhoz meg annyit fűznék hozzá, hogy jelen poszt nem egy cikk puszta fordítása, ahogy az eddig megjelentek sem, nem sima másolás valahonna, hanem egy téma más szemszögből, másoknak való feldolgozása.
Tudod, a legtöbb témáról egy csomó cikk megjelenik általában különböző nézőpontból....

eml 2010.05.13. 11:27:03

@mestska:
"nem kell levédetni semmit, a szerzői jog törvény, valamin a blog.hu adatvédemi szabályzata elég rendesen szabályozza a felhasználhatóság feltételeit."
De ezek nem érvényesek pl Namíbiában, Kiribatiban, de még Naurun sem.
Tehát ha egy ottani szerveren látod az anyagodat, akkor is megkeresheted őket, ők esetleg kiröhögnek, esetleg az ottanio törvények szerint zaklatásért beperelnek.

Érted már miért mondtam azt, hogy aki az internetre feltesz bármit, az önként lemond róla.

Lezártam, mert nem tisztem, két blogíró vitáját eldönteni, mindenesetre nem minősíteném egyik blog tartalmát sem a szerzői jogi törvény hatálya alá tartozónak.
Már csak azért sem, mert egyí nick, megítélésem szerint nem lehet jogalany.

eml 2010.05.13. 11:28:21

@mestska:
Egyébként én a blogodat pont a BKV-Figyelő által ismertem meg, és tetszenek egyébként az itt megpendített témák.

Köszönd meg alkalmasint neki, hogy új olvasókra tettél szert általa. - De ez már cinizmus volt a részemről.

mestska · http://cities.blog.hu 2010.05.13. 11:43:47

@eml:

hidd el, az itteni olvasók többsége nem a BKV figyelőröl jött ide. Ha nagyon meg akarjuk nézni, hogy kik is voltak azok, akik propagálták az oldalt, akkor ha az indexet, googlet, hasonlókat ne mszámítjuk, akkor a következő oldalakat illeti köszönet leginkább:

kotottpalya.blog.hu
epitos.blog.hu
facebook.com/veke
omnibusz.blog.hu
hamster.blog.hu
fovarosi.blog.hu
futurista.blog.hu
urbanista.blog.hu

(az elmúlt havi látogatottság alapján)

mestska · http://cities.blog.hu 2010.05.13. 11:46:45

@eml:

hogy te abban hiszel, hogy ha felrak valaki valamit az internetre, akkor önként lemond róla, az a te véleményed. az én véleményem meg az, hogy a fejlett országok mindegyikében (és a fejlődő országok jórészében) rendelkezésre állnak a szükséges szerzői jogi körülmények.

eml 2010.05.13. 11:54:55

@mestska:
Gyúrjál még egy kicsit szövegértésre!

"Egyébként én a blogodat pont a BKV-Figyelő által ismertem meg, és tetszenek egyébként az itt megpendített témák.
- Ez érthető?

Köszönd meg alkalmasint neki, hogy új olvasókra tettél szert általa. - De ez már cinizmus volt a részemről."
- Cinizmus szó jelentése megy?
hu.wikipedia.org/wiki/Cinizmus

Sehol nem állítottam, hogy a BKV-Figyelő miatt van olyan sok olvasód, mindössze azt állítottam, hogy én a BKV-Figyelő által ismertem meg a bolgodat (és szerintem még mások is).

Most általad meg fogom ismerni az omnibusz blogot is, ha tetszenek az ott megjelent cikkek, témák, akkor ők meg általad nyertek egy új olvasót. Remélem nekik mindegy hogy az olvasóik honnan jönnek.

eml 2010.05.13. 11:56:38

@mestska: Nem hiszek benne. Tényként fogadom el.

jack o'neill 2010.05.13. 13:00:37

Először is régi olvasója vagyok mindkét blognak, igaz ide előbb találtam, mint figyelőre.
Másodszor is vannak dolgok amiben tény és való, a Bkvfigyelő szerintem egy remek kezdeményezés volt, de rengeteg lett a troll és utóbbi időben 1-2 sztori kamu érzetű.
Harmadszor, látogatottság ide, vagy oda, Figyelőnek tényleg picit elszaladt a pacija.....
"Majd ~3000 poszt után hasonlítsd össze a két blogot" - Komolyan az a minőség mércéje, hogy hol van több poszt basszus???
Misi, mióta átmentél saját oldaladra inkább nem írok. (Kivétel a buszos posztok.)
Ha van vmi véleményem és leírom fórumba, egyből jön 69 netzseni és magyarázza, hogy neeeeeeeem ők ezt tuti jobban tudják....
Gyakran azokat is lazán kioktatják, akiknek a nevét a index fórumokon lassan 10 éve látok és kisujjukban van a téma, hova tovább ott/azzal dolgoznak.....
(Gyakran rájuk mondják az "Akácfakommandó" jelzőjüket, én még nem kaptam meg - ha meg kapom az vicces lesz, főleg hogy sosem dolgoztam ott, sőt még No.1 fan se vagyok, csak egy érdeklődő vagyok, fórum olvasó.)

A két úrnak egyébként meg egy kézfogást javasolnék...

@at3sz: VB még 1 nyamvadt m@il-t se írt? pfff...

@KZsoci: 40 tavaly galéria ide, vagy oda, remélem 1-2 MD-s képadag lesz még a hátralévő - nem túl hosszú életükben.

mestska · http://cities.blog.hu 2010.05.13. 13:16:10

@jack o'neill:

"A két úrnak egyébként meg egy kézfogást javasolnék..."

hát egyelőre ottjárunk, hogy megfenyegetett, hogy feljelent rágalmazásért...

mestska · http://cities.blog.hu 2010.05.13. 14:06:36

@Biztonságos Pista:

eddig ezen a blogon nem volt téma a politikai áskálódás, úgyhogy bocs, de moderáltalak.

Káposztakukac 2010.05.13. 18:33:41

@eml: ha a hülye nem akar tanulni... tényleg utánajárhatnál a szerzői jogi törvénynek. továbbá figyelmedbe ajánlom az 1886-os berni nemzetközi szerzői jogi egyezményt, és annak a kiegészítéseit. az, hogy manapság sokak természetesnek veszik, hogy az internetről bármit letölthetnek, még nem jelenti azt, hogy egyik nap nincsen a postaládában a bírósági idézés...
egyébként meg szerintem mindenki kb. leszarja, hogy te konkrétan a bkvfigyelőről jöttél. minden további nélkül elhiszem, hogy ez az elsődlegesen szakmai fórum, amely tényleges tartalommal rendelkezik és amely mögött nyilvánvalóan professzionális, szakértelmen alapuló egyéni alkotói munka áll, nem sok átfedést mutat fel a bkvfigyelővel, amely hihetetlenül kommersz, bulvár jellegével és az átlagos felhasználok primitívségével hívta fel magára a figyelmet. ott nem szakemberek, vagy legalább művelt érdeklődők írogatnak, hanem 15 éves hülyék, akik a kurv@@nyázáson kívül érdemben nem sokat tudnak hozzáfűzni a témákhoz. gál mihály meg...hát, nem sokban különbözik az előbb említett csoporttól. támogatom a kezdeményezését és drukkolok, hogy sikerüljön neki itt-ott változást elérni a bkv portája terén, de a legtöbb hozzászólása és a kevés saját bejegyzése alapján azt hiszem, hogy erre a feladatra intellektuális képességei miatt legfeljebb korlátozottan alkalmas.

Káposztakukac 2010.05.13. 18:37:22

@mestska: amiatt meg ne aggódj. egyszerű emberek nagyon okosnak képzelik magukat, ha egy kódexből bemásolnak egy (amúgy adott helyzetben használhatatlan) paragrafust. azt már nem tudják, hogy az értelmezéshez szükség van végrehajtási és értelmezési rendeletek meg bh-k együttes vizsgálatára.

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2010.05.13. 19:31:59

@Káposztakukac: neki erről nem kell mesélni, ugyanis @mestska ugyan ezt csinálta tegnap. Bemásolt egy paragrafust, majd jogi útra terelésről írogatott. Furcsa mód erről nem beszél és nem ír, ahogy arról se, hogy megvádolt, hogy én fikázom a blogját, holott egy rossz szót nem írtam róla.

Ha beszólogat és fenyeget, akkor ne csodálkozzon, hogy a "vitapartnere" is így áll hozzá a dolgokhoz.

Persze nektek ezzel már nem kell foglalkozni, csak bólogassatok.

Káposztakukac 2010.05.13. 20:17:09

@BKV figyelő.hu: a különbség az, hogy a szerzői jogról szóló törvény pontosan és átfogóan szabályozza az ekörben felmerülő kérdéseket, tehát arra hivatkozni nem feltétlenül hülyeség. a btk-ra utalni egy olyan ügyben, amikor nyilvánosságra hozza, hogy elloptál tőle egy cikket...hááát...
szerintem elég nagy az internet, hogy elkerüljétek egymást jó messziről. és meglehetősen valószínűtlennek tartom, hogy ennek a szakblognak a szerzője bármiféle kooperációt kíván felvállalni egy igen kétes színvonalú és tartalmú, bár természetesen közérdekű másik bloggal. de ezt majd metska gondolom eldönti maga.

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2010.05.13. 21:04:47

@Káposztakukac: Szó sem volt lopásról, ez itt a lényeg, és ezt metska is leírta, emiatt jött szóba a rágalmazás, ami szintén pontosan szabályozva van. Átemeltem egy posztot, aminek a forrását duplán jelöltem, majd amikor jelezte, hogy neki ez így is problémás, a lehető legrövidebb időn belül módosítottam a bejegyzésen, rövidítettem és a linket is elhelyeztem benne.

Amikor átemelek egy posztot, mindig a saját példámból indulok ki, ugyanis engem sosem zavart, ha egy posztomat szóról-szóra lemásolták, átvették, továbbközölték, ha ott volt benne a blog neve. Nem titkolt célom, hogy az olvasók észrevétele és a posztok széles körben ismertek legyenek, és ha ez úgy sikerül, hogy másik is közzéteszik akkor legyen.

Metska is nagyon jó rendszerről írt, amit (gondolom én) szívesen látna itthon is. Ezért is gondoltam, hogy adok a dolognak egy kis publicitást, és ha már van egy ilyen poszt, akkor átveszem, kiírom a nevét, és akit érdekelnek az ilyen témájú, vagy az ilyen szakmai posztok, azok majd átjönnek és olvasnak mást is. Így a kecske is jóllakik és a káposzta is megmarad.

Persze nem mindenki úgy gondolkodik, mint én, lehet, hogy ami nekem logikus, az őt bosszantja. Ezért is módosítottam a posztot amikor hazaértem. Persze még bíztam benne, hogy meg tudjuk ezt beszélni privátban, ezért is nem ígérgettem, hanem cselekedtem, amikor láttam, hogy itt nem lesz "kiegyezés".

Ami pedig a BKV-figyelőt illeti: lehet nem szeretini, és lehet szeretni, ezt mindenki eldönti maga. Bele lehet kötni a szakmaiságba, és lehet rajta segíteni. Sajnos legtöbben az előbbit választják mert egyszerűbb, mint tenni valamit a helyzet javításáért, segíteni. Szerencsére sokan vannak (főleg BKV-sok) akik nagyon sokat hozzáadnak a bloghoz, és ha már nem is eredeti nevükön (nem a régi blogos vagy Index fórumos név) írnak, sokat segítenek, és sok kérdést megválaszolnak.

Lényeg a lényeg: Három éve, akkor még 16 évesen kezdtem a blogot, nulla újságírói és nulla közlekedésismerettel. Minden amit megtanultam, azt magamnak, és a segítőimnek köszönhetem, akik szabadidejükben elhívnak, megmutatják, mi hogyan működik, mi micsoda. Tény, hogy van még hová fejlődni, ahogy az is, hogy 3 éve egyedül írom a blogot, rengeteg munkám van benne, rengeteget tanultam az egészből, rengeteget fejlődtem és rengeteg a közösen elért siker, amiket most egyesével nem emelek ki.

Úgy gondolom, hogy majd' 20 évesen, amit akartam azt nagyjából elértem, amennyire lehetett fejlődtem, és amennyi időt csak lehetett, én erre szántam.

Persze, vannak hibák, vannak bulváros posztok, vannak orbitális hülyeségek, amik többnyire azért kerülnek ki, hogy az olvasók is elmondják az utasnak, hogy ő a hülye. Ha nincs ütősebb poszt, akkor jönnek a "haldoklik a blog", "szar a blog" stb. kommentek, ha ütősebb a poszt, akkor jönnek a "Blikkes a blog", "mocskos bulvár" típusú kommentek. Mindig arra törekedtem, hogy megkeressem a középutat és írjak ilyet is és olyat is. Legyen jó is (lásd: járműfelújítások, az átvett poszt, interjúk, bemutatók) és igenis legyenek kritikák, beszólogatások, és néha 1-1 bulvárosabb poszt is. Ilyen nagy levelekre épülő blog talán csak a Homár van. Kicsit olvass bele abba, olvasd el a címeket és a hülye leveket amik kikerülnek, és vesd össze a blogról. Ahhoz képest, hogy én kizárólag 1 témában írok 3 éve, szerintem még mindig nem vagyok annyira rossz, mint esetleg mások.

Ha annyira rossz lenne, nem idéznék a szaklapok, nem mutatta volna be több újság, és nem vennék át a posztokat a legnagyobb TV-ktől a legnagyobb újságokig.

Száz szónak is egy a vége: sose lehet úgy csinálni valamit, hogy mindenkinek jó legyen, csinálhatok bármit, ha neked kedvezek a bloggal, akkor másnak lesz rossz. Próbálom azt az utat járni, amivel a legtöbb olvasónak kedvezhetek.

Köszi, hogy végig olvastad:)

eml 2010.05.13. 22:04:23

@Káposztakukac:
Látom nehéz megérteni, de próbáljuk meg.
Te biztos úgy írnád a hülye nem akarja érteni.

Ha van egy blogom, és ott valamit megjelentetek, te azt állítod, hogy én azt elloptam. És utána?

Elmész és beperelsz. Kit is? Egy nicket? Te is nick néven perelsz?

Megindul az eljárás, megnézik ki az oldal üzemeltetője. Esetleg megnézik hol a szerver. És? Ha az a szerver a világ tulsó oldalán van, akkor szerinted a Tündér utcai bíróság neked ad igazat? Még akkor is ha én és te szomszédok vagyunk, egy harmadik országbeli szerveren 'ellopott' cuccosra a harmadik ország törvénye vonatkozik.
Szerinted milyen esélyeid lennének?

Amúgy ha nem csak olvasni, de esetleg az olvasottakat értelmezni is megtanultad/megtanítanák, akkor észrevetted volna, hogy tettem egy cinikus megjegyzést, melyet mestska se értett, neki elmagyaráztam, neked nem fogom, keresd vissza, ott van hozzá a magyarázat is, ha nem megy kérj meg valakit olvassa fel, esetleg vegyétek át együtt.

Szakértelemről annyit: A metróritkításról szóló blog:
4 hozászólás, abból kettő nevezhető szakmainak. A másik kettő a külföldi metrós élményeit ecseteli. Az, hogy hét indulás mekkora árammegtakarítással jár, nem merül fel a szakmai blogon.

Tudod ha passziánszoztál volna, okosabb maradtál volna.

Ajánlom magamat.

PS A kis faszkalap 15 éves, akinek tartasz, a gyerekem több mint 15.

eml 2010.05.13. 22:10:12

@BKV figyelő.hu: "azok majd átjönnek és olvasnak mást is. Így a kecske is jóllakik és a káposzta is megmarad.

Persze nem mindenki úgy gondolkodik, mint én, lehet, hogy ami nekem logikus, az őt bosszantja."

A kis káposzta is belém akart ezért rugni. A mestska se értette meg elsőre.

mestska · http://cities.blog.hu 2010.05.14. 00:01:47

@eml:

"A mestska se értette meg elsőre."

speciel én nem továbbra sem értem miért jó az nekem, ha valaki egy az egyben, hivatkozás beépítése nélkül átemeli a nem két perc alatt kirakott posztom...

Tudod vannak, akik ezt úgy oldják meg, hogy a szerzői jogi előírásoknak megfeleljen, reklámozva a másikat ezzek, és még külön levelet sem kell írni nekik...

futurista.blog.hu/2010/04/20/siklo_epul_miskolcon_ugy_mehetunk_fel_az_avasra_mint_a_budai_varba

Érdekes, hogy neked ezt nem sikerült megérteni, csak hajtod a hülyeséged arról, hogy az inteneten látható anyagok szabad prédák...

eml 2010.05.14. 02:23:28

@mestska:
Olvasóversenyeken csak rossz eséllyel indulhatnál.

"A mestska se értette meg elsőre."
- Sőt! másodikra sem, tehát akkor harmadjára:
A BKV-Figyelőn megjelent egy cikked, ami a te nézőpontodból dolgozott fel egy témát. A BKV-Figyelő ezt megjelentette, feltüntette a blogod nevét. Én ekkor felkerestem a blogodat, ahol azt látom, hogy te és a BKV-Figyelő ekézitek egymást. Beleszóltam, elmondtam a véleményemet.
Mindjárt az elején utaltam rá, hogy egy külföldi oldallal vajmi kevés esélyed lenne a jogaid érvényesítésére. Erre te mondtad, hogy megkeresnéd a kurucot is. Gondolkozz el: Ha a magyar állam nem tudja megakadályozni az azon az oldalon a más etnikumú, más vallású emberek ellen folyó sokszor nyílt uszítást, akkor pont a te anyagod ellopásáért majd neked felelősségre vonhatóak lesznek? Ébredj fel, hol élsz? Én nem azt mondom, hogy az interneten megjelent anyagok mindegyike szabad préda, én azt mondom, hogy tudomásul kell venni, hogy ha a netre felteszel egy anyagot, akkor azt lenyulhatják tőled. Következmények nélkül. Ha az illető oldal más országbeli szerveren van, akkor még ki is röhöghetnek utána, szamárnak neveznek, rosszabb esetben a vallásoddal és a származásoddal fognak foglalkozni, sőt nagyon hamar kiderítik, hogy nagypapád esetleg kommunista ügynök volt, de minimum Lenin barátja.

Mindezek mellett a BKV-Figyelő csak a blogod nevét írta ki, nem linkelte be. Ezt estére pótolta. Én ezt nem tekintem lopásnak, mivel a forrás ott volt. Ezáltal ismertem meg én is a blogodat, amin te egy kicsit megsértődve puffogtál, hogy mások jobban hirdetnek téged. Felsoroltál példákat, ezáltal már az omnibuszt is fogom látogatni.
Növekedett az oldalad olvasottsága, ha baj, szóljál, a facebookon hamar lehet egy ezt taglaló csoportot létrehozni. Jó reklám lenne, és megint csak nőne az oldalad látogatottsága, és te ezen is meg lennél valószínüleg sértődve.
Sehol sem állítottam, hogy a BKV-Figyelőről jöttek ide sokan, azt mondtam egy ilyen átemelés csak növeli azok számát, akik ott megismerték a blogodat. Amely BKV-Figyelő szerinted szakmaiatlan, blikkes, színvonaltalan, illetve egyes itteni kommentelők szerint 15 éves faszkalapok irogatnak be.

A BKV-Figyelő blogot szakmaitlannak beállítani a metróritkításos blog után minimum nem elegáns.
Hogy maradna ugyanannyi a villanyszámla, ha nem forog a villanymotor? Részleteket lásd ott! A végösszeget oda nem írtam be, de alsó hangon is minimum napi negyed millió forint a megtakarítás. Tényleg semmi. Ez egy évben csak 90 millió. Alsó hangon! Nagyon alsó hangon!
És ugyan már mivel lehet a metrót kiváltania annak aki utazni akar? Na ugye, már a forgalomcsökkentős érv sem jön be.

--
"A mestska se értette meg elsőre."

speciel én nem továbbra sem értem miért jó az nekem, ha valaki egy az egyben, hivatkozás beépítése nélkül átemeli a nem két perc alatt kirakott posztom...

Ha sikerült végigolvasni, akkor szerintem ép ésszel fel lehet fogni, hogy te azt nem érted meg, hogy a jogaidat, amelyek lehetnek véltek vagy valósak, igen nehezen tudod érvényesíteni. A válaszodban összemosol két dolgot, ezáltal megpróbálsz rólam és az álláspontomról bizonyos állításokat kinyilatkoztatni, ahelyett hogy megpróbálnád megérteni az általam hozott érveket.

"Érdekes, hogy neked ezt nem sikerült megérteni, csak hajtod a hülyeséged arról, hogy az inteneten látható anyagok szabad prédák..."
Erre már korábban is leírtam, leírom mégegyszer, ez nem egy hülyeség, hanem bizonyos feltételek megléte esetén tény. Remélem a tény szó fogalmát nem kell ugyanúgy elmagyaráznom, mint a cinizmust.
Mellesleg értem a problémádat, abban az egy dologban igazad volt, hogy a BKV-Figyelőn nem volt linkje az oldaladnak, csak a megnevezése.

A többi problémádat tényleg nem értem, mert a többi problémádnak egyszerűen nincs se jog- se erkölcsi alapja.

Egyszer már írtam, hogy lezártam, most leírom mégegyszer.
Részemről téma lezárva.

Akár érted, akár nem. Innentől kezdve ezzel a szöveggel egyedül kell megbírkóznod.

Továbbra is fenntartom, hogy jó témákat pendítesz, de nem kell megsértődni azon, hogy én is idejárok. Ha gondot okoz a látogatásom, akkor szokd meg, vagy kezdj el szabásmintákról szóló posztokat kitenni.

További sok sikert, és kevesebb idealizmust!

mestska · http://cities.blog.hu 2010.05.14. 09:05:43

@eml:

"Én ezt nem tekintem lopásnak, mivel a forrás ott volt."

az az igazság, hogy senkit nem érdekel, hogy te mit minek tekintesz.

eml 2010.05.14. 13:08:35

@mestska: Ez egy komoly, meggyőző érv.

Gromek · http://s2.images.www.tvn.hu/2007/02/19/14/45/www.tvn.hu_77d144c20119bee0e1b9747295346dec.gif 2010.05.18. 15:47:45

Szerintem kár ezt tovább ragozni. Egyértelmű, hogy mindkét ember közlekedéssel kapcsolatos bejegyzéseket, írásokat közöl.

Ez a két dudás és a csárda esete. Egyikük sem veszi észre, hogy nem ellenfeleik egymásnak...

Vihar egy kanál vízben...
... továbbá okos enged...

spag · http://railzone.nl 2010.05.21. 18:18:17

@retekblog: lehetséges Creative Commonsba tenni egy blogot, akar blog.hu-sat, és ekkor nem kell előzetes engedély csak forrás, de Mestska ezt nem tette. Így kell (a kb egy mondatnyi részleten felül) az engedély.

spag · http://railzone.nl 2010.05.21. 18:20:36

@eml:
"Amúgy a téma nálad hozott 24 hozzászólást.
A BKV-Figyelőn lett hozzá 75."

Ez sokunk szerint inkább előny mint hátrány: ha a kevés téma iránt érdeklődő szól hozzá az jobb jel-zaj arány mint ha pl. a sok munka közben indexen unatkozó.
süti beállítások módosítása